15.2 °C, 5.6 m/s, 84.9 %

Sports

Sākumlapa JaunumiSportsAizvadītā vieglatlētikas sezona – ar treknu plus zīmi
Aizvadītā vieglatlētikas sezona – ar treknu plus zīmi
08/10/2024

Šī gada vieglatlētikas sezona noslēgusies, un jāsaka, ka Jelgavas vieglatlētiem tā bijusi veiksmīga – laboti ne vien personīgie rekordi, bet arī Jelgavas un pat Latvijas rekordi. Un, lai gan startu un sacensību sezonā bijis daudz, kā atskaites punkts lielākoties kalpo rezultāti Latvijas un Baltijas čempionātā, kuros mūsu vieglatlēti šogad izcīnījuši 29 medaļas.

Vieglatlētikā Latvijas čempiona titulu var izcīnīt, sākot no U-14 vecuma grupas. Jelgavā starp šī vecuma vieglatlētiem šogad ir viena čempione – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas (BJSS) vieglatlēte Beāte Blaua (trenere Aļona Fomenko). Viņa Latvijas čempionātā izcīnīja 1. vietu augstlēkšanā ar rezultātu 1,53 metri 20 dalībnieču konkurencē un šķēpa mešanā ar rezultātu 34,02 metri 23 dalībnieču konkurencē. Jāpiebilst, ka Beātei arī sudrabs lodes grūšanā (12,09 metri) 25 meiteņu konkurencē, savukārt bronza lodes grūšanā ir citai Jelgavas BJSS pārstāvei – Maijai Marnauzai ar rezultātu 12,04 metri. Maijas trenere ir Santa Lorence.

Beāte Blaua startēja arī Latvijas U-14 čempionātā daudzcīņā, kurā, sacenšoties sešās disciplīnās, izcīnīja dalītu 2. vietu 38 dalībnieču konkurencē. 60 metru barjerskrējienā viņa finišēja 10,08 sekundēs, augstlēkšanā pārvarēja 1,51 metru, lodi aizgrūda 11,76 metrus, tālumā aizlēca 4,27 metrus, šķēpu raidīja 29,38 metrus un 800 metru skrējienā finišēja pēc 2:44,73 minūtēm.

 

Palīdz mājas stadions

Latvijas U-16 grupas čempionāts šogad norisinājās Jelgavā, Zemgales Olimpiskā centra Jāņa Lūša stadionā. Jelgavas BJSS vieglatlētes aizņēma visu pjedestālu tāllēkšanā, izcīnīja pirmās divas vietas 100 metru barjerskrējienā, uzvarēja 4×100 metru stafetē un dominēja sacensību augstvērtīgāko rezultātu top 10.

Zelta medaļu izcīnīja Emīlija Vīksna 800 metru skrējienā ar rezultātu 2:20,71 minūte 15 dalībnieču konkurencē, Alise Blaua – 100 metru barjerskrējienā ar rezultātu 14,24 sekundes (21 dalībniece), Emīlija Brauna – tāllēkšanā, aizlecot sešus metrus (21 dalībniece). Jelgavas BJSS komanda – Emīlija Vīksna, Alise Blaua, Emīlija Brauna un Anastasija Fomenko – uzvarēja arī 4×100 metru stafetē ar rezultātu 49,47 sekundes desmit komandu konkurencē. Mūsu sportistēm arī trīs sudraba medaļas un divas bronzas medaļas. Jāpiebilst, ka Emīlija Brauna trenējas arī Murjāņu sporta ģimnāzijā.

Sportistes piedalījās arī Latvijas čempionātā daudzcīņā, kurā Alise Blaua izcīnīja 2. vietu, bet Anastasija Fomenko – 3. vietu. meitenes sacentās septiņās disciplīnās: 100 metru barjerskrējienā, augstlēkšanā, lodes grūšanā, 200 metru skrējienā, tāllēkšanā, šķēpa mešanā un 800 metru skrējienā. Abas meitenes šķīra vien 37 punkti. Turklāt Alise Blaua šajās sacensībās jau otro reizi šajā sezonā laboja Latvijas rekordu U-16 vecuma grupā 100 metru barjerskrējienā – jaunais rekords ir 14,12 sekundes.

Ņemot vērā labos rezultātus, mūsu sportistes tika iekļautas arī Latvijas izlases sastāvā dalībai Baltijas komandu čempionātā. Tajā Emīlija Vīksna izcīnīja 1. vietu 800 metru skrējienā (2:17,20 minūtes), Alise Blaua – 100 metru barjerskrējienā (14,23 sekundes) un tāllēkšanā (5,83 metri). Otrā vieta Anastasijai Fomenko 100 metru barjerskrējienā (14,35 sekundes) un Emīlijai Braunai tāllēkšanā (5,60 metri). Jāpiebilst, ka Baltijas komandu čempionātā katrā disciplīnā startē pa diviem sportistiem no katras Baltijas valsts – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Dalībnieku skaits nav liels, toties tie ir starp labākajiem savā valstī konkrētajā vecumā konkrētajā disciplīnā, un līdz ar to sanāk diezgan sīva spēkošanās.

Alise Blaua startēja arī Baltijas komandu čempionātā daudzcīņā, kurā izcīnīja 2. vietu.

