17.2 °C, 5.2 m/s, 89.3 %

Kultūra

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraUz Gruziju – pēc īpašas labvēlības pret latviešiem
Uz Gruziju – pēc īpašas labvēlības pret latviešiem
12/10/2013

«Gruzijā vēl ir palikušas sociālisma paliekas – ielas netīrākas, zāle nav tik zaļa, daudz volgu, žiguļu un moskviču, lēta degviela…» tā pēc ceļojuma Gruzijā secina Jelgavas tūrisma aģentūras «Auto starts tūre» īpašnieks Uldis Valters. Viņš ir pārliecināts, ka vislabākais laiks Gruzijas apceļošanai ir tieši rudens, kad saulainajā zemē lielākais karstums ir norimies, bet tās viena no lielākajām vērtībām – eksotiskie augļi – tieši ir vislabāk nogatavojušies.

Ligita Vaita

«Gruzijā vēl ir palikušas sociālisma paliekas – ielas
netīrākas, zāle nav tik zaļa, daudz volgu, žiguļu un moskviču, lēta
degviela…» tā pēc ceļojuma Gruzijā secina Jelgavas tūrisma
aģentūras «Auto starts tūre» īpašnieks Uldis Valters. Viņš ir
pārliecināts, ka vislabākais laiks Gruzijas apceļošanai ir tieši
rudens, kad saulainajā zemē lielākais karstums ir norimies, bet tās
viena no lielākajām vērtībām – eksotiskie augļi – tieši ir vislabāk
nogatavojušies.

Viņš stāsta, ka par ceļojuma galamērķi Gruziju izvēlējies tās
izslavētās vietējo iedzīvotāju viesmīlības dēļ. «Gribēju arī
nedaudz «atgriezties pagātnē», biju uzaicināts ciemos pie gruzīnu
ģimenes, kurus nekad agrāk nebiju saticis, tāpēc visu iecerēto
varēju izbaudīt pilnībā,» atklāj uzņēmējs, atklājot, ka ģimene, pie
kuras uzņēmējs viesojies, izrādījusi īpašu sirsnību, bet vēlāk
viesojusies arī šeit, Jelgavā.

Citiem Gruzijas apceļotājiem U.Valters iesaka doties arī prom no
pilsētām un apskatīt Gruzijas dabu. «Iesaku noteikti braukt augstu
kalnos, prom no ierastajām tūristu apmeklējuma vietām uz
ciematiņiem, kur tikties ar vienkāršiem, sirsnīgiem cilvēkiem un pa
īstam izjust gruzīnu patieso viesmīlību,» tā viņš.

«Gruzīnu daba un cieņa pret latviešiem ir jūtama visur. Gori
pilsētas kapsētā vietējais skulptors stundu mūs vadāja pa kapsētu,
stāstīdams par apglabāto cilvēku dzīvēm, policists apzināti ļāva
mums pārkāpt satiksmes noteikumus, lai mums būtu ērtāk braukt,
svešs gruzīns aicināja mūs ciemos uz sava dēla kāzām, apbedīšanas
uzņēmuma strādnieks, sēžot uz zārka, piedāvāja mums tēju un
stāstīja par Krievijas uzbrukumu Gruzijai vēl nesenā pagātnē,»
piedzīvotos notikumus stāsta U.Valters. Viņš teic, ka arī vietējās
saimniecības, lauku mājas, vietējo 80 grādus stipro vīnogu kandžu –
čaču – gruzīni ceļotājiem izrādījuši labprāt. «Nepārtrauktie tosti
par ģimeni, sievu, bērniem, mazbērniem… Tas viss raksturo gruzīnu
ikdienu un izturēšanos pret saviem viesiem,» tā uzņēmējs.

Foto: no U.Valtera personīgā arhīva