19.8 °C, 1.5 m/s, 94.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU studēs pirmais Sibīrijas latvietis
LLU studēs pirmais Sibīrijas latvietis
24/07/2008

Ceturtdien, 24. jūlijā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Uzņemšanas komisijā saņemts pieteikums no pirmā Sibīrijas latvieša, kurš iesniedzis dokumentus studijām Pārtikas tehnoloģijas fakultātes programmā Pārtikas produktu tehnoloģija.

Foto: Juris Kālis

Ceturtdien, 24. jūlijā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Uzņemšanas komisijā saņemts pieteikums no pirmā Sibīrijas latvieša, kurš iesniedzis dokumentus studijām Pārtikas tehnoloģijas fakultātes programmā Pārtikas produktu tehnoloģija.
Latviešu izcelsmes jaunietis Artjoms Stešanovs vidējo izglītību ieguvis šinī gadā Magadanā un patlaban uzturas Rīgā, lai iestātos valsts trešajā lielākajā universitātē, kuras Senāts pirms trim gadiem pieņēmis lēmumu ik vasaru pirmajā kursā vienā no izvēlētajām studiju programmām ārpus konkursa uzņemt divus Sibīrijas latviešus, sedzot nepieciešamās studiju izmaksas. Iepriekšējos divos gados neviens no tautiešiem nav izmantojis šādu iespēju, tālab par pirmo saņemto pieteikumu universitātes ļaudīm ir sevišķi liels prieks.

Bez tam šajā dienā komisijas atbildīgā sekretāre Vizma Valaine īpaši sveica arī universitātes 1000. reflektantu – Līgu Kubuliņu no Limbažu rajona Staiceles , kura pieteikusies studijām divās Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmās – Sabiedrības pārvalde un Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari. Tiesa, tobrīd komisijā reģistrēto pieteikumu skaits sniedzās jau pāri tūkstotim, jo vairāki reflektanti pieteikušies studijām vairākās programmās, visbiežāk vienas fakultātes ietvaros, taču ir arī savdabīgs rekords – viens reflektants noformējis dokumentus studijām piecās visnotaļ atšķirīgās studiju programmās, cerot vismaz vienā no tām studēt par valsts budžeta naudu.

Pavisam ceturtdien līdz pulksten 14 LLU Uzņemšanas komisijā bija reģistrēti 1238 iesniegumi, no tiem 1122 pamatstudijās un 116 maģistrantūrā. Lielākajā daļā studiju programmu saņemto pieteikums skaits jau pārsniedz valsts finansēto vietu skaitu. Tādējādi tādās studiju programmās kā Ekonomika konkursa koeficients jau ir 3,20, Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija – 2,88, Zemes ierīcība – 2,26, Ainavu plānošana un arhitektūra – 2,26, Būvniecība – 1,90. Savukārt tādās programmās kā Lauksaimniecība, Mājas vide un informātika izglītībā, Mājas vide un vizuālā māksla izglītībā, Kokapstrāde, Pārtikas produktu tehnoloģija un vēl dažās citās pagaidām konkursa vēl nav.

Pirmie studētgribētāji reģistrēti arī universitātes jaunākajās pamatstudiju programmās – Mašīnu projektēšana un ražošana Tehniskajā fakultātē un Sabiedrības pārvalde Sociālo zinātņu fakultātē, kā arī maģistrantūras programmās – Projektu vadība Sociālo zinātņu fakultātē un Karjeras konsultants Tehniskajā fakultātē. Tāpat kā pērn pieprasīta ir Meža fakultātes otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības nepilna laika studiju programma – Darba aizsardzība un drošība, kas domāta visdažādāko nozaru speciālistiem ar jau iegūtu augstāko izglītību. Kā jaunumu var minēt to, ka divas nepilna laika pirmā līmeņa augstākās izglītības profesionālās studiju programmas – Ēdināšanas pakalpojumi un Viesnīcu pakalpojumi – universitātes Kandavas un Smiltenes filiālē piedāvā Pārtikas tehnoloģijas fakultāte.
 

Tāpat jaunums ir tas, ka dokumentu iesniegšanas pēdējā dienā – 1. augustā pirmo reizi Jelgavas pilī iecerēta nakts programma, kad reflektanti līdz pat pusnaktij Uzņemšanas komisijā varēs iesniegt dokumentus un vienlaicīgi piedalīties dažādos izklaides pasākumos, kas būs kā atbalss Jelgavas pils 270. jubilejas svinībām vasaras sākumā. Romantiskā noskaņā varēs iepazīties ar pils interjeriem, aplūkot muzeja ekspozīciju, pagalmā piedalīties monētu kalšanā, klausīties vairāku mūziķu grupu uzstāšanos, vērot pils ārējā izgaismojuma ieslēgšanu, fotografēties un vēl citādi izklaidēties.

Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.
Tālrunis 63028085, 29144960.