6.5 °C, 3.7 m/s, 91.2 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaPārtikas izstādē jelgavnieki startēs ar uzturzinātnes programmu un jaunu produktu attīstīšanas metodēm
Pārtikas izstādē jelgavnieki startēs ar uzturzinātnes programmu un jaunu produktu attīstīšanas metodēm
25/08/2008

Starptautiskajā pārtikas izstādē «Riga Food 2008» varēs uzzināt par Latvijā pirmo starpaugstskolu maģistra studiju programmu «Uzturzinātne», kurā iesaistījušies arī mūsu Lauksaimniecības universitātes mācībspēki. Savukārt seminārā par jaunu produktu attīstīšanas metodēm uzstāsies LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāves.

Anna Afanasjeva

Starptautiskajā pārtikas izstādē
«Riga Food 2008» varēs uzzināt par Latvijā pirmo starpaugstskolu
maģistra studiju programmu «Uzturzinātne», kurā iesaistījušies arī
mūsu Lauksaimniecības universitātes mācībspēki. Savukārt seminārā
par jaunu produktu attīstīšanas metodēm uzstāsies LLU Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes pārstāves.

 

Uzturzinātnes maģistra studiju programmu
kopš 2006. gada īsteno 40 docētāji no trim augstskolām – Latvijas
Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes,
Latvijas Universitātes Ķīmijas, Bioloģijas un Medicīnas fakultāšu
un Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēki, kā arī pārtikas, uztura
un veselības jautājumu speciālisti.

Plašāk ar to varēs iepazīties pārtikas
izstādē 5. septembrī pulksten 15 stendā «Inovācija – pārtikai».
Šogad maģistra studiju programmu «Uzturzinātne» absolvējuši pirmie
20 speciālisti. Studijas pirms diviem gadiem uzsāka dažādu valsts
pārvaldes institūciju (Veselības ministrijas, Zemkopības
ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas u.c.) un to
pārraudzībā esošo iestāžu darbinieki, nozaru speciālisti, kuriem ir
jāpārzina uzturzinātnes teorija un jāspēj to izmantot zinātniskos
pētījumos un uztura jautājumu praktiskā risināšanā.

Mācību laikā apgūti septiņi
pamatpriekšmetu moduļi un tiem atbilstošas tematikas izvēles kursi.
Absolventi izstrādāja maģistra darbus par sabiedrības veselības un
uztura problēmām, parādot sevi kā kompleksi domājošus speciālistus,
kas izprot, ka uzturam ir liela nozīme daudzu hronisku un akūtu
slimību profilaksē un arī ārstēšanā, kuri spēs sniegt konsultācijas
par veselīgu uzturu visā cilvēka dzīves laikā, kuri domās par jaunu
un veselīgu pārtikas produktu izstrādi pārtikas ražošanas uzņēmumos
un spēs veikt zinātniski pētniecisko darbu šajā virzienā, kā arī
iesaistīsies normatīvo aktu izstrādē un pilnveidošanā.

Tāpat 5. septembrī no pulksten 11 līdz
15 izstādē «Riga Food 2008» notiks seminārs par jaunu produktu
attīstīšanas metodēm. Tajā piedalīsies arī LLU Pārtikas
Tehnoloģijas fakultāte dekāne Inga Ciproviča, kā arī vairākas LLU
jaunās zinātnieces ar jaunu produktu izstrādēm. LLU Zinātnes centra
«Sigra» direktors profesors Aleksandrs Jemeļjanovs semināra
dalībniekiem stāstīs par zinātnes centrā izstrādāto inovatīvo
produktu – broileru baložu gaļu.

Ar savu pieredzi jaunu produktu
attīstības metodikā dalīsies SIA «Pure Food» tirdzniecības vadītājs
Pēteris Žimants un Normunds Skauģis no SIA «Lāču maize». Seminārā
piedalīsies arī Patentu valdes direktora vietnieks Guntis Ramāns,
kurš stāstīs par intelektuālo īpašumu jaunu produktu izstrādes
procesā, Hipotēku bankas pārstāve stāstīs par bankas piedāvājumu
uzņēmumiem jaunu produktu attīstībai, bet Latvijas Investīciju un
attīstības aģentūras speciālisti – par valsts atbalsta programmām
jaunu produktu attīstībai.

Seminārā iepazīstinās arī ar ES
finansētā projekta «SMEInnov8Gate» rezultāti, kuros secināts, ka
viens no pārtikas uzņēmumu konkurētspējas priekšnosacījumiem ir
pārdomāta un labi izstrādāta jaunu produktu attīstības metodika.
Projekta gaitā arī izstrādāta metode jaunu produktu komerciālās
intelektuālās vērtības novērtējumam.

Seminārā var piedalīties jebkurš
izstādes apmeklētājs vai dalībnieks bez papildu maksas.