22.4 °C, 3.1 m/s, 56.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā pirmo reizi Latvijā izmēģinās sniega kausējamo mašīnu
Jelgavā pirmo reizi Latvijā izmēģinās sniega kausējamo mašīnu
18/02/2011

Pirmdien, 21.februārī, Jelgavā pirmo reizi Latvijā tiks izmēģināta kausējamā mašīna sniega likvidēšanai no ielas braucamās daļas, lai uzlabotu braukšanas apstākļus un drošību pilsētas ielās ziemas apstākļos. Izmēģinājumā testēs tehnoloģijas specifiku atbilstoši Latvijas apstākļiem, aprēķinās iespējamās izmaksas un lietderību izmantojot sniega kausējamo iekārtu.

Sniega kausējamo iekārtu izmēģinās Lāčplēša ielas posmā no Brīvības bulvāra līdz Kronvalda ielai un Kronvalda ielas posmā no Lāčplēša ielas līdz Strazdu ielai (pie Zemgales Olimpiskā centra). Iekārtu pašvaldības aģentūrai „Pilsētsaimniecība” izmēģinājumiem un demonstrācijām nodos A/S „Ferrus”, kas sākusi sadarbību ar pasaulē lielāko sniega kausējamo mašīnu ražotāju „Trecan”. Ja izmēģinājumi būs veiksmīgi, „Trecan” sniega kausējamo iekārtu montāža Jelgavā varētu tikt uzsākta rūpnīcā AMO PLANT”.

Tehnoloģiskais process ir šāds: piekabes tipa kausētājā ar frontālajiem iekrāvējiem iekrauj sniegu, kausētājs ar dīzeļmotora dzinēju ar atklātu liesmu izkausē sniegu ūdenī. Šis ūdens caur speciāliem filtriem tiek izvadīts ārā. Sniegā esošie netīrumi un gruži paliek kausētāja filtros. Izkausētā sniega ūdens temperatūra ir +16 grādi, līdz ar to iekārta spēj strādāt arī ļoti aukstā laikā. Kausēšanai nepieciešami divi frontālie iekrāvēji ar operatoriem, kausētāja operators un palīgstrādnieks.

Iekārta izkausē līdz 230 kubikmetriem sniega stundā, kas ir ekvivalents 12 smagajām automašīnām ar sniegu. Salīdzinot ar sniega izvešanu – netiek apgrūtināta satiksme, iesaistīts mazāk darbaspēka, līdz ar to ir mazākas izmaksas, nav nepieciešami sniega poligoni un process ir videi draudzīgāks, jo gruži paliek kausētāja filtros.
Sniega kausējamās iekārtas demonstrācijā piedalīsies Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, priekšsēdētāja vietnieks Vilis Ļevčenoks, pašvaldības aģentūras „Pilsētsaimniecība” direktors Andrejs Baļčūns, A/S „Ferrus” Maskavas partneri – Igors Pančenko, „Trecan” Maskavas centra galvenais inženieris, un Aleksejs Ohotins, „Trecan” Maskavas centra ekspluatācijas inženieris.

A/S „Ferrus”, kura nodarbojas ar komunāltehnikas tirdzniecību un komunālo pakalpojumu sniegšanu, sākusi sadarbību ar pasaulē lielāko sniega kausējamo mašīnu ražotāju „Trecan” (Kanāda) un noslēgusi nodomu protokolu par „Trecan” sniega kausējamo iekārtu montāžu Jelgavā. Uzņēmums „Trecan” vairāk nekā 35 gadus ražo sniega kausējamās mašīnas, aizņemot 90% no šādu iekārtu tirgus pasaulē. „Trecan” sniega kausējamās iekārtas tiek ekspluatētas Kanādā, ASV, Krievijā u.c. A/S „Ferrus” ir oficiālais „Trecan” dīleris Eiropā.

Informāciju sagatavoja
Līga Klismeta
Preses sekretāre
Tel. 63005558

www.jelgava.lv