22.1 °C, 1.6 m/s, 68.9 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaProfesionālās nianses apgūs Francijā
Profesionālās nianses apgūs Francijā
08/04/2009

Vakar vēl pēdējie norādījumi, kur vērsties neparedzētās situācijās, kam zvanīt, ja nepieciešama palīdzība, kā sazināties ar mājiniekiem – Jelgavas Amatu vidusskolā valdīja satraukuma pilna gaisotne, jo šodien astoņi audzēkņi devās praksē uz Franciju, lai tur pavadītu veselu mēnesi.

Sintija Čepanone

Vakar vēl
pēdējie norādījumi, kur vērsties neparedzētās situācijās, kam
zvanīt, ja nepieciešama palīdzība, kā sazināties ar mājiniekiem –
Jelgavas Amatu vidusskolā valdīja satraukuma pilna gaisotne, jo
šodien astoņi audzēkņi devās praksē uz Franciju, lai tur pavadītu
veselu mēnesi.

«Šī iespēja ir divu gadu pūliņu rezultāts,
kuru laikā franču uzņēmējs Bruno Šaperons vēroja mūsu skolas
audzēkņus, lai izvēlētos astoņus labākos, kuriem nu mēnesi ir
iespēja praktizēties restorānos un beķerejās Ruelmalmezonē
Francijā,» stāsta Amatniecības vidusskolas konditorejas un maizes
un miltu izstrādājumu pasniedzēja Gunta Briede. Šāda iespēja
jauniešiem pavērusies Leonardo da Vinči mobilitātes projekta
«Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru un konditoru audzēkņu prakse
Francijā» laikā, un vakar uz Ruelmalmezoni pirmo reizi devās četri
topošie pavāri, viens topošais konditors un trīs maizes un miltu
konditorijas izstrādājumu specialitātes audzēkņi.

«Protams, satraukums ir liels, taču esmu
pārliecināts, ka viss būs labi. Tas ir izaicinājums! Francijā līdz
šim neesmu bijis, taču ļoti gribas pašam izbaudīt franču
izsmalcināto virtuvi un apgūt dažādas profesionālās nianses,» teic
2. kursa pavāru specialitātes audzēknis Boriss Gertners. Līdzīgu
viedokli pauž arī citi uzrunātie jaunieši, neslēpjot, ka Francijā
ēdienu gatavošanas kultūra ir krietni augstākā līmenī nekā mūsu
valstī, tādēļ iespēju praktizēties tajā vidē novērtē. Jāpiebilst,
ka pēc prakses visi jaunieši, tāpat kā skolotāji, saņems ne tikai
sertifikātu, bet arī Eiropases mobilitātes apliecību, kas pavērs
viņiem vēl plašākas iespējas darbam visā Eiropā.

Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere
stāsta, ka jaunieši Francijā uzturēsies līdz 7. maijam, praksē
pavadot 160 stundas. Gādāts arī par saturīgu brīvā laika
pavadīšanu, turklāt jaunieši dzīvos ģimenēs. «Nesen no
Ruelmalmezones atgriezās seši mūsu skolotāji, kas tur stažējās
projekta «Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāju profesionālā
pilnveide un audzēkņu prakses organizēšana Francijā» laikā,» tā
direktore, un viena no pasniedzējām, kas nupat kā atgriezās no
Francijas, Olga Smirnova apliecina, ka jauniešus tur gaida. «Mums
bija iespēja ne tikai pašiem izglītoties, bet arī iepazīties ar
uzņēmumiem, kur strādās mūsu jaunieši, tikties ar prakses vietu
nodrošinātājiem, kolektīvu. Iespaids patiesi ir pozitīvs,»
apliecina O.Smirnova, piebilstot, ka jaunieši tur varēs uzlabot
prasmes atbilstoši savai specialitātei, piemēram, konditori apgūt
ekskluzīvu konditorejas izstrādājumu gatavošanu, kā arī papildināt
zināšanas darbā ar šokolādi.

 

Foto: JV

Topošais pavārs Andrejs Markovs (no
kreisās) un konditoru specialitātes 2. kursa audzēknis Guntis
Dzenis ar izvēlētajām profesijām plāno saistīt arī savu turpmāko
karjeru un tāpēc ir gandarīti par iespēju praktizēties Francijā.
«Tur šīs jomas attīstītas patiesi augstā līmenī,» vērtē Jelgavas
Amatu vidusskolas audzēkņi.