19.4 °C, 4.7 m/s, 84.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiHomēra portrets atkal rotās muzeja ēkas fasādi
Homēra portrets atkal rotās muzeja ēkas fasādi
17/03/2010

Foto: Ivars Veiliņš

Foto: Ivars Veiliņš

18. martā Jelgavas Ģ. Eliasa Vēstures un mākslas muzejam tiks „pielaikots” no ģipša izliets grieķu dzejnieka Homēra portrets, kas savulaik rotājis muzeja ēkas fasādes nišu.

Savulaik (līdz ēkas sagraušanai 1944.gada vasarā) muzeja ēkas fasādes nišās bijušas četru senatnes “gudro” bistes. Ēku 1952.gadā atjaunojot, fasādes nišas savus „patronus” neatguva. Nesekmīgi bijuši līdzšinējie mēģinājumi noskaidrot vēsturisko personu vārdus, kuru bistes kādreiz rotājušas muzeja fasādi.

Izstrādājot Jelgavas muzeja ēkas restaurācijas projektu, arhitekte Liesma Markova centās pēc fotoattēliem restaurēt šos portretus. Diemžēl no lielā attēlu daudzuma precīzus datus neizdevās iegūt. Droši identificēt varēja tikai vienu – slaveno grieķu eposu „Iliāda” un „Odisejs” autoru, aklo dzejnieku Homēru.

Arhitekte Liesma Markova, strādājot pie Rīgas biržas ēkas restaurācijas projekta, satikusies ar restauratoriem no Vācijas, kuru vidū ir arī Bernhards Gūtmans. Gūtmana kungs, uzzinājis par Academia Petrina vēlmi atjaunot tās fasādi greznojušos portretus, laipni piedāvāja ēkai uzdāvināt Homēra portretu, kuru viņš savulaik pats izgatavojis no senākiem paraugiem un kurš bija vienīgais droši atpazītais portrets.

18.martā Jelgavā ieradīsies Bernhards Gūtmana kungs, lai muzejam pasniegtu Homēra portretu. Šoreiz gan tas tiks „piemērīts” , un, ja portrets derēs, pavasara pusē ar Academia Petrina restaurācijas veicējas firmas valdes locekļa Jura Veisa gādību varēs to ievietot paredzētajā vietā jau uz ilgākiem gadiem.

Informāciju sagatavoja
Gita Grase,
Ģ.Eliasa Jelgavas VMM direktore