10.6 °C, 2.5 m/s, 83.2 %

Pilsētā

Kā taupīt Lieldienās?
10/04/2009

Turpinot Naudas plānošanas centra tradīciju ik svētkos informēt sabiedrību par iespējām tos pavadīt, saudzējot ģimenes budžetu, arī Lieldienās centrs sniedz praktiskus padomus, kā radīt svētku sajūtu, netērējot daudz līdzekļu.

www.jelgavasvestnesis.lv

Turpinot
Naudas plānošanas centra tradīciju ik svētkos informēt sabiedrību
par iespējām tos pavadīt, saudzējot ģimenes budžetu, arī Lieldienās
centrs sniedz praktiskus padomus, kā radīt svētku sajūtu, netērējot
daudz līdzekļu.

«Mums ikvienam patīk svētki, jo tie parasti
saistās ar prieku un atkalredzēšanos. Tiesa, tie bieži vien nozīmē
arī papildu izdevumus,» spriež Naudas plānošanas centra vadītāja
Signe Bierande. «Jau pērn kopā ar GE Money Bank veicām akciju
«Dāvini no Sirds!», kurā ar praktiskiem padomiem pierādījām – lai
labi pavadītu svētku laiku, nav jāizdod milzum daudz naudas. Arī
Lieldienās ir iespējams atrast dažādus veidus, kā ietaupīt, tajā
pašā laikā jautri un patīkami pavadot laiku kopā ar saviem
mīļajiem. Vienkārši atcerieties un izbaudiet šīs dienas patieso
būtību un esiet radoši!»

Naudas plānošanas centra ieteikumi Lieldienu
svinēšanai:

1. Olu krāsošanai nav noteikti jāpērk
krāsas vai uzlīmes. Vari droši izmantot jau tradicionālās dabas
veltes. Sarkanīgas olas iegūsi, ja tās vārīsi biešu novārījumā;
brūnas olas var iegūt, vārot tās sīpolu mizās vai melnās tējas
novārījumā. Lai iegūtu gaiši brūnas olas, vāri tās iepriekš ilgāku
laiku nostādinātā kafijas biezumu novārījumā. Zaļas olas vari iegūt
ar pelašķu vai piparmētru tējas novārījuma palīdzību, zaļgani
dzeltenas – ar kumelīšu novārījumu, dzeltenas – ar burkānu mizu
novārījumu. Zilpelēku olu iegūšanai vari izmantot melleņu un upeņu
sulu vai ievārījumu, bet zilām olām – sarkano kāpostu novārījumu.
Violetas olas vari iegūt ar sarkano sīpolu mizu, karkādes tējas vai
aroniju sulas palīdzību.

2. Ja Lieldienās ir ierasts ar kādu dāvaniņu
iepriecināt savus vai radu un draugu bērnus, der atcerēties, ka
bērni ir saviļņoti ne tikai par dārgām mantām, bet arī par kādu
nelielu kārumu, piemēram, šokolādes olu, ko tieši viņam atnesis un
noslēpis Lieldienu zaķis. Ja Tev padodas rokdarbi, vari bērniem
uztamborēt kādu jauku cālīti vai raibu Lieldienu olu.

3. Lieldienu noskaņas radīšanai un bērnu
iepriecināšanai vari pagatavot cepumus (līdzīgi kā piparkūkas),
izveidojot tos kā Lieldienu figūriņas – olas, zaķi, cāļi,
ziedi.

4. Tā vietā, lai dotos atpūsties ārpus mājas,
sarīko izklaides pats! Sacentieties ar ģimeni olu ripināšanā, olu
meklēšanā. Ja dzīvo daudzdzīvokļu namā, apdomā, vai ir iespēja
aizbraukt uz laukiem vai vienkārši līdz jūrai vai mežam, kur šīs
atrakcijas var izvērst vēl plašākas un interesantākas. Atceries
atrast arī kādu vietu, kur kārtīgi izšūpoties, citādāk vasarā odi
kodīs!

