18.3 °C, 2.8 m/s, 74.3 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaLLU zinātnieces pētījums pretendē uz ​«Inovāciju balvu»
LLU zinātnieces pētījums pretendē uz ​«Inovāciju balvu»
04/09/2019

No šodienas līdz 7. septembrim izstāžu centrā «Ķīpsala» norisinās Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē «Riga Food 2019». Tās gaitā inovatīvu produktu konkursā «EIT Food» savu pētījumu par olbaltumvielu avotiem prezentēs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošās pētniece Ilga Gedrovica. Šobrīd viņa ir viena no 10 konkursantiem, kuri pretendēs uz «Inovāciju balvu» – grantu 10 tūkstošu eiro vērtībā savas pētnieciskās idejas turpmākai īstenošanai.

«EIT Food» ir viena no Eiropas Inovāciju un
tehnoloģiju institūta Inovāciju kopienām, kuras aktivitātes vērstas
uz atbalstu jaunu ideju komercializācijai, nodrošinot apmācības,
mentoringu, koučingu, agrīnu inkubāciju, kā arī palīdzību
prototipēšanā. Savukārt «EIT Food» «Inovāciju balva» ir jauno ideju
konkurss, kurā pieteiktas idejas, kas radīs pievienoto vērtību
pārtikas nozarei.

Šogad balvai nominēts arī LLU pārtikas
zinātnieces Ilgas Gedrovicas īstenotais pētījums «Jauni
olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā». Jau rīt, 5. septembrī,
pētniece kopā ar deviņiem citiem konkursa dalībniekiem piedalīsies
Demo dienā pārtikas industrijas izstādē «Riga Food 2019», kur
prezentēs savu pētījumu plašākai publikai. Divi konkursa
dalībnieki finālā saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs
10 tūkstoši eiro, bet otrās vietas ieguvējam – pieci tūkstoši
eiro.

Jāpiebilst, ka «Jauni olbaltumvielu avoti
pārtikai Latvijā» ir pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta
projekts, kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda
atbalstu. Tā mērķis ir jaunu olbaltumvielu ieguves avotu – slieku
un citu kukaiņu – izpēte. Pētījumā zinātniece ir veikusi slieku
kvalitatīvo rādītāju novērtēšanu, slieku audzēšanas apstākļu un
slieku sugas ietekmes izvērtēšanu uz slieku kvalitatīvajiem
rādītājiem, noteikusi Latvijā audzēto slieku piemērotību lietošanai
pārtikā, kā arī izstrādājusi pārstrādes tehnoloģiju sliekām un
jaunus produktus ar slieku olbaltumvielu piedevu. «Šis ir pētījums
ar skatu nākotnē – proteīni, ko iegūstam no dzīvnieku valsts, to
audzēšanas procesā rada negatīvu ietekmi uz vidi, un alternatīvu
olbaltumvielu avots – kukaiņi – varētu būt viens no šīs problēmas
risinājumiem,» tā pētniece, skaidrojot, ka šobrīd no sliekām
iegūtās olbaltumvielas jau izmantotas dažādu produktu radīšanai.
«Izstādē piedāvāšu apmeklētājiem nogaršot karameles un kēksiņus,
lai gan teorētiski šī viela var būt izmantota arī dažādu citu
produktu ražošanā,» uzsver pētniece. Vienlaikus konkurss ir iespēja
tīkloties, meklējot sadarbības partnerus, kuriem būtu
interese komercializēt izstrādāto tehnoloģiju.

Jāpiebilst, ka «EIT Food» aktivitātes
organizē Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika sadarbībā ar
Rīgas Stradiņa universitāti, LLU, Pārtikas un veterināro dienestu
un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko
institūtu «BIOR».

Foto: LLU