22.1 °C, 1.6 m/s, 68.9 %

Izglītība

Bērndārznieki pēta sulas un augļus
16/04/2009

To, ka gaisma izmaina ābola krāsu un cietību, kā arī veicina augļa bojāšanos, noskaidrojuši Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādes «Rotaļa» 11. grupas audzēkņi kopā ar savām audzinātājām. Viņi piedalījās kampaņas «Apēd sulu!» eksperimentā, ko rīko Sulu ekspertu padome.

Ilze Knusle-Jankevica

To, ka
gaisma izmaina ābola krāsu un cietību, kā arī veicina augļa
bojāšanos, noskaidrojuši Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādes
«Rotaļa» 11. grupas audzēkņi kopā ar savām audzinātājām. Viņi
piedalījās kampaņas «Apēd sulu!» eksperimentā, ko rīko Sulu
ekspertu padome.

Pieci «Rotaļas» bērni teju divas nedēļas
novēroja divus Latvijas ābolus un divus Holandes tomātus, no kuriem
viens auglis atradās gaismā, bet otrs – tumsā. Rīt būs eksperimenta
pēdējā diena, kad bērni izdarīs secinājumus par to, kā gaiss un
gaisma divu nedēļu laikā ietekmējusi augļus. Viņi jau ir fiksējuši
augļu vizuālās pārmaiņas un svara izmaiņas. «Mūsu āboliem
izmainījās krāsa, tie ir kļuvuši mīkstāki un sākuši bojāties. Tas,
kurš atradās gaismā, sabojājās ātrāk un vairāk. Bet ārzemju tomāti
ir palikuši tikai mīkstāki, un to miza – plānāka. Tomēr nevienam no
augļiem nav mainījies svars,» novēroto atklāj viens no mazajiem
augļu pētniekiem Gundars Grostiņš. Vēl atliek veikt joda cietes
testu. «Mēs griezīsim ābolus uz pusēm un joda šķīdumā noteiksim to
cietību. Jods cieti iekrāsos zilu. Tas auglis, kurš būs mazāk zils,
saglabājies labāk,» skaidro audzinātāja Elita Upeniece. Kad tas būs
paveikts, bērnu novērojumi tiks sūtīti kampaņas organizētājiem, jo
tas ir konkurss.

 

Pirms tam bērni veselu nedēļu pētīja arī
sulas. Viņi bija izvēlējušies ābolu un tomātu sulu, ko uzglabāja
divās tetrapakās – atvērtā un aizvērtā – , kā arī glāzēs.
Eksperimenta noslēgumā bērni secināja sulu organoleptiskās
īpašības. Audzinātāja paskaidro, ka tās ir augļu īpašības, ko var
noteikt ar maņām. «Glāze izskatās pretīga un atbaidoša. Izskatās
galīgi nedzerama. Nepatīkami smird (pēc ļoti, ļoti, ļoti vecām
lapām). Glāzē ielietā sula no atvērtās tetrapakas ir ar mazliet
nepatīkamu smaku. Nerosina vēlmi padzerties. Lejot sulu no
aizvērtās pakas, glāzē veidojās gaisa burbulīši. Tai bija laba
smarža un garša,» bērni secina par tomātu sulu. Savukārt gan glāzē,
gan atvērtajā tetrapakā turētā ābolu sula ir sapelējusi, bet
aizvērtajā pakā uzglabājusies dzidra un ar patīkamu smaržu.
Gundars, kurš nākotnē grib kļūt par zinātnieku, piebilst, ka viņi
sulas pelējumu izpētījuši arī zem mikroskopa. Viņš eksperimenta
laikā ievērojis, ka sula «nokāpusies», tas ir, iztvaikojusi.

 

Lai darbs būtu produktīvāks, sulu un augļu
eksperimentā piedalījās pieci grupiņas bērni. «Darbs tika
organizēts tā, lai katrs no viņiem varētu izteikt savus
novērojumus. Tos visus pierakstījām un tad izdarījām secinājumus,»
atklāj audzinātāja Ineta Čerņeviča. Tomēr augļi un sulas grupiņā
novietotas redzamā vietā, un jebkurš interesents varējis sekot
līdzi tam, ko gaiss un gaisma izdara ar produktiem.

 

Kampaņa «Apēd sulu!» ir turpinājums pagājušā
gada akcijai «Sargā sulu!». Arī pērn skolu un bērnudārzu audzēkņi
veica zinātniskus eksperimentus ar sulām un augļiem. Šogad
eksperimentu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes
docente Solvita Kampuse.

Foto: Ivars Veiliņš