9.8 °C, 2.6 m/s, 76.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPilsētas ārstniecības iestādēs pieejamas gripas vakcīnas; noteiktām iedzīvotāju grupām – bez maksas
Pilsētas ārstniecības iestādēs pieejamas gripas vakcīnas; noteiktām iedzīvotāju grupām – bez maksas
18/10/2024

Sākoties rudenim un mainoties laikapstākļiem, vīrusu izraisītas slimības sastopamas arvien biežāk, tāpēc šajā laikā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina veikt sezonālo vakcināciju pret gripu un Covid-19. Vakcinācija ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagām slimības formām, jo īpaši cilvēkiem riska grupā. Jelgavā vakcinēties var, vēršoties pie ģimenes ārsta, kā arī kādā no trīs pilsētas ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetiem.

Jelgavā gripas vakcīnas par maksu un arī valsts apmaksātas ir pieejamas pie ģimenes ārstiem, Zemgales Veselības centrā (ZVC), Jelgavas poliklīnikā un “Medicīnas sabiedrībā “Optima 1””. Iestādēs norāda, ka noteiktā daudzumā gripas vakcīnas jau ir piegādātas un pieejamas iedzīvotājiem. Pieteikties vakcinēšanai un vēl pirms plānotās vizītes pārliecināties par vakcīnas pieejamību konkrētajai mērķa grupai iespējams, sazinoties ar Jelgavas poliklīniku – pa tālruni 63022101, “Medicīnas sabiedrību “Optima 1”” – pa tālruni 63022987 un ar ZVC pa tālruni 63084004.

SPKC informē, ka šogad iedzīvotājiem tiek piedāvātas divas īpaši senioriem un bērniem piemērotas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir jau otro sezonu – senioriem no 60 gadu vecuma paredzēta augstas iedarbības vakcīna “Efluelda Tetra” un bērniem ar hroniskajām slimībām divu līdz 17 gadu vecumā – nazālā jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā “Fluenz”. Jāpiebilst gan, ka Jelgavā par bērniem paredzēto nazālo vakcīnu iespējams interesēties pie ģimenes ārsta, vienlaikus trīs pilsētas iestāžu vakcinācijas kabinetos informē, ka šobrīd tā nav pieejama. Savukārt cilvēkiem vecumā no sešiem mēnešiem līdz 59 gadiem, šosezon nodrošināta ierastā vakcīna pret gripu “Influvac Tetra”.

Jāuzsver, ka noteiktām iedzīvotāju grupām valsts nodrošina vakcinēšanu pret gripu bez maksas. Šosezon bezmaksas gripas vakcīnas paredzētas bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem, bērniem vecumā no diviem līdz 17 gadiem, kuri pieder pie veselības riska grupām, kā arī pieaugušajiem līdz 64 gadiem (ieskaitot), kuri pieder pie noteiktām veselības riska grupām. Tāpat valsts apmaksāta vakcīna paredzēta grūtniecēm, personām vecumā no 60 gadiem, ārstniecības personām, ārstniecības atbalsta personām un ilgstošas sociālās aprūpes centru darbiniekiem, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pacientiem, ilgstošas sociālās aprūpes centru klientiem un citām personām, kas pieder pie riska grupām.

SPKC skaidro – lai saņemtu valsts apmaksātu vakcīnu, šīm noteiktajām iedzīvotāju grupām ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas veiks vakcināciju vai novirzīs uz medicīnas iestādes vakcinācijas kabinetu.

SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka gripas epidēmijas sākumu nav iespējas paredzēt, tomēr katru gadu ir vērojamas līdzīgas tendences. Analizējot statistikas datus, saslimstība ar gripu sāk palielināties jau decembra sākumā un jo īpaši janvārī, kad bērni atgriežas mācību iestādēs pēc ziemas brīvdienām. Pērn visbiežāk ar gripu slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam un skolēni, kas ir arī vieni no lielākajiem vīrusu izplatītājiem sabiedrībā, jo ikdienā ilgstoši uzturas vietās ar lielu cilvēku skaitu. Tāpēc ļoti svarīga ir savlaicīga vakcinācija jau rudenī. Gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitorings katru gadu tiek uzsākts oktobra sākumā, un šonedēļ gripas intensitāte Latvijā ir zema un atbilst starpsezonu līmenim.

Savukārt Covid-19 vakcinācijā šobrīd pieejamas pielāgotās PfizerBioNTech “Comirnaty” JN.1 vakcīnas. Būtiski – vakcīnu pret gripu var saņemt reizē ar vakcīnu pret Covid-19, kas nozīmē, ka nav vajadzīgs plānot intervālu starp abām vakcīnām.