16 °C, 5.7 m/s, 90.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaIedzīvotāji gaidīti uz otro diskusiju par Jelgavas dabas kapitālu un ekosistēmu
Iedzīvotāji gaidīti uz otro diskusiju par Jelgavas dabas kapitālu un ekosistēmu
16/09/2024

Otrdien, 17. septembrī, pulksten 13 Latvijas Dabas fonds un Jelgavas pašvaldība aicina iedzīvotājus un dabas mīļotājus uz otro diskusiju par dabas kapitālu un ekosistēmu pakalpojumiem Jelgavā. Diskusija notiks Jelgavas domes Zilajā zālē Lielajā ielā 11.

Latvijas daba mainās ne tikai klimata pārmaiņu dēļ, to ietekmē un pārveido arī cilvēku saimnieciskā darbība. Daba ir cilvēku pamata vērtība, bez kuras nevarētu pastāvēt ne ekonomiskais kapitāls, ne sabiedrība un viens no veidiem, kā iekļaut dabas vērtības sabiedrības un ekonomiskajos procesos, ir caur dabas kapitāla konceptu. Šāda pieeja pašlaik attīstās visā pasaulē, taču Latvijā dabas kapitāla jēdziens vēl maz pazīstams. Tāpēc Latvijas Dabas fonds šobrīd īsteno diskusijas projektā “Sabiedrības dabas aizsardzības interešu aizstāvība ES Zaļā kursa ietvaros”.

“Diskusijas pirmajā daļā, kas notika augusta beigās, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu vadošais pētnieks Ivo Vinogradovs dabas kapitāla jēdzienam Jelgavā piešķīra taustāmu izpratni caur konkrētu teritoriju vidi regulējošo faktoru ainavisku attēlojumu. Proti, pētnieks klātesošajiem demonstrēja kartes ar trokšņu līmeņa, smaku, plūdu, apputeksnēšanas, filtrācijas un akumulācijas un citu vidi regulējošu pakalpojumu ietekmi uz Jelgavu. Diskusijā, kas norisināsies 17. septembrī, kopā ar vietējās izpildvaras pārstāvjiem diskutēsim jau par konkrētām Jelgavas dabas kapitāla iespējām un izaicinājumiem,” stāsta Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore.

Diskusijā piedalīsies arī Jelgavas domes deputāti un Attīstības un pilsētplānošanas departamenta speciālisti.

Pasākuma programma

Pulksten 13 – Ievads/Baiba Vitajevska-Baltvilka (Latvijas Dabas fonds).

No pulksten 13.05 līdz 14 – diskusija par Jelgavas dabas kapitāla un ekosistēmu potenciālu – zaļās attīstības perspektīvām (B.Vitajevska-Baltvilka).

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.