16.7 °C, 2.5 m/s, 88.3 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaPieredzi Jelgavā smeļas astoņi Francijas Santos Dumonta skolas audzēkņi
Pieredzi Jelgavā smeļas astoņi Francijas Santos Dumonta skolas audzēkņi
09/03/2011

«Līdz šim interesantākā bija ekskursija uz maizes ceptuvi «Lāči», tieši process, kā cep rupjmaizi. Lielu izbrīnu radīja tas, ka šis ir roku darbs un receptes ir slepenas. Pie mums to visu dara automatizēti un Francijā cepēji ar savām receptēm dalās. Par garšīgāko no Latvijas virtuves varu saukt speķa pīrādziņus un saldās bulciņas,» saka Francijas Santos Dumonta liceja audzēkne Natālija Konečna.

Ritma Gaidamoviča

«Līdz šim interesantākā bija
ekskursija uz maizes ceptuvi «Lāči», tieši process, kā cep
rupjmaizi. Lielu izbrīnu radīja tas, ka šis ir roku darbs un
receptes ir slepenas. Pie mums to visu dara automatizēti un
Francijā cepēji ar savām receptēm dalās. Par garšīgāko no Latvijas
virtuves varu saukt speķa pīrādziņus un saldās bulciņas,» saka
Francijas Santos Dumonta liceja audzēkne Natālija
Konečna.

Viņa ir viena no astoņiem audzēkņiem,
kas jau no pirmdienas pieredzes apmaiņā viesojas sadraudzības skolā
– Jelgavas Amatu vidusskolā. Jaunieši kopā ar Amatu skolas
audzēkņiem, savu pasniedzēju un Amatu skolas pasniedzēju lielāko
laiku pavada skolas mācību virtuvē, gatavojot dažādus sāļos un
saldos ēdienus, tādējādi mācoties gudrības no mūsējiem. Pirmdien
jaunieši strādājuši Amatu vidusskolas mācību virtuvē, vakar bijuši
maizes ceptuvē «Lāči», šodien rīta cēlienā skolas virtuvē gatavo
sev pusdienas – putnu gaļas frikasē, Provansas zupu, tomātu
paprikas krēmzupu, «Šokolādes maigumu» un vēl citus sāļos un saldos
ēdienus.

Jaunieši atzīst, ka liels prieks viņiem
ir par uzņemšanu un darba apstākļiem. «Sākumā mūs, protams,
izbrīnīja vairākas lietas. Piemēram, mūsu mācību virtuvēs ir tik
daudz tehnikas, viss tik ļoti automatizēts, taču te mēs sapratām,
ka patiesībā jau bez visa tā tik tiešām var arī iztikt,» saka
audzēknis Sirils Tarenbergs, piebilstot, ka piemēram, šeit nav
atsevišķas telpas trauku mazgāšanai ar daudz trauku mašīnām un
visādām automātiskām iekārtām, nav atsevišķas aukstās istabas, te
izmanto tikai ledusskapjus. «Tiesa, šeit viss tiek gatavots mazākos
daudzumos nekā mēs to darām. Jo pie mums visas gatavotās lietas
nonāk degustāciju zālē, kur garšot mūsu veikumu nāk cilvēki no
malas. Tiesa, par to viņiem ir jāmaksā,» stāsta audzēknis.
N.Konečna piebilst, ka viņu priecē tas, ka, atšķirībā no viņas
skolas, šeit cilvēki viens otram ļoti palīdz. «Pie mums tā nav,
vairāk izejam uz individuālo darbu. Te visi ir ļoti koleģiāli, un
tas man patīk,» tā meitene.

Arī jauniešu skolotājs atzīst, ka šeit
ir citādāk. «Sākot jau ar mācību programmu un beidzot ar rīkiem
virtuvē un tehnoloģijām, kā katrs ēdiens tiek pagatavots. Piemēram,
Francijā jaunieši uz skolu nāk paši ar saviem nažu koferīšiem, bet
te jau viss ir uz vietas. Tā mums ir obligāta lieta pavāriem,» tā
skolotājs Deniss Pignons, piebilstot, ka interesanta viņiem bijusi
ekskursija uz konditoreju «Lāčos». «Domāju, ka arī pārējiem
francūžiem ļoti garšotu jūsu speķa pīrādziņi,» tā skolotājs.
Jāpiebilst, ka francūži jau norakstījuši recepti maizei, ko cep uz
vietas Amatu vidusskolā. Tā viņiem ļoti iegaršojusies.

Ciemiņi no Francijas Jelgavā būs līdz
svētdienai. Šodien vēl viņiem paredzēta tikšanās ar Jelgavas domes
priekšsēdētāja vietnieku Aigaru Rubli, bet pēcpusdienā jaunieši
kopā ar skolotāju dosies uz veikala «IKI» konditoreju Rīgas
ielā.

Foto: Ivars Veiliņš