20.5 °C, 2 m/s, 91.6 %

Latvijā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsLatvijāSamazina PVN likmi augļiem, ogām un dārzeņiem
Samazina PVN likmi augļiem, ogām un dārzeņiem
19/10/2017

Šodien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Valdis Turlais un Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs parakstīja sadarbības memorandu par samazinātās piecu procentu pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, informē Zemkopības ministrijas pārstāve Rūta Rudzīte.

Sadarbības memoranda nosacījumi paredz: Latvijas Pārtikas
tirgotāju asociācijai un Latvijas Tirgotāju asociācijai būs
jānodrošina, lai biedri, nosakot cenu svaigiem augļiem, ogām un
dārzeņiem, no nākamā gada 1. janvāra piemēro samazināto
piecu procentu likmi līdzšinējās 21 procenta likmes vietā,
nodrošinot atbilstošu gala cenas samazinājumu. Tādējādi tiks
aizsargāta patērētāju pirktspēja un veicināts Latvijai raksturīgo
augļu, ogu un dārzeņu noiets. «Esam spējuši pārliecināt valdību par
to, ka arī Latvijā nepieciešams piemērot samazināto pievienotās
vērtības nodokli – kaut arī sākotnēji tikai svaigiem augļiem, ogām
un dārzeņiem. Šim solim ir vairāki pozitīvi ieguvumi – pircēji
turpmāk vairāk un lētāk pirks Latvijā izaudzētos svaigos produktus,
tātad arī veselīgāk ēdīs un dzīvos, mazināsies dažādi krāpnieciski
darījumi tirdzniecībā, bet mūsu augļkopji un dārzeņkopji būs
konkurētspējīgāki salīdzinājumā ar citu valstu ražotājiem,» norāda
zemkopības ministrs.

Pārtikas tirgotāji apņēmās veikt arī pircēju informēšanas
pasākumus, lai izceltu pievienotās vērtības nodokļa samazinājumu
svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Tāpat atbalstu memoranda mērķa
sasniegšanā aicināti sniegt arī citi mazumtirdzniecības
uzņēmumi.

Samazināto piecu procentu pievienotās vērtības nodokļa
likmi no nākamā gada piemēros:

• ogām: aronijām, avenēm, brūklenēm, cidonijām,
citronliānas un irbenes ogām, dzērvenēm, ērkšķogām, jāņogām,
kazenēm, kazeņavenēm, korintēm, krūmmellenēm, lācenēm, mellenēm,
meža zemenēm, pīlādžu, plūškoka, sausserža un smiltsērkšķu ogām,
upenēm un zemenēm;

• augļiem: āboliem, bumbieriem, ķiršiem un
plūmēm;

• dārzeņiem: burkāniem, cukurkukurūzai,
fenhelim, galda bietēm un rāceņiem, galviņkāpostiem, ziedu un lapu
kāpostiem un tamlīdzīgiem pārtikas kāpostaugiem, brokoļiem,
gurķiem, kabačiem, cukini, kartupeļiem, kāļiem, kolrābjiem,
mārrutkiem, ķiplokiem, ķirbjiem, melnajiem rutkiem, pastinakiem,
patisoniem, pētersīļu saknēm, pupām un pupiņām, puraviem, redīsiem,
selerijām (sakņu, kātu, lapu), sīpoliem un šalotēm, sparģeļiem,
tomātiem, topinambūriem, turnepšiem un zirņiem;

• un arī dārza salātiem (galviņsalātiem) un
cigoriņiem (tai skaitā lapu cigoriņiem), garšaugiem (tai skaitā
dillēm, lapu pētersīļiem, bazilikam, koriandram jeb kinzai,
piparmētrām un tml.), ķiploku lokiem, salātu dārzeņiem (tai skaitā
romiešu salātiem, ozollapu salātiem, rukolai, endīvijām, mizunai),
skābenēm, spinātiem, rabarberiem, mangoldam un sīpollokiem.

Foto: no JV arhīva