1.7 °C, 0.3 m/s, 94.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiMiezītes bibliotēkā – Čakam veltīta izstāde un muzikāli teatrāls dzejas vakars
Miezītes bibliotēkā – Čakam veltīta izstāde un muzikāli teatrāls dzejas vakars
05/10/2024

Oktobrī, godinot izcilā latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka piemiņu, Miezītes bibliotēka piedāvā iespēju iepazīt viņa dzīvi un ieguldījumu latviešu literatūrā. Visa mēneša garumā bibliotēkā apskatāma ceļojošā izstāde “Nezināmais Čaks”, bet 18. oktobrī pulksten 18 notiks A. Čaka dzejas lasījumi muzikāli teatrālā izpildījumā.

Dzejnieka Aleksandra Čaka vārds zināms teju katram, arī tiem, kuri, iespējams, nelasa dzeju. Aleksandra Čaka muzeja ceļojošā izstāde “Nezināmais Čaks” ir daļa no plašākas izstādes “No Aleksandra līdz Čakam”, kas veltīta dzejnieka 120. jubilejai 2021. gadā. Izstāde piedāvā ielūkoties Čaka dzīvē caur viņa portretiem, draugu un ģimenes fotoattēliem, kā arī iepazīt nozīmīgus notikumus un vietas, kur viņš dzīvojis.

Izstādi papildina mākslinieces Inetas Freidenfeldes veidoti logu slēģi, kas radīti, iedvesmojoties no Aleksandra Čaka dzejas. Šie darbi kalpo ne tikai kā simbols Čaka dzejas galvenajiem motīviem, bet arī atspoguļo ekoloģisku pieeju – materiālu atkārtotu izmantošanu un rūpes par vides piesārņojuma mazināšanu. Māksliniece savos darbos spēj iedzīvināt Čaka dzejas tēmas, kurās atklājas pilsētas ikdienas dinamika ar tramvaju un automašīnu kustību, taču aiz visa tā nepamanīti paliek mazākie, neaizsargātie dabas elementi – augi, putni un dzīvnieki.

Savukārt 18. oktobrī pulksten 18 Miezītes bibliotēka aicina uz Aleksandra Čaka dzejas lasījumiem “Satikt Čaku” muzikāli teatrālā izpildījumā. Dzejnieka darbus interpretēs Miezītes un Pārlielupes bibliotēku bibliotekāres, piedāvājot klausītājiem ieklausīties Čaka dzejas dziļumā un izjust tās skaistumu un smeldzes spēku. Dzejas vakara noskaņu palīdzēs uzburt Jelgavas Mūzikas skolas vijoles pedagoģe Sandra Bubindusa ar saviem audzēkņiem.

Pasākuma tapšanā piedalījies arī rokmūziķis un TV personība Jānis Bukums, kā arī Uģis Higo Glāzītis no vietējās biedrības “Jelgavas Līnijas”, kuri ierunājuši fragmentus no dzejnieka dzejas, kuri būs klausāmi pasākuma laikā.

Miezītes bibliotēka izsaka pateicību visiem atbalstītājiem un iesaistītajiem pasākuma tapšanā – Aleksandra Čaka muzejam par ceļojošo izstādi “Nezināmais Čaks”, Mēbeļu BODE Jelgavā īpašniekam Dāvidam Sīlim par mēbelēm un aksesuāriem interjera iekārtošanai, Ā. Alunāna muzeja vadītājai Elīnai Skutelei par skatuves tērpu nodrošināšanu, kā arī Haraldam Bukšam par tehnisko palīdzību un padomiem.

Novembrī izstāde “Nezināmais Čaks” dosies uz Pārlielupes bibliotēku Loka maģistrālē 17, kur tā būs apskatāma no 1. līdz 30. novembrim. Turklāt 7. novembrī pulksten 18 Pārlielupes bibliotēkā notiks arī A. Čaka dzejas lasījumi “Satikt Čaku”.

Aicinām visus literatūras cienītājus izmantot šo iespēju un piedalīties pasākumos Miezītes un Pārlielupes bibliotēkās!