12.8 °C, 1.9 m/s, 57.3 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaMazais pasaules diktāts notiks 12. oktobrī
Mazais pasaules diktāts notiks 12. oktobrī
06/10/2024

Šogad Pasaules diktāts latviešu valodā piedzīvojis izmaiņas, kļūstot par Mazo pasaules diktātu latviešu valodā. Nosaukums mainījies, jo ir tikai viena klātienes norises vieta. Taču diktātā, tāpat kā līdz šim, ikviens plašajā pasaulē varēs piedalīties tiešsaistē un tai nav nepieciešams iepriekš pieteikties. Diktāts norisināsies 12. oktobrī pulksten 12.15.

Diktāta organizatori “raksti.org” norāda, ka oktobrī bija plānots atzīmēt Pasaules diktāta latviešu valodā desmito gadadienu, taču jubilejas svinības tiek pārceltas uz nākamo gadu, lai rūpīgi sagatavotos nozīmīgajam notikumam. Šogad diktātu klātienē uzņēmusies īstenot Liepājas pilsēta, savukārt tiešsaistē to varēs rakstīt visā pasaulē.

Diktāts pulksten 12.15 tiks translēts “Latvijas Radio”, “Latvijas Televīzijā”, lsm.lv un raksti.org. Tekstu šogad ir sacerējusi žurnāliste Aiva Kanepone, un to diktēs Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska.

Tiešsaistē rakstīto darbu labojumus diktāta rakstītājiem atsūtīs e-pastā divu mēnešu laikā pēc pasākuma. Jāpiebilst gan, ka rakstītājiem netiks liktas atzīmes, jo iniciatīvas mērķis ir ļaut ikvienam pašam novērtēt savas latviešu valodas prasmes.

Labākajiem dalībniekiem tiks pasniegtas diktāta sadarbības partneru gādātas balvas.

Pasaules diktāts latviešu valodā ir privāta iniciatīva, kas veltīta latviešu valodas popularizēšanai, sabiedrības saliedēšanai, kā arī saiknes stiprināšanai ar diasporu un mazākumtautībām.

Pagājušajā gadā diktātā piedalījās vairāk nekā 1500 cilvēku no 17 valstīm, arī daudz jelgavnieku. 31 jelgavnieks to rakstīja klātienē Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā. Katru gadu tekstu aptuveni 300 vārdu garumā sagatavo kāds mūsdienu latviešu autors, un to diktē pazīstams latviešu aktieris.

Ar padomiem, kā veiksmīgāk uzrakstīt Mazo pasaules diktātu, var iepazīties ŠEIT.