“Aizvadītā vasaras sezona izdevās ļoti veiksmīga. Jāsaka, ka sportistu sagatavošanā liela nozīme ir pašvaldībā izveidotajai sistēmai – tiek nodrošināti mācību un treniņu apstākļi un sporta nometnes, tiek rīkotas vietējā un valsts mēroga sacensības, ir mūsdienīga pieeja sportistu rehabilitācijai un tamlīdzīgi. Vienlaikus jāatzīmē arī vecāku atbalsts, ieinteresētība un palīdzība savu bērnu izaugsmē,” norāda trenere Aļona Fomenko.

 

Solis līdz pieaugšanai

Sportā viena no sarežģītākajām lietām ir sportista pāriešana no jauniešu sporta uz pieaugušo sportu, tāpēc dažos sporta veidos ir pārejas vecuma grupas. Vieglatlētikā atsevišķi tiek izdalīta U-20 vecuma grupa, līdz ar to par pārejas vecuma grupām var uzskatīt U-18 un U-20 vecuma grupas. Jelgavas vieglatlēti šajā vecumā Latvijas čempionātā izcīnīja vienu medaļu – treneres Santas Lorences audzēknis Renārs Ragovskis ar rezultātu 53,68 metri izcīnīja 2. vietu šķēpa mešanā U-18 grupā 12 dalībnieku konkurencē. “Neskatoties uz to, ka šogad sakarā ar olimpiskajām spēlēm Latvijas čempionāts dažām vecuma grupām notika pārāk agri, rezultāti ir labi: ja sportists Latvijas čempionātā izcīna vietu labāko sešiniekā un sezonu noslēdz ar personīgo rekordu, tad tas ir rezultāts, par kādu var priecāties,” spriež trenere Santa Lorence, piebilstot, ka bērnus un jauniešus uz sasniegumiem iedvesmo augsta līmeņa sportisti, olimpieši, paraolimpieši.

 

Valsts čempiona tituls – prestiži

Jelgavas jaunie vieglatlēti pieaugušo sportā ienāk pamazām, tāpēc šobrīd šajā līmenī pilsētā konkurētspējīgu sportistu nav tik daudz. Latvijas čempionātā pieaugušajiem Jelgavas vieglatlēti izcīnīja trīs godalgas – zelts Dacei Šteinertei diska mešanā (48,70 metri), sudrabs Albertīnai Rudņevai 3000 metru kavēkļu skrējienā (11:51,78 minūtes) un šķēpmetējam Gatim Čakšam (78,40 metri). “Labi, ka izdevās uzvarēt Latvijas čempionātā – par to ir prieks, kā vienmēr. Teorētiski jau nav būtiski, ar kādu rezultātu tas izdodas, tomēr es neesmu apmierināta ar savu rezultātu – biju cerējusi mest tālāk,” tā Dace Šteinerte, komentējot savu 13. čempiones titulu diska mešanā. Gan Dace, gan Gatis atzīst – neskatoties uz līdz šim sasniegto, uzvarēt Latvijas čempionātā vienmēr ir svarīgi un prestiži. “Man ir prieks par audzēkņu izaugsmi šajā sezonā. Vislabāk gājis Albertīnai Rudņevai, kura Latvijas izlases sastāvā startēja Prezidenta balvas izcīņā jeb Baltijas komandu čempionātā un laboja personīgo rekordu 3000 metru kavēkļu skrējienā,” papildina trenere Laila Nagle. Jāpiebilst, ka Prezidenta balvas izcīņā jeb Baltijas komandu čempionātā startēja arī Dace Šteinerte un Gatis Čakšs, izcīnot attiecīgi 3. un 2. vietu.

 

Rekords – galējā spēju robeža

Katrs jaunais personīgais rekords ir sportista tā brīža galējā spēju robeža, un dažreiz tā izrādās pat krietni plašāka – tas ir tā brīža pilsētas vai pat valsts labākais varējums.

Lai motivētu sportistus, jau vairākus gadus tiek apkopoti Jelgavas rekordi vieglatlētikā trīs vecuma grupās – U-18, U-20 un pieaugušo grupā. Aizvadītajā sezonā laboti pieci no tiem. Emīlija Brauna, aizlecot 5,94 metrus, laboja Jelgavas rekordu tāllēkšanā gan U-18, gan U-20 grupā. U-18 grupā iepriekšējais rekords bija 5,50 metri un to 1983. gadā uzstādīja Ludmila Bočkova, savukārt līdzšinējais rekords U-20 grupā piederēja Guntai Rusmanei – viņa 1974. gadā sacensībās Pjatigorskā bija lekusi 5,87 metrus tālu. Un meiteņu – Emīlijas Braunas, Emīlijas Vīksnas, Alises Blauas un Anastasijas Fomenko – jaudīgais sniegums 4×100 metru stafetē sacensībās Carnikavā (48,13 sekundes) ir jauns Jelgavas rekords visās vecuma grupās. Līdzšinējais rekords U-18 grupā bija 50,24 sekundes (uzstādīts 2021. gadā), U-20 grupā – 50,20 sekundes (uzstādīts 2004. gadā), sieviešu grupā – 48,72 sekundes (uzstādīts 2006. gadā).

Jāpiebilst, ka mūsu komandas rezultāts 4×100 metru stafetē Carnikavā ir arī jauns Latvijas rekords U-16 vecuma grupā.

Vieglatlētikas sezonai noslēdzoties, aktualizēts Jelgavas rekordu saraksts. Tas tagad ērti aplūkojams ikvienam interesentam – mājaslapas jelgava.lv sadaļā “Institūcijas/Sporta servisa centrs/Jaunumi/Jelgavas vieglatlētikas rekordi”.