21.3 °C, 3.7 m/s, 61.8 %

Jauniešiem

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsJauniešiemMārtiņš Sirmais: «Pavāram jāstrādā tad, kad citi priecājas»
Mārtiņš Sirmais: «Pavāram jāstrādā tad, kad citi priecājas»
09/02/2017

«Esmu cilvēks, kas visu savu mūžu pavadījis virtuvēs – neko citu es neprotu, un man patīk tas, ko es daru. Globalizācijas rezultātā arī garšas pasaulē saplūst, bet es eju pret straumi un meklēju katrā vietā unikālo, atšķirīgo. Man ēdienā svarīgākais ir autentitāte. Ja būšu vietā, kur ikdienā ēd skudras, es arī tās pagaršošu. Tu ieliec to mutē. O, tas garšo pēc riekstiem! Tieši garšas es pētu un to kultūrvēsturisko izcelsmi, lai varētu tās pēc tam izmantot savās receptēs,» tā par savu profesiju Jelgavas jauniešiem stāsta šefpavārs Mārtiņš Sirmais.

M.Sirmais bija sarunu cikla «Cepums ar slavenību» viesis, un ar
Jelgavas jauniešiem tikās ceturtdienas vakarā kafejnīcā «Silva».
Vispirms Mārtiņš nolasīja iepriekš sagatavotu tekstu, ko pats
nosauca par «Ego stāstu». Tajā atklājās Mārtiņa personība un viņa
uzskati, piemēram, viņaprāt, panākumu atslēga ir ilglaicīgi darīt
darbu, turklāt tik labi, cik vien to spēj. «Ja tu centies, tevi sāk
cienīt, ievērot un vaicāt padomu. Vēl ir svarīgi neskriet pakaļ
modei un neietekmēt cilvēku domas, bet ļaut viņiem pašiem
domāt.»

Kā stāsta Mārtiņš, kulinārijas skolā viņš nonāca, pateicoties
vecākiem. Vecāki viņam ieteikuši šo ceļu, un viņš to pieņēma. «Man
bērnībā nebija sapņu, par ko es vēlētos kļūt. Vienīgais, ko sapratu
– ir jāmācās.» Viņam patīk tas, ko viņš dara, bet ģimenei ir
pretenzijas pret to, ka tik daudz jāstrādā. «Pavāram jāstrādā tad,
kad citi priecājas, jo tieši tad cilvēki dodas uz restorānu.»
Viņaprāt, lai būtu labs šefpavārs, jābūt ļoti fiziski stipram, jo
no pulksten 8 līdz 24 (ar maksimāli divu trīs stundu pauzi pa
dienu) jāstrādā ar pilnu atdevi, ar augstu atbildības sajūtu un
perfekcionistam. «Tu nevari izlaist no virtuves nevienu brāķi – tu
to vienkārši nevari atļauties. Tādus metam ārā ar visu šķīvi,»
stāsta šefpavārs. Viņš spriež, ka šāds īpašību kopums ir reti kuram
cilvēkam.

M.Sirmā aizraušanās ir pasaules apceļošana un garšu atklāšana.
Viņš lēš, ka bijis apmēram trešdaļā pasaules valstu, tostarp
karstajos punktos Irānā, Afganistānā, Izraēlā, Āfrikas valstīs, kur
vietējās ciltis nemitīgi karo, arī Čīlē, Argentīnā. Jaunībā viņš
ceļojis ar autostopiem. «Bail man nebija. Tas bija laiks, kad man
nebija naudas, tāpēc varēju pieiet ikvienam cilvēkam, jo biju
bezizejas situācijās. Tās atraisa, un tu pārkāp pāri savai
niecībai,» stāsta M.Sirmais, norādot, ka tagad vairs nevarētu ceļot
ar autostopiem, jo, pirmkārt, viņam ir bērni, un, otrkārt, viņam ir
nauda, un viņš jau ir pieradis pie zināma komforta līmeņa. Runājot
par aizbraukšanas tēmu, Mārtiņš spriež, ka vissvarīgākā ir
personības brīvība un, ja cilvēks šeit jūtas sasaistīts, pazemots
un cieš trūkumu, ir pieņemami, ka viņš dodas prom labākas dzīves
meklējumos. «Bet, ja var augt un attīstīties šeit, tad jāpaliek.»
Pats Mārtiņš divreiz pārcēlies uz dzīvi ārzemēs – vienreiz uz
Franciju, otrreiz uz Lielbritāniju. Abas reizes viņš jau pēc gada
atgriezies Latvijā – patriotisku jūtu vadīts.

Jaunieši jautāja, kādai gaisotnei virtuvē Mārtiņš dod priekšroku
– draudzīgai vai profesionālai. Viņš pastāstīja, ka laikā no
pulksten 12 līdz 22, kad restorānu apmeklē klienti, gaisotnei jābūt
tikai un vienīgi profesionālai, lai ikviens maksimāli koncentrētos.
Bet pirms un pēc tam gaisotne var būt jautra, draudzīga, ar jokiem
un mūziku uz pilnu klapi. «Nereti klausāmies thrash metal, hardcore
un tamlīdzīgu mūziku, kas dod enerģiju.»

Mārtiņš stāsta, ka labprāt gatavo arī mājās, jo īpaši saviem
bērniem, tāpēc viņi kļuvuši izvēlīgi. «Vienreiz saņēmu brokastu
pasūtījumu – atvērtu vārītu olu ar kaviāra mērci. Bet mani bērni ēd
arī desmaizes. Un, kad ejam pārgājienos, mums vienmēr līdzi ar
roltons. Patiesībā man vienmēr mājās ir roltons, jo man tas garšo,»
atklāj šefpavārs, norādot: viņaprāt, tieši variēšanā ir kulinārijas
jēga.

Jāpiebilst, ka jaunieši aicināti izteikt savus priekšlikumus, ko
vēlētos satikt nākamajā pasākumā. Idejas var iesūtīt pa e-pastu
cepumsarslavenibu@inbox.lv.

Sarunu ciklu «Cepums ar slavenību» organizē biedrība «Kultūras
un mākslas centrs «NāTRE»» un Jelgavas bērnu un jauniešu centra
«Junda» Jauniešu klubs sadarbībā ar kafejnīcu «Silva». Pasākumu
atbalsta Jelgavas pilsētas dome un reklāmas drukas uzņēmums
«212».

Foto: Austris Auziņš