20.7 °C, 2 m/s, 80.9 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaĀrvalstu uzņēmēji izrāda interesi par LLU pētnieču izstrādātajiem produktiem
Ārvalstu uzņēmēji izrāda interesi par LLU pētnieču izstrādātajiem produktiem
06/01/2018

Par LLU zinātnieču izstrādātajiem produktiem no Latvijā audzētiem pelēkajiem zirņiem, cūku pupām un lauka pupām, ko Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) novērtējusi kā vienu no 12 nozīmīgākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem aizvadītajā gadā, interesi izrādījuši ārzemju uzņēmēji.

«Mēs izstrādājām veselīgas, olbaltumvielām un šķiedrvielām
bagātus produktus, kas ražoti no Latvijas pelēkajiem zirņiem, cūku,
kā arī lauka pupām – pākšaugu pastētes, kas apstrādātas, izmantojot
augstspiediena tehnoloģiju, un ekstrudētas pākšaugu uzkodas un
pākšaugu batoniņus,» stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes
(PTF) profesore Sandra Muižniece-Brasava, norādot, ka LZA novērtēto
produktu izstrāde aizsākās 2014. gadā, iesaistoties vērienīgā ES
projektā «Eurolegume». Viens no tā mērķiem bija inovatīvu pārtikas
produktu ražošana. Profesore stāsta, ka vērienīgu zinātnisko
darbību no selekcijas līdz pat gatavam produktam ļāvušas izstrādāt
nepieciešamās mūsdienīgās tehnoloģijas, kas pieejamas LLU PTF
pilotražotnēs Rīgas ielā 22. «Bieži vien cilvēki uzskata, ka
veselīgais ir negaršīgs, tostarp, zirņi un pupas. Mēs pierādījām
pretējo – šiem produktiem piešķīrām neparastas garšas, piemēram,
šokolādes vai sīpolu, turklāt bez E vielām, un cilvēki atzinīgi
novērtēja gardās un veselīgās uzkodas,» stāsta S.Muižniece-Brasava,
papildinot, ka gadu gaitā produktus garšojuši un vērtējuši dažādu
starptautisko izstāžu apmeklētāji, tostarp gan Latvijā, piemēram,
ikgadējās izstādēs «Riga food», un «Tech industry», gan arī dažādās
izstādēs ārzemēs. Jāpiebilst, ka produktu izstrādē iesaistījās
vairākas LLU PTF profesores – S.Muižniece-Brasava, Ruta Galoburda,
Daina Kārkliņa –, kā arī jaunās zinātnieces Asnate Ķirse, Liene
Strauta un Evija Puiškina. Būtiski, ka A.Ķirse un L.Strauta
aizvadītajā gadā par šiem produktiem aizstāvēja savus promocijas
darbus.

«Vadot lekcijas LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, kā arī
darbojoties LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļā, vienmēr
vēršu uzmanību uz to, ka izstrādāt produktus ir būtiski, bet
svarīgi, lai produkts nepaliktu laboratorijas telpās, tiktu ražots
un nokļūtu līdz patērētājam,» tā S.Muižniece-Brasava, akcentējot,
ka pamatmērķis ir ne tikai izstrāde, bet arī sadarbība ar
komercsabiedrībām un pētniecības rezultātu komercializācija. «Šis
projekts nav izņēmums,» teic S.Muižniece-Brasava, papildinot, ka,
produktu ceļš no izstrādnes līdz ražošanai ir gana komplicēts –
sākotnēji jānoformē nepieciešamā dokumentācija, tostarp, produkta
licence, jāatrod sadarbības partneri vai investori un tikai pēc tam
iespējams runāt par ražotni, ražošanas apjomiem un produkta
pieejamību tirgū. «Šobrīd par minētajiem produktiem interesi
izrādījuši gan vietējie, gan ārzemju investori,» tā profesore,
skaidrojot, ka šā brīža vīzija ir ražot šos produktus Latvijā gan
vietējam tirgum, gan eksportam.

Jāpiebilst, ka izstrādātie produkti – pākšaugu pastēte, un
ekstrudētās pākšaugu uzkodas un pākšaugu batoniņi – ir LLU
intelektuālais īpašums, tādēļ investori tiek piesaistīti iepirkuma
kārtībā.

Foto: no LLU arhīva