Pēc vairāku gadu dīkstāves kādreizējās kafejnīcas «Atpūta» telpas Rūpniecības ielā 1a atguvušas dzīvību – tajās 4. martā pulksten 10 durvis vērs SIA «Karameļu darbnīca» veikals un atvērtā tipa darbnīca.
Uzņēmuma valdes locekle Ilze Prižeivote stāsta, ka ēku uzņēmums iegādājās pērnā gada jūlijā par 60 000 eiro ar attīstības finanšu institūcijas «Altum» atbalstu. «Patiesībā izvēle nebija liela, tāpēc nekoncentrējāmies uz telpām pilsētas centrā. Šī ēka atrodas perspektīvā vietā, teritorijā, kas pēc plānojuma atvēlēta vieglajai rūpniecībai, un pats telpu izkārtojums mums bija piemērots un atbilda Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām,» izvēli pamato uzņēmuma vadītāja. Tiesa, tika veikta iekštelpu pilnīga pārbūve, jo tās bija sliktā stāvoklī. Šogad plānots sakārtot arī ēkas fasādi un pagalmu.
«Izveidot atvērtā tipa darbnīcu bija manas māsas Ingas sapnis jau tad, kad viņa kā mājražotāja 2013. gadā sāka izgatavot karameles. Mans uzdevums bija īstenot šo sapni,» par ideju piedāvāt jelgavniekiem ko jaunu saka I.Prižeivote. Plānots, ka katru darba dienu pulksten 15 meistars interesentiem demonstrēs, kā top karameles. «Mēs nebaidāmies, ka kāds nošpikos mūsu ideju, – neesam taču vienīgā karameļu darbnīca pasaulē, bet visa pamatā ir receptūra, ko atklātajā darbnīcā gan nestāstīsim,» tā uzņēmuma pārstāve. Lai apmeklētu atvērto darbnīcu, iepriekš nav jāpiesakās (tas ir bez maksas), bet, ja plānots ierasties grupā, tad lūgums iepriekš sazināties ar I.Prižeivoti pa tālruni 29851426. Grupām iespējams vienoties arī par apmeklējumu citā laikā. «Cilvēki gaida, kad vērsimies vaļā. Mums jau ir pieteikušās grupas no Lietuvas, Igaunijas un Jelgavas bērnudārziem,» viņa piebilst. Jaunais veikals strādās no pirmdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 19, bet sestdienās pulksten 12 plānotas īpašas meistarklases ar degustāciju, pieaicinot citu saldumu meistarus. Tāpat būs iespējams pašiem izgatavot karameles, iepriekš par to vienojoties.
400 kvadrātmetru plašajās telpās atrodas gan veikals ar darbnīcas leti, gan ražošanas un fasēšanas telpas, noliktava un biroja telpas. Pirms tam uzņēmums strādāja apmēram 40 kvadrātmetrus plašās telpās Dobeles šosejā, kur jau bija kļuvis par šauru. «Tik mazās telpās bija sarežģīti nodrošināt ražošanas procesā un fasēšanā nepieciešamo klimata kontroli,» skaidro uzņēmuma valdes locekle. Šobrīd uzņēmumā strādā astoņi darbinieki, turklāt pieci ir vīrieši, jo karameļu izgatavošana ir fiziski smags darbs. Karameļu darbnīcā tiek izgatavotas karameles ar apmēram 30 dažādām garšām un maršmelovi (saldumu veids).
Uzņēmuma nākamais mērķis ir attīstīt eksportu, un pirmie soļi šajā virzienā jau sperti. «Pagājušajā nedēļā aizsūtījām produkciju uz pirmajiem diviem veikaliņiem Lietuvā, bet kādu laiku jau mērķtiecīgi strādājam pie eksporta attīstīšanas uz Kanādu. Kanādas tirgum izgatavojam jaunu produktu pēc viņu pasūtījuma – viņi paši mūs uzmeklēja un izteica piedāvājumu. Sarunas notiek, un viens priekšlīgums jau ir noslēgts, šobrīd notiek iepakojuma saskaņošana,» stāsta uzņēmēja. Viņa norāda, ka uzņēmuma ražošanas kapacitāte ir 110 kilogrami dienā, bet pagaidām pateikt konkrētus ražošanas apjomus ir grūti, jo uzņēmums strādā arī pie individualizētiem pasūtījumiem, kas aizņem vairāk laika.
«Pats grūtākais ir nebaidīties un neatkāpties no savām iecerēm, un tas attiecināms uz pilnīgi visu. Jo vairāk sāc domāt, jo lielākas ir bailes,» secina I.Prižeivote, norādot: Karameļu darbnīcas stūrakmeņi ir kvalitatīvs un garšīgs produkts, laba uzņēmuma reputācija, spēcīgs zīmols un kvalitatīva attieksme gan pret saviem darbiniekiem, gan klientiem.
Foto: Raitis Supe