Līdzdarbojoties Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmā, Jelgavas uzņēmums «Karameļu darbnīca» īstenojis īpašu pilotproduktu pasūtījumu – ekoloģiskas želejveida konfektes no dabīgām sulām, kuras nākotnē plānots komercializēt ne vien Latvijas un Igaunijas, bet arī vairāku citu Eiropas valstu tirgos.
Pārrobežu sadarbības projekta gaitā, apvienojoties sadarbības partneriem no Latvijas un Igaunijas, izstrādāta īpaša želejas konfekšu recepte, kuras pamatā ir dabīgās sulas un ar īpašu tehnoloģiju pārstrādātas ogas. «Vairāku mēnešu garumā meklējām sertificētas ražotnes Eiropā, kas būtu gatavas īstenot mūsu pasūtījumu – ražot pilotproduktus mums vajadzīgā apjomā pēc konkrētas receptūras,» norāda pārrobežu programmas dalībniece Latvijas uzņēmuma «Biorganik5» valdes locekle Iveta Cīrule. Viņa skaidro, ka atrast sertificētu ražotni, kura nodrošinātu produktu izstrādi pēc īpašas tehnoloģijas, kā arī piekristu pirmo partiju saražot nelielā apjomā, tikai vēlāk kāpinot ražošanas apjomu, izrādījies grūts uzdevums. «Meklējot sadarbības partnerus, kurus nebija izdevies atrast daudzās Eiropas valstīs, vērsāmies Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC), kurš arī palīdzēja atrast profesionālus un uzņēmīgus ražotājus Jelgavā,» teic I.Cīrule.
«Karameļu darbnīcas» valdes locekle Ilze Priževoite norāda, ka jaunas sadarbības iespējas ir uzņēmējdarbības virzītājs, tādēļ par starpnieka lomu un uzticību jāizsaka pateicība ZRKAC Uzņēmējdarbības nodaļai. «Lai veicinātu uzņēmuma izaugsmi, vienmēr cenšamies būt atvērti jauniem izaicinājumiem,» teic I.Priževoite, skaidrojot, ka pilotproduktu ražošana nozīmēja ciešā sadarbībā ar klientu veidot jaunu produktu – rūpēties par ražošanas procesu, nepieciešamo tehnoloģiju, pilnveidot receptūru, domāt par vizuālo izskatu, noturot kvalitāti. I.Priževoite atzīst, ka pilotproduktu izstrāde nelielos apjomos līdz šim īstenota ar roku darbu, tomēr, ja ražošanas apjomi pieaugs, uzņēmums apsvērs iespēju specifiskas ražošanas līnijas iegādei.
Jāpiebilst, ka projekta noslēgums paredzēts šā gada 30. novembrī. Pēc šī termiņa produktus plānots komercializēt, gatavojot pārdošanai ne vien Latvijā un Igaunijā, bet arī eksportam uz Vāciju, Zviedriju un Singapūru.
Jauno konfekšu prezentācija notiks 6. martā.
Foto: I.Cīrule