Anna Afanasjeva
Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem Jelgavas Gaļas kombināta apgrozījums pieaudzis par 12 procentiem. Savukārt tas, vai šis gads devis peļņu vai nesis zaudējumus, būs zināms pēc gada bilances datu apkopošanas. «Ja valstī nesekos vēl kādi satricinājumi vai ačgārnības, krīzes laiku pārdzīvosim,» atzīst gaļas pārstrādes uzņēmumā.
Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA «Lursoft» dati liecina, ka pērn Gaļas kombināta zaudējumi bija 49 408 lati jeb trīs reizes mazāki kā iepriekšējā atskaites periodā – 2006.gadā tie bija 148 901 lats. Savukārt vēl pirms tam zaudējumi bija vēl lielāki. Tie saistīti ar 2004. gadā ekspluatācijā nodoto jauno gaļas pārstrādes cehu. Tobrīd tas bija viens no modernākajiem valstī. Cehs izbūvēts ar ES SAPARD programmas līdzfinansējumu.
Gaļas kombināta neto apgrozījums pērn sasniedza 8 097 851 latu, kas ir par pusotru miljonu latu vairāk kā 2 006.gadā. – 6 548 176 latus. Šā gada deviņos mēnešos uzņēmuma apgrozījums salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājies par 12 procentiem.
Gaļas pārstrādes uzņēmuma komercdirektore Ilga Antuža atzīs, ka pašlaik valstī nevienam ražotājam neiet viegli, tomēr Gaļas kombināts turas stabili. «Ja vien valstī nenotiks vēl kādi satricinājumi vai ačgārnības, noturēsimies un turpināsim attīstīties,» domā uzņēmuma komercdirektore Ilga Antuža, atgādinot, ka Jelgavas uzņēmums joprojām ir vienīgais gaļas pārstrādātājs, kas ieguvis ISO 2200 kvalitātes vadības sertifikātu.
Zināmu laiku arī gaļas pārstrādes uzņēmumi specializējas uz noteiktām produkcijas grupām, jo pilnīgi visus izstrādājumu veidus ražot vienā uzņēmumā nav racionālākais veids. Jelgavas gaļas kombināts valstī labu laiku ieņem vadošās pozīcijas auksti kūpinātas produkcijas ražošanā. Šajā grupā arī lielveikalu tīklos produkcijai ir labs noiets. Piemēram, Jelgavā ražotā auksti kūpinātā «Jubilejas» desa «Rimi» un «Maxima» lielveikalos ir topa izstrādājumu vidū.
Līdztekus auksti kūpinātajai produkcijai uzņēmums nopietni attīstījis arī vārīto desu ražošanu, savukārt kūpinātās produkcijas apjomi mazinās. Vārīto izstrādājumu grupā noieta pieaugums bijis vislielākais – šā gada deviņos mēnešos tas palielinājies par 30 procentiem. Šo grupu uzņēmums attīstīt izvēlējies, jo auksti kūpinātā produkcija pieder pie dārgā gala, ko ne visi pircēji atļaujas iegādāties. Patērētāji iecienījuši doktordesu «Ruks Belkozina» un bērnu cīsiņus «Ruksīša smeķītis». Ražotājam traucē tas, ka lielveikali realizācijai galvenokārt izvēlas auksti kūpinātos izstrādājumus, bet uz vārītajām desām raugās piesardzīgi un ņem negribīgi, lai gan pārējā tirdzniecības tīklā patērētāji šo produkciju ievērojuši un novērtējuši.
I.Antuža uzsver, ka uzņēmuma bagātība ir tā darbinieki. Pašlaik kombinātā strādā nedaudz pāri 200 cilvēkiem. Komercdirektore teic, ka viņu vidū ir patiešām labi speciālisti. «Šajos apstākļos, kad pieaug nestabilitāte, cilvēki novērtē uzņēmumu, novērtē sociālās garantijas,» ievērojusi I.Antuža, papildinot, ka Gaļas kombināts apkopojis datus arī par tiem darbiniekiem, kas savulaik no darba uzņēmumā aizgājuši. Tas darīts, lai vakanču gadījumā meklētu cilvēkus, kas savulaik jau izgājuši praktiskās izglītošanās skolu uzņēmumā.
FOTO: Ivars Veiliņš