15.1 °C, 1.9 m/s, 87.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas bibliotēkas aicina iedzīvotājus izmantot pieejamās datu bāzes
Jelgavas bibliotēkas aicina iedzīvotājus izmantot pieejamās datu bāzes
20/04/2011

Pēc valsts aģentūras „Kultūras informācijas sistēmas” (KIS) apkopotajiem datiem šobrīd visvairāk apmeklētais interneta resurss Latvijas bibliotēkās ir datu bāze bāze angļu valodā EBSCO. Arī Jelgavas bibliotēkas aicina iedzīvotājus iepazīties ar tajās pieejamajām bezmaksas datu bāzēm un biežāk tās izmantot.

Pēc valsts aģentūras „Kultūras informācijas sistēmas” (KIS) apkopotajiem datiem par abonēto elektronisko resursu izmantošanu Latvijas bibliotēkās projekta „Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros šobrīd visvairāk apmeklētais interneta resurss Latvijas bibliotēkās ir datu bāze angļu valodā EBSCO. 2010. gadā tajā informācija meklēta 1 108 620 reizes, apsteidzot iepriekšējo gadu līderi apmeklējumu ziņā – enciklopēdisko datu bāzi latviešu valodā Letonika, kura pērn no Latvijas bibliotēkām skatīta 950 599 reizes.

Jelgavas pilsētas pašvaldības bibliotēkās ir pieejamas šādas datu bāzes:
– Letonika.lv,
– LURSOFT laikrakstu bibliotēka,
– LURSOFT datu bāzes (Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā)
– NAIS (normatīvo aktu informācijas sistēma),
– EBSCO (daudznozaru datu bāze, arī pilnteksti, angļu val.),
– RUBRICON (lielākais enciklopēdiju krājums krievu valodā).

Tie ir vērtīgi un uzticami informācijas avoti, ko bibliotēkas izmanto ikdienas darbā ar lasītājiem jau daudzus gadus. Datu bāzes lieto tie lasītāji, kuriem nepieciešama padziļināta informācija mācībām, referātiem, zinātniskajiem darbiem, pētniecībai, vaļaspriekam vai citām vajadzībām. Bieži vien, vīlušies interneta meklētāju virspusējos rezultātos, sākumā viņi gluži vai neticīgi raugās uz bibliotekāra piedāvājumu meklēt informāciju elektroniski.

LURSOFT laikrakstu bibliotēkā (LB) var atrast visu Latvijas lielāko un daudzu reģionālo laikrakstu publikāciju pilntekstus, tai skaitā Jelgavas vietējos laikrakstus. Studenti saviem maģistru un bakalauru darbiem, kā arī citi interesenti nereti meklē tieši jaunākās publikācijas presē par konkrētiem jautājumiem, un tad Lursoft LB ir lielisks palīgs. Rakstus var lasīt tūlīt, pie datora, tos var izdrukāt, nosūtīt pa e-pastu vai saglabāt atmiņas kartē.

Datu bāze Letonika.lv ir ērti izmantojama, meklējot enciklopēdiskas ziņas par Latviju, tās vēsturi, dabu, cilvēkiem, vārdu un terminu skaidrojumus, tulkojumus vairākās valodās, sinonīmus un daudz ko citu. Te var lasīt latviešu literatūras klasiķu darbus, atrast tekstā, piem., „Mērnieku laiku” personāžus, klausīties Latvijas himnu, skatīt kartē Latvijas kultūras, vēstures un dabas pērles utt.

EBSCO datu bāzē iespējams atlasīt zinātniski recenzētus rakstus, kas studentiem un skolēniem ir īpaši svarīgi, un tekstus tāpat var lasīt, izdrukāt, nosūtīt vai saglabāt.

Informācija sagatavota
Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā