13.1 °C, 4.4 m/s, 79.8 %

Ģimene

Sākumlapa JaunumiĢimeneJelgavnieki Zinātnieku naktī pēta un eksperimentē
Jelgavnieki Zinātnieku naktī pēta un eksperimentē
27/09/2024

Piektdienas vakarā vairākās vietās pilsētā norisinājās Zinātnieku nakts aktivitātes. Jelgavnieki būvēja raķetes, zīmēja ar neredzamo tinti, vārīja olas bez čaumalas, gatavoja lavas lampas, ēda sasaldētas kukurūzu nūjiņas, izmēģināja virtuālās realitātes brilles, pētīja mikrobus, vēroja eksperimentu šovu un daudz ko citu.

Zinātnieku nakts ir īstais laiks, kad ikvienam paveras iespēja doties izglītojošā ceļojumā, vērojot vai piedaloties eksperimentos. Šī ir tā reizei, kad var satikt pētniekus, dažādu jomu speciālistus un tuvāk iepazīt viņu ikdienas darbu, kā arī atklāt ko jaunu priekš sevis.

Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, sadarbībā ar vairākām pilsētas izglītības iestādēm, Zinātnieku naktī ļāva atklāt burvju pasaules un zinātnes ciešo mijiedarbību, kā arī aicināja pašiem pasākuma dalībniekiem padarboties. Plaši durvis interesentiem šajā vakarā vēra Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte. Pētnieki rādīja ar ko ikdienā strādā, kas interesants notiek universitātes laboratorijās, kā arī ļāva apmeklētājiem pašiem padarboties, piemēram, uzvārīt olu bez čaumalas, pilotēt dronu, izmēģināt virtuālās realitātes brilles, mikroskopā tuvāk aplūkot ērci, pārbaudīt koka līstes izturību dažādos noslogojumos un citas praktiskas lietas. Pirmo reizi Zinātnieku naktī savas durvis vēra arī Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola, kas aicināja piedalīties dažādos STEM jomas eksperimentos, savaldīt mini dronu, iemēģināt roku šūšanā, atpazīt un salikt dažādu virtuves tehniku. Šī arī bija reize, kad ikviens varēja uzkāpt uz skolas jumta un ieskatīties skolas observatorijā.

Kā aizvadīta Zinātnieku nakts Jelgavā, piedāvājām aplūkot fotogalerijā.