24.2 °C, 2.2 m/s, 53.4 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaIekļūst jauno profesionāļu konkursa finālā
Iekļūst jauno profesionāļu konkursa finālā
15/02/2018

Janvāra beigās valstī norisinājās nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa «Skills Latvia 2018» pusfināls pavāra un viesmīļa profesijā. Sešu labāko starpā iekļuvuši arī divi Jelgavas Amatu vidusskolas (JAV) audzēkņi, kuri no 24. līdz 27. aprīlim profesionālās iemaņas pārbaudīs konkursa finālā.

«Būt pamanītiem un novērtētiem starp vairāk nekā 10 Latvijas
izglītības iestādēm nav viegli,» stāsta Jelgavas Amatu vidusskolas
direktore Edīte Bišere, uzsverot, ka pērn JAV audzēkne no šūšanas
programmas veiksmīgi startējusi un pierādījusi spēkus valsts mēroga
konkursā, vēlāk startējot arī pasaules mēroga konkursā «World
Skills», un arī šogad skolas kolektīvs tēmē uz līderpozīcijām
Latvijas mēroga konkursa finālā.

Šogad pavāra profesijā meistarības konkursā startēja JAV pavāru
specialitātes 3. kursa audzēknis Ernests Rovans Bolmanis. Sešu
stundu laikā kopā ar dalībniekiem no vēl 17 Latvijas izglītības
iestādēm jaunietim bija jāpagatavo četras porcijas auksto uzkodu,
izmantojot reņģes, četras porcijas pamatēdiena no divos
siltumapstrādes veidos pagatavotas vistas krūtiņas, kā arī deserts,
kur izmantots saldais krējums un nezināmais produkts, kas bija
šokolāde. «Šādos konkursos ļoti svarīgi strādāt ātri un parādīt
daudzpusīgas prasmes,» spriež JAV ēdināšanas pakalpojuma
specialitātes skolotāja Ligita Ziemele, uzsverot, ka skolas
audzēknis konkursā izcēlies ar virtuves tehnoloģiju prasmīgu
izmantošanu, ēdienu pagatavošanā pielietojot vakuumatoru, slaiseri,
fritīru, karamelozatoru, sifonu un daudzus citus. Piemēram,
pamatēdienā topošais pavārs prezentēja lēni gatavotu vistas krūtiņu
kļavu sīrupā, ar spinātiem pildītu vistas gaļas kroketi mandelēs,
kāpostu sulā marinētu Savojas kāpostu, ceptu seleriju un melnā
ķiploka biezeni, cukīni ravioli ar sēnēm un paša gatavotu Demi
glass mērci. «Ņemot vērā, ka Ernestam ir 17 gadi un citi jaunieši
bija pāris gadus vecāki, ar lielāku pieredzi, viņš lieliski tika
galā,» secina skolotāja, uzsverot, ka liela nozīme ir gan puiša
centībai skolas nodarbībās, gan prakses vietai galvaspilsētas
restorānā. L.Ziemele norāda, ka tiklīdz būs saņemts fināla konkursa
uzdevumu apraksts, sāksies intensīva gatavošanās. «Trenēsim gan
darba tempu, gan stresa noturību, izejmateriālu uzdevumos saņemot
dažādus produktus,» skaidro L.Ziemele, uzsverot, ka lielākais
drauds ir nevis nezināšana, bet stress un apjukums jaunā vidē.

Trenēt stresa noturību gaidāmajam konkursam plāno arī JAV
audzēkne no «Jauniešu garantijas» programmas Jekaterina Kaupuža.
Jauniete konkursa pusfinālā viesmīļu profesijā startēja ar
dalībniekiem no vēl 10 izglītības iestādēm. Konkursa gaitā tika
vērtētas viņas prasmes, strādājot kā bārmenei, kā arī galda klāšanā
un viesu apkalpošanā. Sešas stundas jauniete gatavoja kokteiļus un
kafiju, veidoja augļu plates, atpazina vīnus, servēja galdu,
flambēja jeb karamelizēja augļus un patstāvīgi uzlika ēdienu pēc
angļu metodes. «Mūsu audzēkne rādīja labu sniegumu,» rezumē JAV
pavāru specialitātes skolotāja Aina Tāluma, uzsverot, ka līdz
konkursa fināla kārtai būs jāatkārto vīna pasniegšana, flambēšana,
kā arī jātrenē stresa noturība. A.Tāluma papildina, ka augstas
klases viesmīļiem jābūt ne tikai zinošiem, bet arī komunikabliem,
lai prasmīgi risinātu dažādas nestandarta situācijas, piemēram, kad
virtuvē kavējas ēdiena pagatavošana.

Jāpiebilst, ka konkursā «Skills Latvia 2018» startējuši arī
Jelgavas tehnikuma un JAV audzēkņi tādās kategorijās kā datortīklu
administrēšana, web lapu dizains un izstrāde, flīzēšana, krāsošana
un dekoratīvā apdare, galdniecības darbi, mēbeļu izgatavošana,
koka dizains un izstrādājumi, inženierkomunikācijas, tērpu
izgatavošana un frizieru darbi. Tā kā šajās kategorijās dalībai
konkursam pieteikušies pārstāvji no mazāk nekā desmit Latvijas
skolām, tas nozīmē, ka izglītības iestādes konkursa finālam
kandidātus izvēlēsies patstāvīgi, pretendentus paziņojot līdz 24.
februārim.

Foto: publicitātes