12.3 °C, 1.6 m/s, 62 %

Jaunumi

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraPašdarbības kolektīvi atklāj jauno sezonu
Pašdarbības kolektīvi atklāj jauno sezonu
06/10/2024

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” paspārnē esošie pašdarbības kolektīvi sestdien, 5. oktobrī, ar azartiskiem un radošiem priekšnesumiem pilsētas kultūras namā atklāja jauno sezonu.

29 pašdarbības un 2 profesionālajos kolektīvos darbojas vairāk nekā 600 dalībnieku, pārstāvot dažādus mākslas veidus – no dejas un mūzikas līdz teātrim un glezniecībai. Kolektīvi piedalās Dziesmu un Deju svētkos, dažādos festivālos un konkursos gan Latvijā, gan ārzemēs.

“Pašdarbības kolektīvi ir ne tikai pilsētas kultūras balsts, bet arī spilgti nacionālā kultūras mantojuma veidotāji un jaunu ideju radītāji,” pauž iestādes “Kultūra” direktors Mintauts Buškevics.

“Kultūrā” darbojas 13 deju kolektīvi: bērnu un jauniešu deju kolektīvi “Vēja zirdziņš” (vadītāja Alda Skrastiņa) un “Ieviņa” (vadītāja Alise Daugava), tautas deju ansambļi “Jaunība” (vadītāja Elīna Gavrilova), “Lielupe” (vadītāja Elita Simsone) un “Lielupe” studija (vadītāja Baiba Ķestere), kā arī “Diždancis” (vadītāja Ieva Karele). Vidējās paaudzes dejotāji dejo TDA “Lielupe” (vadītāja Elita Simsone), TDA “Lielupe” jaunie vidējie (vadītāja Liene Caune), “Ritums” (vadītāja Ieva Karele), “Laipa” (vadītāja Mārīte Skrinda) un “Rota” (vadītāja Ludmila Muskare), kā arī senioru deju kolektīvs “Ex Lielupe” (vadītāja Zaiga Pielēna-Pelēna). Tāpat “Kultūrā” darbojas mūsdienu deju studija “Intriga” (vadītāja Inga Ose).

Pašdarbnieku vidū ir arī 12 kori un vokālie ansambļi: jauktie kori “Zemgale” (vadītājs Guntis Pavilons), “Mītava” (vadītājs Raimonds Gulbis), “Tik un tā” (vadītājs Guntis Galiņš), “Balti” (vadītāji Maija un Ēriks Brankas) un “Apkārt Latvijai” (vadītāja Jolanta Skurstene), vokālās grupas pārstāv bērnu ansamblis “Rotiņa” (vadītāja Agija Pizika), sieviešu ansamblis “Guns” (vadītāja Guna Agruma), senioru ansamblis “Vīzija” (vadītāja Liene Gaile), kā arī Jelgavas Popkoris (vadītāji Erita Karlsone un Uldis Timma), ansambļu vidū ir arī “Tirkīza kora ansamblis” (vadītājs Žoržs Siksna), folkloras kopa “Dimzēns” (vadītāja Velta Leja) un vokāli instrumentālais ansamblis “Zelta stīdziņas” (vadītāja Biruta Deruma).

Kopā ar dejotājiem un dziedātājiem “Kultūrā” darbojas divi teātri – Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris (vadītāja Dace Vilne) un Jelgavas Jaunais teātris (vadītāja Antra Leite-Straume), kā arī divas radošās studijas – Tautas gleznošanas studija (vadītāja Anda Buškevica) un Tautas lietišķās mākslas studija “Dardedze” (vadītāja Ingrīda Ozolniece).

Savukārt profesionālās mūzikas jomā iestādi pārstāv Jelgavas Kamerorķestris, kurš ar izciliem mūziķiem un diriģentu Aigaru Meri priekšgalā ienes klasiskās mūzikas burvību gan pilsētas kultūras namā, gan brīvdabas koncertzālē “Mītava”. Džeza pasaules daudzveidību pilsētā iedzīvina izcils džeza mūzikas kolektīvs – Jelgavas Bigbends ar vadītāju Raiti Ašmani, sniedzot baudāmus koncertus gan festivālos, gan īpašos kultūras notikumos.

Jāpiebilst, ka iestāde “Kultūra” organizē un koordinē pilsētas kultūras pasākumus, veicina mākslas attīstību un nodrošina pilsētas iedzīvotājiem iespēju līdzdarboties radošos procesos.