5. Lieldienu dekorācijām izmanto dabas veltes
– sniegpulkstenītes, krokusus vai pūpolus. Lieldienu groza vietā
vari izmantot arī salmu cepuri vai ar krāsainām salvetēm aptītu
bļodu. Olām izvēlēto grozu vai trauku vari izklāt sausām sūnām vai
ķērpjiem.

6. Ja priekšroku dod veikalā iegādātiem
dekorējumiem, pirms iepirkšanās atvēli konkrētu naudas summu, ko
vari atļauties tērēt svētku sarīkošanai! Arī sīkumi var radīt pāris
desmitu latu izdevumus, tāpēc nosaki, cik daudz naudas vari iztērēt
piemēram, dekorācijām, salvetēm un citām svētku lietām! Atceries,
ka dažādus dekorācijas ir iespējams iegādāties par īpaši izdevīgām
cenām tieši pēc šiem svētkiem. Apdomā, varbūt ko interesantu vari
nopirkt un pataupīt nākamajam gadam!

7. Ja svētkos gribas pagatavot ko vairāk par
ierasto vārīto olu, iesakām izmantot kādu no zemāk esošajām
receptēm – tās būs piemērotas Lieldienām, turklāt neradīs lielas
izmaksas: 

– pagatavo pildītās olu pusītes.
Pārgriez olas gareniski uz pusēm, to dzeltenumu samaisi ar
majonēzi, sāli un pipariem un tad iepildi atpakaļ olu pusītēs. Vari
izdekorēt ar paša audzētiem lociņiem. Šo pašu ēdienu var noformēt
arī citādi – nogriez olas smailāko galu, izņemt olas dzeltenumu,
izveidot masu un iepildīt to atpakaļ olā. Tad uzlikt nogriezto
«cepurīti», tādējādi paslēpjot masu. Olu var apbērt ar
zaļumiem.

– vari pagatavot omletes veltnīti. Uz
pannas izcep tradicionālo omleti, kad tā atdzisusi, apzied to ar
kausētā siera un zaļumu masu. Satin visu veltnīti un ietin pārtikas
plēvē, tad ievieto ledusskapī. Kad veltnītis atdzisis, sagriez
gabaliņos un kārto uz šķīvja.

– jau ierastos speķa pīrādziņus vari
aizstāt ar olu pīrādziņiem. Vienkārši pildījumam izmanto sīki
sakapātu vārītu olu, kas sajaukta ar zaļumiem.

– kāpēc ēst olu un piekost maizi, ja var
pagatavot uzkodas – olu maizītes? Sarīvē vārītu olu, pievieno
krējumu vai majonēzi, sasmalcinātus zaļumus vai tomātu un iegūto
masu zied uz franču vai Tavas iemīļotākās maizes šķēlēm.

– pagatavo salātus! Sakapā vārītas olas,
pievieno zaļos zirnīšus un majonēzi un salāti gatavi! Otrs variants
– sagriez šķēlēs vārītus kartupeļus, vārītas olas un pāris skābētus
vai marinētus gurķus. Ja garšo, var piegriezt arī sīpolu un visu
sajaukt ar majonēzi un maltajiem pipariem. Šie salāti lieliski
garšo kopā ar rupjmaizi.

– kā otro ēdienu vari pagatavot
makaronus ar olu. Novāri makaronus un apcep tos uz pannas. Kad
makaroni apcepti, uzsit tiem pāri pāris olas un atkal apcep.
Vārītos makaronus var pārliet arī ar masu – sajaukta jēla ola ar
rīvētu sieru – un cept cepeškrāsnī. Un vēl viens olu ēdiens
gatavs!

– pagatavo gardu Lieldienu dzērienu. Tam
vajadzēs 3 glāzes piena, ceturtdaļu glāzes cukura, nedaudz vaniļas
cukura, 2 olas un pusi paciņas vaniļas pudiņa. Visu sablenderē un
lej kokteiļu glāzēs. Pa virsu vari pārkaisīt kakao vai rīvētu
šokolādi.

Priecīgas Lieldienas!