22 °C, 2.8 m/s, 81.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiIegādātas modernas CNC iekārtas
Iegādātas modernas CNC iekārtas
23/12/2010

Jaunveidojamā profesionālās izglītības kompetenču centra vajadzībām Jelgavā tiek attīstīts metālapstrādes mācību parks, Eiropas reģionālās attīstības fonda projekta „Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana Jelgavas Amatu vidusskolā” (vienošanās Nr.3DP/3.1.1.1.0/10/IPIA/VIAA/033) ietvaros piegādājot un uzstādot jaunas ciparu programmas vadības (CNC – computer numerical control) iekārtas.

Projekts „Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana Jelgavas Amatu vidusskolā” paredz mācību bāzes attīstību mašīnbūves un metālapstrādes, kā arī pārtikas produktu ražošanas apmācību jomā. Projekta plānotais finansējums ir 1 182 990 LVL, t.sk. ERAF finansējums – 1 017 371 LVL (86%), pašvaldības līdzfinansējums 140 776 LVL (11,9%), valsts budžeta dotācija 24 843 LVL (2,1%).

Saskaņā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības organizētā atklātā konkursa rezultātiem, jau 2010.gada augustā noslēgts līgums ar SIA „INSTRO” par metālapstrādes aprīkojuma un ar metālapstrādes apmācībām saistītā datorprogrammu nodrošinājuma piegādēm gan Jelgavas Amatu vidusskolas atslēdznieku darbnīcās Elektrības ielā 6/8, gan Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra Metālapstrādes apmācības filiāles telpās Krišjāņa Barona ielā 40, kurās notiks arī Jelgavas Amatu vidusskolas izglītības programmas „Mehānika un metālapstrāde” audzēkņu praktiskās apmācības. Līguma kopējā summa ar PVN ir 754 677 LVL, un tā ietvaros 2010. un 2011.gadā tiks piegādātas 6 mūsdienīgas CNC virpas un frēzmašīnas, kā arī papildus aprīkojums un programmnodrošinājums darbam ar šīm iekārtām un mācību procesa nodrošināšanai.

Starp šobrīd piegādātajām modernajām CNC iekārtām ir frēze un virpa, kā arī instrumentu mērīšanas iekārta. Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra Metālapstrādes apmācības filiālē jau ilgstoši strādā ar vairākām CNC iekārtām. Iekārtu darbības principi ir līdzīgi, bet ciparu vadības programmas atšķiras. Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra Metālapstrādes apmācības filiāles vadītājs Māris Ernstsons uzsver, ka JRPIC uzkrāta bagātīga pieredze CNC programmēšanas apmācībā un ir ļoti svarīgi, lai audzēkņi iemācītos darboties ar dažādām vadības programmām – tas pavērtu viņiem plašākas iespējas darba tirgū. Izvēloties, kurus darba galdus iegādāties par projekta līdzekļiem, tika ņemts vērā, kādas CNC iekārtas tiek vairāk izmantotas ražošanas uzņēmumos Latvijā.

Projekta aktivitātes nodrošinās mūsdienu prasībām atbilstošu mācību vidi, ļaus izglītojamajiem apgūt praktiskās iemaņas, strādājot ar mūsdienu darba tirgum atbilstošām iekārtām, tādējādi paaugstinot viņu konkurētspēju darba tirgū.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektorā