10.9 °C, 1 m/s, 67.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaSociālās uzņēmējdarbības konkursa “Tam labam būs augt” finālā startēs divas jelgavnieces; aicina sabiedrību balsot
Sociālās uzņēmējdarbības konkursa “Tam labam būs augt” finālā startēs divas jelgavnieces; aicina sabiedrību balsot
15/10/2024

Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija kopā ar “Luminor” banku 17. oktobrī aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju tiešsaistē vērot ikgadējā Sociālās uzņēmējdarbības piču jeb prezentāciju konkursa “Tam labam būs augt” finālu un balsot par šī gada labāko sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvu. Konkursa finālā startē arī Jelgavas sociālais uzņēmums “Atbalsta un attīstības centrs “KOPĀ””, kas piedāvā veidot atbalsta pakalpojumu ģimenēm, īpaši tēviem, kurās aug bērni ar autiskā spektra traucējumiem, un jelgavniece Sandra Lazdiņa ar sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvu “Dosim papīram otru iespēju!”.

Sociālā uzņēmuma “Atbalsta un attīstības centrs “KOPĀ”” galvenā misija ir cilvēku ar autiskā spektra traucējumiem iekļaušana, pieņemšana sabiedrībā un atbalsta sniegšana ģimenēm, kurās aug šādi bērni. Centrs arvien vairāk savā darbā saskaras ar situācijām, kad izjūk ģimenes, jo tēvi emocionāli sabrūk, neiztur, nespēj pieņemt situāciju un aiziet prom no ģimenes, kurā aug bērns ar autiskā spektra traucējumiem. Līdz šim centra sniegtais emocionālais atbalsts vairāk koncentrējās uz bērnu mammām, bet tagad iecerēts attīstīt jaunu pakalpojumu – lekcijas, apmācības un nodarbības tētiem kopā ar bērniem, lai viņus iedrošinātu, izglītotu un atbalstītu.

Foto: “Atbalsta un attīstības centrs “KOPĀ” no Jelgavas / Sandra Olava

Latvijas atkritumu poligonos apglabāto atkritumu īpatsvars ir 47,3%. ES noteikusi, ka 2035. gadā apglabāt drīkstēs tikai 10%. Jelgavniece Sandra Lazdiņa iecerējusi šo problēmu risināt ar sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvu “Dosim papīram otru iespēju!”, mazinot papīra atkritumu apjomu un vienlaikus ražojot videi draudzīgas preces mājai no papīra. Sandra vēlas attīstīt automatizētu papīra masas ražošanu Jelgavā, kas spēj īsā laikā saražot kvalitatīvu papīra masu un dažādus plastmasas priekšmetu aizstājējus. Priekšmeti no papīra masas ir ilgtspējīgi, ar augstu izturību un patīkami taustei.

Foto: iniciatīva “Dosim papīram otru iespēju!” / Sandra Lazdiņa no Jelgavas

Jāpiebilst, ka kopumā konkursā savus sociālos uzņēmumus un sociālās uzņēmējdarbības idejas prezentēs 10 finālisti – esošie un topošie sociālie uzņēmēji no visas Latvijas.

Tiešraides skatītāju balsojums noteiks vienu no konkursa uzvarētājiem, kurš sava sociālā uzņēmuma attīstībai vai idejas realizēšanai saņems 4000 eiro finansējumu. Konkursa tiešraide būs skatāma no pulksten 16 līdz 18 Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas “Facebook” kontā.

Katru finālistu var iepazīt publikācijā “Facebook”. Informācija par “Kopā” pieejama ŠEIT un par iniciatīvu “Dosim papīram otru iespēju” – ŠEIT.

Konkursa noslēgumā divi sociālie uzņēmēji vai sociālās uzņēmējdarbības ideju autori katrs saņems naudas balvu 4000 eiro apmērā. Vienu uzvarētāju noteiks konkursa žūrija, otru – tiešraides skatītāju balsojums. No katras skatīšanās iekārtas, kurā tiks vērota pasākuma tiešraide, būs iespēja nobalsot tikai vienu reizi.

Jāpiebilst, ka pagājušajā gadā konkursa “Tam labam būs augt 2023” finālā konkursa tiešraides skatītāju balsojumā uzvaru un 4000 eiro naudas balvu no Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas un “Luminor” bankas sava biznesa izaugsmei saņēma “BJMK Rokskola” no Jelgavas.

Konkursu “Tam labam būs augt” jau piekto gadu organizē Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija sadarbībā ar “Luminor” banku ar mērķi veicināt jau esošu sociālo uzņēmumu un jaunu sociālās uzņēmējdarbības ideju attīstību, kā arī pastāstīt par šīm idejām visai Latvijai. Konkursu atbalsta labdarības veikalu tīkls “Otrā elpa” un Attīstības finanšu institūcija “Altum”, līdzfinansējot tā norisi no Eiropas Savienības fondu resursiem – Eiropas Sociālā fonda Plus projekts Nr. 4.3.3.3/1/24/I/001 “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”.