24.3 °C, 1.6 m/s, 72.4 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaJelgavā nākamgad plāno saražot 1000 tonnu šokolādes
Jelgavā nākamgad plāno saražot 1000 tonnu šokolādes
03/11/2017

Šodien Jelgavā, «NP Properties» biznesa parka teritorijā, atklāta SIA «Chocolette Confectionary» mazkaloriju šokolādes rūpnīca. Šobrīd tajā strādā 57 darbinieki, bet strādājošo skaitu plānots palielināt līdz 100. Ražošana Jelgavā notiek jau apmēram no septembra vidus, bet nu rūpnīca sāk uzņemt apgriezienus, plānojot nākamgad saražot 1000 tonnu šokolādes.

Lai gan ideja par mazkaloriju šokolādi lolota vairāk nekā desmit
gadu, tikai 2014. gadā tā sāka materializēties – kad idejas autorei
Anastasijai Repinai izdevās atrast komandu, kas atbalsta šo ideju,
tic tai un ir gatava meklēt veidus, kā to realizēt, pretēji daudzu
pārtikas tehnologu paustajam, ka izgatavot šokolādi, kam ir no 35
līdz 45 procentiem mazāk kaloriju nekā ierastajai šokolādei, bet
kura saglabātu savas garšas īpašības, nav iespējams.

Komandai tas izdevās, un šobrīd Jelgavas ražotnē tiek izgatavoti
vairāku veidu produkti: tumšā šokolāde, tumšā šokolāde ar
apelsīniem un mandelēm, tumšā šokolāde ar lazdu un makadamijas
riekstiem, piena šokolāde ar riekstu pildījumu. Kā norāda uzņēmuma
biznesa attīstības menedžeris Guntars Dzērve, lielāko daļu saražotā
plānots eksportēt uz Skandināviju, Eiropu, ASV, Ķīnu un
Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Tāpat uzņēmums kārto nepieciešamo
sertifikāciju, lai varētu ieiet arī Krievijas tirgū. Ražotne ir
veidota tā, lai nepieciešamības gadījumā to varētu paplašināt.
Šobrīd rūpnīcas maksimālā jauda ir 5000 tonnu šokolādes gadā.

Ražošanas process sastāv no diviem etapiem: šokolādes masas
izgatavošanas un šokolādes produktu izgatavošanas. Ražotnē
izveidota arī laboratorija, kur produkti tiek testēti. Ražošanas
process ir pilnībā autorizēts, un uzņēmuma valdes locekle A.Repina
uzteic sadarbības partnerus no Vācijas, Šveices un Čehijas, kas
piedāvāja ražošanas iekārtas. «Tā kā mūsu šokolādes masai ir par 30
procentiem mazāk tauku nekā ierastai šokolādes masai, tā pa
ražošanas līniju jāpārvieto ar lielu spēku, tāpēc uzņēmumiem nācās
pielāgot iekārtas, lai tās atbilstu mūsu specifikai,» skaidro
A.Repina, norādot, ka Jelgavas rūpnīca ir viena no modernākajām
šokolādes ražotnēm Eiropā. Piemēram, iepakojuma līnija spēj minūtē
iefasēt 200 šokolādes tāfelīšu, ietinot tās gan folijā, gan
ievietojot kartona kastītē. Biznesa pamatā ir ideja par veselīgu un
drošu produktu, tāpēc uzņēmums rūpīgi atlasa un iepērk izejvielas,
ražotnē ievēro visas nepieciešamās higiēnas prasības un atbildīgi
izturas pret ražošanas procesu. A.Repina uzsver, ka Jelgavā ražotā
šokolāde, kas tirgū pazīstama ar zīmolu «Red», ir veselīga un to
var lietot arī cilvēki ar cukura diabētu vai kuri seko līdzi savam
svaram, jo tajā netiek izmantots cukurs.

SIA «Chocolette Confectionary» galvenais birojs atrodas
Lielbritānijā, un A.Repina atklāj, ka bijuši trīs varianti, kur
veidot ražotni. «Galvenais kritērijs, ko ņēmām vērā, ir – cik
atbalstoša ir biznesa vide. Jelgavā mums bija vislabākie
nosacījumi, turklāt te bija iespējams uzreiz sākt veidot rūpnīcu,»
norāda uzņēmuma valdes locekle, precizējot, ka ražotnes izveidē
investēti vairāk nekā 10 miljoni eiro. Tāpat uzņēmums sadarbojas ar
LLU, kas arī ir pozitīvs aspekts. To, ka pilsētā ienācis jauns
uzņēmums, atzinīgi vērtē arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris
Rāviņš, uzsverot, ka pilsēta priecājas par katru jaunu ražošanas
uzņēmumu, kas dod darba vietas, un it īpaši, ja produkts ir
inovatīvs, kā tas ir šajā gadījumā. Viņš uzņēmuma vadītājai
pasniedza Jelgavas karogu, norādot, ka tas vienmēr atgādinās, kur
tiek ražota šī šokolāde. «Šis piemērs pauž to, ka Latvijas
ekonomiskie rādītāji un nodokļu politika ir pieņemama un saprotama
ārvalstu investoriem,» uzsver Ekonomikas ministrijas parlamentārais
sekretārs Jānis Upenieks.

Šokolāde «Red» jau ir nopērkama, piemēram, ekoproduktu veikalos,
bet uzņēmums strādā pie tā, lai jau drīzumā tā būtu pieejama arī
lielo ķēžu pārtikas  veikalos.

Foto: Santis Zībergs un publicitātes foto