Starptautiskajā pārtikas izstādē «Riga Food 2008» varēs uzzināt par Latvijā pirmo starpaugstskolu maģistra studiju programmu «Uzturzinātne», kurā iesaistījušies arī mūsu Lauksaimniecības universitātes mācībspēki. Savukārt seminārā par jaunu produktu attīstīšanas metodēm uzstāsies LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāves.
Anna Afanasjeva
Uzturzinātnes maģistra studiju programmu kopš 2006. gada īsteno 40 docētāji no trim augstskolām – Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, Latvijas Universitātes Ķīmijas, Bioloģijas un Medicīnas fakultāšu un Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēki, kā arī pārtikas, uztura un veselības jautājumu speciālisti.
Plašāk ar to varēs iepazīties pārtikas izstādē 5. septembrī pulksten 15 stendā «Inovācija – pārtikai». Šogad maģistra studiju programmu «Uzturzinātne» absolvējuši pirmie 20 speciālisti. Studijas pirms diviem gadiem uzsāka dažādu valsts pārvaldes institūciju (Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas u.c.) un to pārraudzībā esošo iestāžu darbinieki, nozaru speciālisti, kuriem ir jāpārzina uzturzinātnes teorija un jāspēj to izmantot zinātniskos pētījumos un uztura jautājumu praktiskā risināšanā.
Mācību laikā apgūti septiņi pamatpriekšmetu moduļi un tiem atbilstošas tematikas izvēles kursi. Absolventi izstrādāja maģistra darbus par sabiedrības veselības un uztura problēmām, parādot sevi kā kompleksi domājošus speciālistus, kas izprot, ka uzturam ir liela nozīme daudzu hronisku un akūtu slimību profilaksē un arī ārstēšanā, kuri spēs sniegt konsultācijas par veselīgu uzturu visā cilvēka dzīves laikā, kuri domās par jaunu un veselīgu pārtikas produktu izstrādi pārtikas ražošanas uzņēmumos un spēs veikt zinātniski pētniecisko darbu šajā virzienā, kā arī iesaistīsies normatīvo aktu izstrādē un pilnveidošanā.
Tāpat 5. septembrī no pulksten 11 līdz 15 izstādē «Riga Food 2008» notiks seminārs par jaunu produktu attīstīšanas metodēm. Tajā piedalīsies arī LLU Pārtikas Tehnoloģijas fakultāte dekāne Inga Ciproviča, kā arī vairākas LLU jaunās zinātnieces ar jaunu produktu izstrādēm. LLU Zinātnes centra «Sigra» direktors profesors Aleksandrs Jemeļjanovs semināra dalībniekiem stāstīs par zinātnes centrā izstrādāto inovatīvo produktu – broileru baložu gaļu.
Ar savu pieredzi jaunu produktu attīstības metodikā dalīsies SIA «Pure Food» tirdzniecības vadītājs Pēteris Žimants un Normunds Skauģis no SIA «Lāču maize». Seminārā piedalīsies arī Patentu valdes direktora vietnieks Guntis Ramāns, kurš stāstīs par intelektuālo īpašumu jaunu produktu izstrādes procesā, Hipotēku bankas pārstāve stāstīs par bankas piedāvājumu uzņēmumiem jaunu produktu attīstībai, bet Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālisti – par valsts atbalsta programmām jaunu produktu attīstībai.
Seminārā iepazīstinās arī ar ES finansētā projekta «SMEInnov8Gate» rezultāti, kuros secināts, ka viens no pārtikas uzņēmumu konkurētspējas priekšnosacījumiem ir pārdomāta un labi izstrādāta jaunu produktu attīstības metodika. Projekta gaitā arī izstrādāta metode jaunu produktu komerciālās intelektuālās vērtības novērtējumam.
Seminārā var piedalīties jebkurš izstādes apmeklētājs vai dalībnieks bez papildu maksas.