24.7 °C, 4.7 m/s, 49.2 %

Izglītība

Pārbaudi savas maņas!
13/09/2008

Jau pavisam drīz Latvijas tirgū varētu parādīties rapšu eļļa ar dažādām garšām – baziliku, oregano, timiānu un citām –, kuru varēs izmantot arī salātu gatavošanā. Šo ieceri rapšu eļļas ražotājam «Iecavnieks» palīdz realizēt Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) doktorante Zanda Krūma. Nesen izstādē «Rīga Food 2008» zinātnieki prezentējuši un degustācijai piedāvājuši arī pašu ražotus auzu miltu cepumus ar dzērvenēm, aveņu sulu ar auzu hidrolizātu un jogurtu. 

Jau pavisam drīz Latvijas
tirgū varētu parādīties rapšu eļļa ar dažādām garšām – baziliku,
oregano, timiānu un citām –, kuru varēs izmantot arī salātu
gatavošanā. Šo ieceri rapšu eļļas ražotājam «Iecavnieks» palīdz
realizēt Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) doktorante Zanda
Krūma. Nesen izstādē «Rīga Food 2008» zinātnieki prezentējuši un
degustācijai piedāvājuši arī pašu ražotus auzu miltu cepumus ar
dzērvenēm, aveņu sulu ar auzu hidrolizātu un
jogurtu. 
PTF vadošā pētniece Evita Straumīte stāsta, ka PTF
laboratorijās tiek veikti dažādi pētījumi – izejvielu izpēte, jaunu
produktu radīšana, kā arī produkta kvalitātes novērtēšana un
iepakojuma ietekmes izpēte uz produktu. 
PTF zinātnieki veic pētījumus par gandrīz visām produktu
grupām – piens un tā pārstrādes produkti, graudi un to pārstrādes
produkti, gaļa un to pārstrādes produkti, zivis, alkoholiskie un
bezalkoholiskie dzērieni, augļi, ogas un dārzeņi un to pārstrāde.
 
Liels ieguvums ir izstrādātie promocijas darbi – nesen
doktorante Ilze Beitāne aizstāvējusi promocijas darbu «Laktulozes
un inulīna izvērtējums jauna funkcionāla piena produkta izstrādē»,
kas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu produkta
veidu. Bet doktorante Z.Krūma pašlaik strādā pie darba par rapšu
eļļu ar dažādiem garšaugiem – baziliku, oregano un timiānu –, kas
to aromatizētu. «Tā vairs nebūs rapšu eļļa, ko var izmantot tikai
cepšanai. Ar atšķirīgu aromātu un garšu to lieliski varēs izmantot,
gatavojot dažādus salātus,» tā E.Straumīte.
«Mēs esam tā vieta, kur ir daudzas nepieciešamās iekārtas, lai
veiktu pētījumus un eksperimentētu, kas notiek ar produktu, ja tiek
izmainīta receptūra, kāds tehnoloģiskais process, izzinām arī jaunu
un jau tirgū esošu iepakojuma materiālu ietekmi uz produkta
kvalitāti uzglabāšanas laikā. Ja ražotājam ir kāda aktuāla
problēma, kuru nav iespējams atrisināt uzņēmumā, cenšamies viņam
iespēju robežās palīdzēt,» skaidro E.Straumīte. 
Taču 26. septembrī «Zinātnieku nakts 2008» laikā pētnieki pie
sevis aicina tos, kuri vēlas «iedarbināt» savus maņu orgānus –
acis, mēli un rokas. Pērn zinātnieku vadībā visi interesenti varēja
mēģināt sagaršot četras pamatgaršas – saldu, skābu, rūgu un sāļu.
Šajā gadā būs iespēja veikt dažādus krāsu testus. Jāatzīst, ka
krāsu intensitātes testi nebūt nav viegli, jo krāsu toņi atšķiras
ļoti minimāli, būs arī jāatpazīst dažādas smaržas un jāpielieto
tauste. Organizatori būs sarūpējuši uzdevumus, kas jāveic gan
individuāli, gan grupās.