5 °C, 2.5 m/s, 96.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaVēl divas dienas pieņem pieteikumus atbalstam par plūdos cietušajām daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpām
Vēl divas dienas pieņem pieteikumus atbalstam par plūdos cietušajām daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpām
14/10/2024

Jelgavas pašvaldība ar oktobri iedzīvotājiem sāk izmaksāt pabalstu par mājokļiem, kas cieta 28.–29. jūlija dabas stihijā. Atbilstoši Dzīvokļu komisijas lēmumiem vienreizējs atbalsts mājokļa remontam pārskaitīts jau 60 māju īpašniekiem. Vēl šodien un rīt, 14. un 15. oktobrī, tiek pieņemti pieteikumi par vētras un plūdu radītajiem bojājumiem no daudzdzīvokļu mājām par nodarītajiem postījumiem koplietošanas telpām.

Pieteikumu pieņemšana no privātmājām noslēdzās 15. septembrī, un kopumā pašvaldība saņēma 395 iesniegumus. Pašvaldības izveidota komisija lielāko daļu īpašumu ir apsekojusi, un par 60 no tiem jau pieņemts lēmums par vienreizēja atbalsta piešķiršanu un tā apmēru mājokļa remontam. Tas pārskaitīts uz īpašnieka norādīto kredītiestādes kontu. Izmaksāto pabalstu apmērs ir no 60 līdz maksimālajiem 3000 eiro. Lielākajai daļai pabalsts izmaksāts maksimālajā apmērā – 3000 eiro. Tikai vienā gadījumā pabalsta apmērs bija 60 eiro – kādas mājas fasādei bija bojāts apmetums trīs kvadrātmetru platībā.

Jāatgādina, ka par individuālajām dzīvojamām mājām, kas cieta plūdos un vētrā, tiek piešķirts vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro, bet nepārsniedzot 20 eiro par kvadrātmetru atjaunojamās platības. Šo atbalstu iedzīvotāji var izmantot gan kā pagaidu risinājumu dzīvojamās mājas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī lai atjaunotu to iepriekšējā stāvoklī.

Šobrīd pašvaldības izveidotā komisija, iepriekš sazinoties un saskaņojot laiku ar katru iesnieguma iesniedzēju, turpina mājokļu apsekošanu. Plānots, ka tā ilgs visu oktobri, bet pabalsti par individuālajiem mājokļiem tiks izmaksāti līdz novembra beigām.

Septembra domes ārkārtas sēdē tika nolemts pagarināt termiņu iesniegumu pieņemšanai no daudzdzīvokļu mājām par postījumiem koplietošanas telpām – iesniegumus mājas pilnvarotās personas var iesniegt vēl līdz otrdienai, 15. oktobrim, Jelgavas pašvaldības Klientu apkalpošanas centrā (Lielajā ielā 11).

Līdz pagājušajai nedēļai pašvaldība bija saņēmusi vairāk nekā 20 iesniegumus no daudzdzīvokļu mājām par postījumiem koplietošanas telpām. Tiklīdz noslēgsies iesniegumu pieņemšana, pašvaldības izveidota komisija sāks izskatīt arī daudzdzīvokļu māju pieteikumus, lai varētu pieņemt lēmumu par atbalsta piešķiršanu. Par nodarītajiem zaudējumiem koplietošanas telpās daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki var pretendēt uz atbalstu, kas noteikts 20 eiro apmērā par kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Jāpiebilst, ka oktobra domes sēdē deputāti skatīs pašvaldības sagatavotos grozījumus pilsētas budžetā, kur tostarp ir paredzēts apstiprināt nepieciešamo finansējumu atbalsta izmaksai iedzīvotājiem par plūdos un vētrā cietušajiem mājokļiem. Šim mērķim budžeta grozījumos ir paredzēti 825 000 eiro. Sākotnēji atbalsts iedzīvotājiem tiek sniegts no pašvaldības līdzekļiem, lai pēc tam pretendētu uz valsts budžeta līdzfinansējumu noteikto procentu apmērā šo izdevumu segšanai.

Līdztekus iedzīvotāju privātmājām un dzīvokļiem nodarīto postījumu apsekošanai pašvaldība joprojām turpina savu infrastruktūras objektu sakārtošanu pēc plūdiem un vētras.