Jau astoto gadu visus gardēžus uz labākās Zemgales rudzu maizes noteikšanu, piena «nodzeršanos», medus izgaršošanu un gardumu pagatavošanu Jelgavā aicina 8. Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki, kas šogad sola gan jau tradicionālās atrakcijas, gan vairākus jaunus pasākumus – Pienpakmobīli, koncertu uz ūdens un citas. Dažādas trakulības 30. augustā Hercoga Jēkaba laukumā interesentus gaidīs jau no pulksten 10.
Ritma Gaidamoviča
Aģentūras «Kultūra» projektu vadītājs Ivars Pirvics stāsta, ka svētku devīze palikusi nemainīga – «Esi vesels savas tautas un nākotnes labā!» un šie ir vienīgie svētki ne tikai Jelgavā, bet arī Latvijā, kuros netiks tirgoti alkoholiskie dzērieni, jo svētku devīze aicina domāt par veselīgu dzīvesveidu. Piena, maizes un medus svētkos rosība Hercoga Jēkaba laukumā būs jau no pulksten 10, kad sāksies amatniecības meistaru produktu andelēšana, dažādas degustācijas, konkursi, atrakcijas, slaukšanas un ēšanas čempionāts un citi pasākumi. Svētku oficiālā atklāšana būs tieši pusdienlaikā, pulksten 12, taču līdz tam pulksten 11 laukumā aicināti pulcēties mazākie jelgavnieki, kas dzimuši vasarā, lai no domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa saņemtu Jelgavas piemiņas velti – karotīti ar Jelgavas simboliku. Svētku programmu šajā gadā vadīs Latvijas Neatkarīgās televīzijas laika ziņu speciālists Māris Grigalis, līdz ar to pasākuma organizatori lēš, ka visas dienas garumā labvēlīga laika prognoze noteikti būs garantēta. Svētkos akcents likts uz ģimeni, tāpēc malā atstāts nebūs neviens – būs atrakcijas kā maziem, tā lieliem, jauniem un veciem, jautroties varēs visi. Pateicoties atbalstītājiem, visi pasākumi gan dienas daļā Hercoga Jēkaba laukumā, gan vakara daļā pie Lielupes apmeklējami bez maksas, ieeja – tik vien kā mežonīga ēstgriba.
«Francijas pārsteigums» latviešu pavāru un konditoru izpildījumā I.Pirvics stāsta, ka vairākos pasākumos iesaistīti mūsu pašu jelgavnieku spēki. Piemēram, Jelgavas Amatu skola, kurā kādu laiku franču virtuvi jaunajiem pavāriem un konditoriem māca Bruno Šaperons no Jelgavas sadraudzības pilsētas Ruelmalmezonas Francijā, būs sagatavojusi šovu – degustāciju «Francijas pārsteigums». Plānots, ka jaunieši kopā ar B.Šaperonu mobilajā virtuvē Hercoga Jēkaba laukumā rādīs jelgavniekiem, ko viņi pa šo laiku ir iemācījušies, un uz vietas gatavos dažādus ēdienus, kurus vēlāk varēs arī nogaršot. Īpaši galdā tiks celti dažādi franču virtuves gardumi. Savukārt sadarbībā ar tirdzniecības centru «Vivo centrs», Jelgavas Amatu skolas konditoriem un pasniedzēju Guntu Briedi tiks veidota radošā darbnīca, kurā ikviens interesents varēs gan izveidot, gan izcept, gan izdekorēt savu našķi, kuru vēlāk varēs nobaudīt vai ņemt līdz uz mājām. Tāpat kā līdz šim neizpaliks arī dažādu gardumu degustācijas visas dienas garumā, kuru laikā noteiks zemgaliešu atzītāko medu un atzītāko Zemgales našķi – kādu piena produktu vai produktu, kura sastāvā ir piens, un atzītāko Zemgales rudzu maizi.
