Patērētājiem jābūt pilnīgi informētiem par produktu saturu, tāpēc to marķējumam jābūt pilnīgam un precīzam, šodien Uztura padomes sēdē atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) un Veselības ministrijas (VM) pārstāvji, kā arī citi speciālisti.
«Mēs uzskatām, ka patērējam ir jāzina, ko viņš ēd,» sacīja LPUF pārstāvis Didzis Šmits. Tomēr viņš piebilda, ka jebkurš produkts satur ļoti daudz dažādu vielu, tāpēc vajadzētu noteikt, kas tieši būtu jāuzrāda. Tāpat Šmits pauda gatavību atbalstīt ierosinājumu aizliegt produktus, kas satur daudz transtaukskābju, ja šāds regulējums tiktu attiecināms arī uz importa precēm.
Kā atzina veselības ministrs Juris Bārzdiņš, Latvijai būtu jāseko citu valstu piemēram un jāveicina, lai iedzīvotāji izvēlētos veselīgu uzturu un nesaņemtu kaitīgas vielas. Pēc ministra domām, svarīgi ir ne tikai ieviest aizliegumus, bet vecināt diskusijas un aktualizēt veselīga uztura tēmu.
Bārzdiņš uzskata, ka uz produktu marķējuma jābūt informācijai gan par cukura, sāls, transtaukskābju, gan arī veselīgu vielu, piemēram, vitamīnu saturu. Ministrs arī uzsvēra, ka jebkurām iniciatīvām attiecībā uz uztura politiku jābūt attiecināmām gan uz vietējiem pārtikas produktiem, gan arī importa pārtiku.
Nākamie VM soļi, lai risinātu veselīga uztura problēmas, būtu atjaunot sarunas ar LPUF par sadarbības memorandu, ko bija plānots noslēgt šodien, bet tas nenotika. Šmits sacīja: «Mēs nevaram noslēgt memorandu dienā, kad priekšā stāv cilvēks, kas apmelo Latvijas zīmolu.» Viņš norādīja uz dāņu profesora Stēnu Stenderu, kas šodien piedalījās Uztura padomes sēdē, bet iepriekš bija paziņojis par ļoti augstu transtauksābju saturu «Selgas» vafelēs, tomēr vēlāk atzina kļūdu analīžu rezultātos.
Šmits norādīja, ka novērtē sadarbību ar VM, bet memoranda noslēgšanai nav nepieciešama ārzemnieku klātbūtne. Memorands tiks noslēgts, un tas vairāk būs informatīvs, jo tajā būs iekļautas lietas, ko ražotāji jau dara, sacīja Šmits.
Arī uzņēmuma «NP Foods» pārstāvis veltīja skarbus vārdus dāņu profesoram un sacīja, ka jau ir vērsušies policijā, lai noskaidrotu, vai paziņojumā par trantaukskābju saturu nav vērojamas konkurentu aktivitātes, tāpat ir pasūtīts pētījums par to, cik lielus zaudējumus šāds paziņojums ir nodarījis, un šos zaudējumus uzņēmēji plāno piedzīt no tiem, kas ir paziņojuši «melīgus faktus».
Kā ziņots, šodien Uztura padomē bija plānots apspriest priekšlikumus ražošanas veicināšanai un patērētāju informēšanai par pārtikas produktu sastāvu.
Viens no priekšlikumiem paredz pašu ražotāju regulāciju, godprātīgi informējot patērētājus un norādot pārtikas produkta sastāvdaļas vai arī ierobežojot hidrogenizēto tauku izmantošanu pārtikas produktu ražošanā. Otrs priekšlikums ir likumdošanā noteikt papildu vienotas un salīdzināmas prasības marķējumam, kā arī noteikt pieļaujamās transtaukskābju daudzuma normas pārtikas produktos, bet vietējā tirgus aizsardzībai attiecināt šo normu arī uz importētajiem produktiem. Šādi noteikumi gan ir tehniski jāsaskaņo Eiropas Savienības institūcijās.
LETA