Šomēnes Jelgavas tehnikumā viesojas deviņi topošie mēbeļu dizaineri un mēbeļu galdnieki no Itālijas, lai paplašinātu savu redzesloku. Viņus Jelgavā sagaida trīs uzdevumi: uztaisīt «bezdelīgas asti», ornamentu finierēšanas tehnikā un koka karoti.
Jelgavas tehnikumā Itālijas jaunieši piedalās praktiskās nodarbībās, un pēc šeit aizvadītas pusotras nedēļas spriež, ka aprīkojuma un tehnoloģiju ziņā Jelgavas tehnikums līdzinās viņu skolām. Līdz šim viņi ar rokas instrumentiem ir veidojuši savienojumu «bezdelīgas aste» un tagad finierēšanas tehnikā izgatavo ornamentu. «Mēs jau to esam darījuši savā skolā,» saka topošais mēbeļu dizainers Luka Marelli. Tehnikuma pasniedzējs Māris Blumbergs gan stāsta, ka sākotnēji vairāki itāļu jaunieši uz ātru roku uztaisīja ornamentu, nepievēršot uzmanību koka šķiedrām, tāpēc nācies darbu pārtaisīt. Iespējams, viņi nebija kārtīgi sapratuši uzdevumu. Trešais praktiskais darbs viņiem būs koka karotes izgatavošana. «Nebūs nekādu norāžu – ne izmēri, ne izskats, nekā. Tad katrs varēs izpausties radoši,» norāda pasniedzējs.
Jaunieši, kuri viesojas Jelgavā, nāk no Itālijas Lombardijas reģiona, kurā koncentrējušies mazi uzņēmumi, tostarp daudz kokapstrādes darbnīcu. Itāļu jaunieši portālam www.jelgavasvestnesis.lv norāda, ka apgūt šo profesiju izvēlējās, jo darbs ir interesants, radošs, ļauj pašam kaut ko izgatavot. Dažiem no jauniešiem ar kokapstrādi nodarbojas vecāki, un, iespējams, tas ietekmēja izvēli. Jaunieši uzskata, ka šī nozare ir perspektīva darba tirgū, turklāt Itālijā augstu tiek vērtēts roku darbs, kā arī tā ir valsts, kas diktē modi teju visā pasaulē. Šobrīd Itālijas jaunieši ir mācību procesa vidū – mācās trešajā kursā, bet kopā ir pieci kursi –, tomēr vairums no viņiem domā, ka pēc skolas beigšanas veidos paši savu darbnīcu. Tiesa, tas esot dārgi, viņi atzīst.
Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka Jelgavas tehnikuma pēdējo kursu mēbeļu galdnieki bija devušies pieredzes apmaiņas braucienā uz Itāliju, kur uzmanību pievērsa tieši dizainam un citādākai pieejai mēbeļu izgatavošanā.
Foto: Raitis Supe