«Maizi ēdu, pienu dzēru, medū muti nomazgāju!» «Pērn mums aizsākās laba sadarbība ar «Jauno zemnieku klubu» (JZK), kas arī šajā gadā būs sarūpējis dažādas aktivitātes. Uz mazās skatuves, kas nodota tā pārziņā, būs gan atrakcijas, gan konkursi, kas domāti kā jauniešiem, tā pieaugušiem. Protams, visas aktivitātes saistītas ar pienu, medu un maizi. JZK paralēli atrakcijām piedāvās paviesoties informatīvajā teltī, kurā klubs iepazīstinās ar savu darbību, aktivitātēm un arī «Zaļās karotītes» darbību Latvijā. Šī pasākumu sadaļa, ko JZK rīko kopā ar «Zaļo karotīti», būs ar devīzi «Maizi ēdu, pienu dzēru, medū muti nomazgāju!». Pirmais Pienpakmobīlis, dziedošie aktieri un Maizes muzeja ekspozīcija Aģentūra šogad lielāku uzmanību vēlas vērst tieši uz piena pakām, jo Jelgavā jau sesto gadu notiek Latvijā vienīgā piena paku laivu regate, tāpēc pirmo reizi tiks veidots pirmais Pienpakmobīlis jeb braucamais, ar kuru vēlāk varētu pārvietoties pasākuma vadītājs. «Idejiski nākotnē vēlamies vairāk aktivitāšu, kurās nepieciešamas piena pakas, tāpēc šis būs kā pirmais izmēģinājums, lai redzētu, kā tas veidojas,» spriež projektu vadītājs. Pēc Pienpakmobīļa palaišanas notiks miltu kaujas, būs meldermeitas un zeļļi, kā arī danči un lustes ar jestru programmu kopā ar tautas deju ansambļiem «Lielupe» un «Diždancis». Savu artavu jautrībā ienesīs arī Dailes teātra dziedošie aktieri no vokāli dramatiski instrumentālās grupas «Ilga», kurā darbojas Intars Rešetins, Lauris un Gundars Subatnieki un Aldis Siliņš. Pirmo reizi dalību svētkos apstiprinājis arī Maizes muzejs, kas piedāvās klātesošajiem apskatīt muzeja ekspozīciju. Būs apskatāmi dažādi priekšmeti, kas nepieciešami maizes cepšanā gan agrākos laikos, gan šodien, kā arī miltu un graudu veidi un citas lietas, kas saistītas ar dienišķo maizes kukulīti. «Iespējams, ka daudz jauniešu nemaz nezina, kā tad maize rodas, tāpēc šī būs iespēja to visu izzināt,» tā organizatori. Šajā gadā izveidotā programma sadalīta divās daļās – rīta daļa risināsies Hercoga Jēkaba laukumā un noslēgsies ar dejām un Latvijas 2008. gada labāko kantri grupu «Sestā jūdze».
Būs arī Vinnija Pūka pūksprunguļu laišana Saglabājot Pūksprunguļa laišanas tradīciju, dienas pirmajā daļā ikviens radošajā darbnīcā varēs izveidot pūksprunguli, kas pulksten 18 tiks palaists Lielupē, lai noteiktu, kurš tad ir pats ātrākais sprungulis, un trīs ātrāko sprunguļu īpašnieki tiktu pie balvām. «Pūksprunguli var gatavot lieli un mazi, un to var darīt gan Hercoga Jēkaba laukumā, gan arī mājās, jo iespējams, ka kādam ir sava veidošanas tehnoloģija, kas nodrošina ātrāku sprunguļa peldēšanu. Galvenais noteikums – visiem pulksten 18 jābūt uz Lielupes tilta, lai vienlaicīgi ar pārējiem dalībniekiem savu sprunguli palaistu pa upi un otrpus tilta sagaidītu to,» tā I.Pirvics. Viņš arī pamudina dalībniekus ievērot otru nosacījumu – uz sava pūksprunguļa stingri piestiprināt kontaktinformāciju (vārdu, uzvārdu un telefona numuru), lai zinātu, kuram tad pats ātrākais sprungulis pieder.
Piena paku laivas no 35 tūkstošiem tukšu piena paku Patlaban vēl tiek risināti tehniski jautājumi, bet plānots, ka uz Lielupes atradīsies mobila skatuve, platforma vai kuģītis, kur jau pirms pulksten 18 uzstāsies dažādas grupas – koncertu iesāks mūsu pašu starptautisku atzinību ieguvusī puišu grupa «Lai skan», kas piedāvās dažādas jestras un līdzi dziedamas dziesmas. Pulksten 19 sāksies 6. Piena paku laivu regate, taču pirms tam laivas vēl tiks vērtētas, vai tās atbilst visiem noteikumiem. Jāmin gan, ka vēl šodien un rīt ikvienam ir iespēja pieteikt savu komandu dalībai regatē un 30. augusta vakarā kļūt par kapteini vai matrozi, sīkāka informācija aģentūras mājas lapā www.kultura.jelgava.lv. Šogad piena paku laivām tiks izmantoti aptuveni 35 tūkstoši «Rīgas piena kombināta» dāvātu piena paku. Galvenais, regatei nav vienotas tēmas – aģentūra «Kultūra» visām komandām ļauj izpausties radoši un brīvi improvizēt, tāpēc domājams, ka regates dalībnieki skatītājiem sagādās ne vienu vien pārsteigumu. «Žūrijai noteikti būs nedaudz grūtāk izvērtēt, jo nav vienotas tēmas, taču būs jāpastrādā un jāpasvīst, lai tiešām noteiktu katrai nominācijai atbilstošāko,» stāsta projektu vadītājs. Šovasar jauninājums ir arī tas, ka katrai komandai, kura piedalīsies regatē, sevi uz ūdens ir jāprezentē skatītājiem. Pēc regates turpināsies koncerts uz ūdens un atšķirībā no citiem gadiem, kad regates ātrāko, interesantāko un citu laivu apbalvošana notika pilsētas centrā, šogad labākie katrā nominācijā tiks sveikti turpat sacensību norises vietā. Noslēgumā koncerts ar multimākslinieka Kaspara Bindemaņa uzstāšanos.