7.4 °C, 2.3 m/s, 93 %

Ģimene

Sākumlapa JaunumiĢimene“Zinītis” aicina jauniešus veidot grāmatu katalogu “Jaunietis jaunietim”
“Zinītis” aicina jauniešus veidot grāmatu katalogu “Jaunietis jaunietim”
13/10/2024

Bērnu un jauniešu bibliotēka “Zinītis” aicina lasošos jauniešus vecumā no 13 līdz 25 gadiem piedalīties grāmatu kataloga “Jaunietis jaunietim” izveidē, iesakot savu izlasīto grāmatu citiem jauniešiem. Katalogs kalpos kā vērtīgs resurss, palīdzot jauniešiem veicināt interesi par lasīšanu, atrast jaunas idejas lasāmvielai un nostiprināt lasītprasmi. Iniciatīva ir bibliotēkas “Zinītis” iesaiste kustībā “Restarts lasīšanai”.

Kustība “Restarts lasīšanai” ir vērsta uz sabiedrības iesaisti, lai nostiprinātu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā un uzlabotu jaunās paaudzes lasītprasmi. To 2024. gadā uzsāka Latvijas Nacionālā bibliotēka, sadarbojoties ar Kultūras ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un citiem partneriem.

Bibliotēkas “Zinītis” mērķis ir izveidot grāmatu katalogu “Jaunietis jaunietim”, lai tas kalpotu kā vērtīgs resurss, kur jaunieši var atrast iedvesmu lasīšanai, un tieši citu jauniešu ieteikumi var būtiski veicināt šo interesi. Pētījumi liecina, ka grāmatu lasīšana veicina kritisko domāšanu, empātiju, zinātkāri un analītiskās prasmes, palīdz saprast cēloņu un seku attiecības un uzlabo koncentrēšanos.

Lai to īstenotu, bibliotēka aicina jauniešus vecumā no 13 līdz 25 gadiem iesniegt atsauksmi par savām mīļākajām grāmatām, kas joprojām palikušas atmiņā, varbūt pat likušas smieties, raudāt vai pārdomāt dzīvi. Katra atsauksme ir svarīga, jo tā palīdzēs ne tikai noteikt lasītākās grāmatas jauniešu vidū, bet arī sniegs ieteikumus citiem jauniešiem, kuri varbūt nezin, ko lasīt, vai lasa maz.

Ieteikt savu grāmatu un atstāt atsauksmi iespējams jau tagad ŠEIT.

Tāpat “Zinītis” izveidos divus kvadrātkodus, kas tiks izvietoti pilsētas bibliotēkās, grāmatnīcās un jauniešu centros. Noskenējot vienu kvadrātkodu, varēs aplūkot katalogu “Jaunietis jaunietim” tīmekļvietnē www.jelgavasbiblioteka.lv, savukārt otrs kvadrātkods būs paredzēts atsauksmju iesniegšanai.

Lai motivētu jauniešus iesaistīties, reizi mēnesī, mēneša pēdējā piektdienā, notiks balvu izloze, kurā piedalīsies visi, kuri iesūtījuši atsauksmes. Iesaistītie varēs laimēt balvas no atbalstītājiem – grāmatnīcām “Zvaigzne ABC”, “Globuss” un “Jānis Roze”.