«Līdz šim interesantākā bija ekskursija uz maizes ceptuvi «Lāči», tieši process, kā cep rupjmaizi. Lielu izbrīnu radīja tas, ka šis ir roku darbs un receptes ir slepenas. Pie mums to visu dara automatizēti un Francijā cepēji ar savām receptēm dalās. Par garšīgāko no Latvijas virtuves varu saukt speķa pīrādziņus un saldās bulciņas,» saka Francijas Santos Dumonta liceja audzēkne Natālija Konečna.
Ritma Gaidamoviča
Viņa ir viena no astoņiem audzēkņiem, kas jau no pirmdienas pieredzes apmaiņā viesojas sadraudzības skolā – Jelgavas Amatu vidusskolā. Jaunieši kopā ar Amatu skolas audzēkņiem, savu pasniedzēju un Amatu skolas pasniedzēju lielāko laiku pavada skolas mācību virtuvē, gatavojot dažādus sāļos un saldos ēdienus, tādējādi mācoties gudrības no mūsējiem. Pirmdien jaunieši strādājuši Amatu vidusskolas mācību virtuvē, vakar bijuši maizes ceptuvē «Lāči», šodien rīta cēlienā skolas virtuvē gatavo sev pusdienas – putnu gaļas frikasē, Provansas zupu, tomātu paprikas krēmzupu, «Šokolādes maigumu» un vēl citus sāļos un saldos ēdienus.
Jaunieši atzīst, ka liels prieks viņiem ir par uzņemšanu un darba apstākļiem. «Sākumā mūs, protams, izbrīnīja vairākas lietas. Piemēram, mūsu mācību virtuvēs ir tik daudz tehnikas, viss tik ļoti automatizēts, taču te mēs sapratām, ka patiesībā jau bez visa tā tik tiešām var arī iztikt,» saka audzēknis Sirils Tarenbergs, piebilstot, ka piemēram, šeit nav atsevišķas telpas trauku mazgāšanai ar daudz trauku mašīnām un visādām automātiskām iekārtām, nav atsevišķas aukstās istabas, te izmanto tikai ledusskapjus. «Tiesa, šeit viss tiek gatavots mazākos daudzumos nekā mēs to darām. Jo pie mums visas gatavotās lietas nonāk degustāciju zālē, kur garšot mūsu veikumu nāk cilvēki no malas. Tiesa, par to viņiem ir jāmaksā,» stāsta audzēknis. N.Konečna piebilst, ka viņu priecē tas, ka, atšķirībā no viņas skolas, šeit cilvēki viens otram ļoti palīdz. «Pie mums tā nav, vairāk izejam uz individuālo darbu. Te visi ir ļoti koleģiāli, un tas man patīk,» tā meitene.
Arī jauniešu skolotājs atzīst, ka šeit ir citādāk. «Sākot jau ar mācību programmu un beidzot ar rīkiem virtuvē un tehnoloģijām, kā katrs ēdiens tiek pagatavots. Piemēram, Francijā jaunieši uz skolu nāk paši ar saviem nažu koferīšiem, bet te jau viss ir uz vietas. Tā mums ir obligāta lieta pavāriem,» tā skolotājs Deniss Pignons, piebilstot, ka interesanta viņiem bijusi ekskursija uz konditoreju «Lāčos». «Domāju, ka arī pārējiem francūžiem ļoti garšotu jūsu speķa pīrādziņi,» tā skolotājs. Jāpiebilst, ka francūži jau norakstījuši recepti maizei, ko cep uz vietas Amatu vidusskolā. Tā viņiem ļoti iegaršojusies.
Ciemiņi no Francijas Jelgavā būs līdz svētdienai. Šodien vēl viņiem paredzēta tikšanās ar Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieku Aigaru Rubli, bet pēcpusdienā jaunieši kopā ar skolotāju dosies uz veikala «IKI» konditoreju Rīgas ielā.
Foto: Ivars Veiliņš