Šodien aktīvākie Latvijas Lauksaimniecības universitātes studenti un Šķirošanas mēneša patrons Jānis Jubalts pulcējās pļavā pretī pilij, lai piedalītos apkārtnes sakopšanas talkā. Pēc labi padarīta darba talciniekus cienāja pavārs Mārtiņš Sirmais, kuram pa pēdām sekoja LNT filmēšanas grupa.
Ilze Knusle-Jankevica
Šķirošanas mēneša patrons, grupas «Prāta Vētra» ģitārists, jelgavnieks Jānis Jubalts portālam www.jelgavasvestnesis.lv norāda, ka talkās un apkārtnes sakopšanā piedalās jau no bērnības un joprojām atbalsta «zaļo» kustību. «Apkopt tur, kur pats dzīvo, ir visgrūtākais uzdevums. Tāpēc es aicinu visus pārējos sākt to darīt un ne tikai šodien. Ne viss, kas ir pie rokas un ir iztukšots, jāmet grāvmalā, to var ielikt mašīnā vai maisiņā un izmest vietā, kur to drīkst darīt,» uzskata prātnieks.
Portāls novēroja, ka talkas dalībnieku vidū pārsvarā bija Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Studentu pašpārvaldes pārstāvji. Pašpārvaldes vadītājs Artūrs Bukonts atzīst, ka talkas galvenais mērķis ir padarīt Jelgavu pievilcīgāku citiem – gan potenciālajiem, gan esošajiem studentiem. LLU Ekonomikas fakultātes studente Zane Stalte atzīst, ka ideja par talku rīkošanu ir ļoti laba un viņa plāno piedalīties arī Vislatvijas talkā, kas notiks 18. aprīlī. «Es dzīvoju šajā pilsētā, tāpēc arī piedalos tās sakopšanā. Turklāt talka ir kā aktīvā atpūta dabā, tikai kaut ko savācot,» piebilst Zane. Pļāpājot Zane pielasījusi pusi maisa ar dažādām alkoholisko dzērienu stikla pudelēm. Runājot par studentu motivāciju piedalīties talkā, A.Bukonts piebilst, ka šī ir arī laba iespēja patīkami pavadīt laiku un, protams, garšīgi paēst.
Par talcinieku barošanu šodien rūpējas pavārs Mārtiņš Sirmais, kurš vada LNT raidījumu «Sirmā ēdienkaratē». Pavārs portālam atklāj, ka šodien gatavo dažādus jēra gaļas ēdienus, kaut gan filmēšanas grupa un Mārtiņš jēru paspējuši jau nodēvēt par Uldīti. «Plānoju pagatavot visu jēru. Galvenā doma, ko gribu paust, ir tā, ka labāk pirkt veselu dzīvnieku. Pirmkārt, tas ir ētiskāk pret visiem. Otrkārt, daudzreiz lētāk. Treškārt, zināms, kas tas par dzīvnieku, kas par gaļu,» skaidro M.Sirmais.
Pavārs talciniekus pēc labi padarīta darba cienāja ar turpat pļavā tapušiem jēra hamburgeriem, šašlikiem, ceptām jēra kājām, sautējumu.
M.Sirmais pavisam nesen viesojās Jelgavā, kur LLU dienesta viesnīcā gatavoja studentiem ēdamo veselai nedēļai. Studentu pašpārvaldes vadītājs A.Bukonts atzīst, ka pagatavotie ēdieni bijuši tiešām garšīgi. «Vislabākie bija kartupeļi ar biezpienu un omlete – ideāla! Ar ko Sirmā gatavotie ēdieni atšķīrās no studentu ikdienas? Pirmkārt, ar to, ka tas bija veģetārais ēdiens. Ikdienā tomēr studenti ēd, teiksim, pelmeņus. Otrkārt, tam bija izmantots mazāk taukvielu un sāls,» tā A.Bukonts. Pašu ēdienu pagatavošanas procesu studenti noskatījušies televīzijas raidījumā.
Izrādās, Jelgava M.Sirmajam ir diezgan mīļa pilsēta, jo viņš te ir dzimis. Pavārs piebilst, ka viņu īpaši saista tas, ka Jelgavā ir studenti – aktīvi cilvēki, kas domā un dara.
Lai gan šodien pļavā pie Lielupes aicināti talkot bija neliels skaits studentu – četrpadsmit, J.Jubalts uzskata, ka ne vienmēr vajadzīgs pūlis, lai kaut ko panāktu. «Šodien mēs ar savu labo gribu un darbu parādām, ka ar mazu piespiešanos un gribēšanu var kaut ko panākt,» teic Škirošanas mēneša patrons. Talkā piedalījās arī viņa meita Helēna. J.Jubalts paskaidroja, ka viņu ģimenē rūpes par vidi nav svešas: «Mēs, piemēram, nemetam atkritumus ārā pa mašīnas logu. Es visu krāju durvju plauktiņā un izmetu benzīntankā vai atkritumu spainī.»
Jautāts, cik liela teritorija tad šodien apkopta, J.Jubalts atteica dziesmas vārdiem: «Mēs iesim tik tālu, cik varēsim…»
Foto: Ivars Veiliņš