19.5 °C, 3 m/s, 61.1 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītība“Mehatrons 2024” Pasta salā aicina izzināt, iepazīt un izmēģināt
“Mehatrons 2024” Pasta salā aicina izzināt, iepazīt un izmēģināt
06/09/2024

Šodien, 6. septembrī, vēl līdz pulksten 18 Pasta salā ikviens interesents var paspēt apmeklēt tehnikas un inovāciju festivālu “Mehatrons 2024”. Šeit var izzināt, iepazīt un izmēģināt izgudrotāju, uzņēmēju, iestāžu un organizāciju piedāvātās iespējas inženierzinātņu, metālapstrādes un mašīnbūves nozarēs, kā arī tehniskajā jaunradē.

Pasta salā šodien var izzināt inženierzinātņu daudzveidību un šīs jomas zināšanu plašo pielietojumu. Turklāt apmeklētājiem šeit ir iespēja daudz ko pamēģināt praktiski.

Piemēram, Cēsu Kosmosa izziņas centrs Pasta salā apmeklētājiem piedāvā veikt reakcijas testu, apgūt raķešu būvēšanu un palaišanu, kā arī izmēģināt astronautu treniņus, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu kluba pārstāvji aicina piedalīties Robotikas darbnīcā, bet mācību centra “Magnum” speciālisti piedāvā iespēju praktiski saslēgt shēmas un veidot “Monstriņus” no WAGO klemmēm un elektriskajiem vadiem.

Koncertzālē “Mītava” jaunrades nams “Junda” un biedrība “Mehu absolventi” organizē Tehniskās jaunrades dienu, iepazīstinot ar radio vadāmiem auto, trases automodelismu, trases dragreisu, radio vadāmo kuģu baseinu, avio un autosporta simulatoru un aicina piedalīties citās ar tehnisko jaunradi saistītās aktivitātēs.

Savukārt Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs jauniešiem piedāvā piedalīties aizraujošos eksperimentos fizikas likumu izzināšanai, izmēģināt dažādas virtuālās realitātes piedāvātās iespējas, darboties ķīmijas un projektēšanas darbnīcās un citās aktivitātēs. Bet Metālapstrādes mācību parka stendā līdz pulksten 15.30 norisināsies profesionālās meistarības konkurss MAG metināšanā, kurā savas prasmes apliecina gan aroda meistari, gan iesācēji. Labāko metinātāju apbalvošana paredzēta pulksten 16.

Jāpiebilst, ka Pasta salā interesenti var apskatīt arī pirmo Latvijā izgatavoto bruņutransportieri “Patria 6×6” un militāro transportlīdzekli “VR FOX”. Tepat LBTU Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte prezentē robotplatformu, elektroriteni, mobilo emisiju mērīšanas sistēmu un hidraulisko krūmu pļaujmašīnu. Pie Meža un vides zinātņu fakultātes pārstāvjiem apmeklētāji var izspēlēt spēli “Cirks” par vides jautājumiem, testēt mērniecības instrumentus un pārliecināties par koksnes izturību. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte savukārt piedāvā iesaistīties eksperimentos ar pārtiku un pašiem, izmantojot tehnoloģiskās kartes, saražot pārtikas produktus.

Jau tradicionāli “Mehatronā” notiek izgudrojumu izstāde “Minox Zemgale 2024”, kurā apmeklētāji var apskatīt dažādu paaudžu izgudrotāju darbus. Skatītāji līdz pulksten 16 aicināti balsot par labākajiem izgudrojumiem.

Apkopota pasākuma programma elektroniski ir ieejama https://ej.uz/Mehatrons2024.

Izzinošās “Mehatrona” aktivitātes Pasta salā notiks līdz pulksten 18, savukārt no pulksten 18 līdz 23 Pasta salas stāvlaukumā pie baltās vāzes notiks auto skaņas izaicinājuma turnīrs – jau tradicionāli auto un to skaņas sistēmas konkursa gaitā varēs novērtēt arī ikviens garāmgājējs.

Jāpiebilst, ka tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons” turpināsies arī nākamajā nedēļas nogalē. 14. septembrī no pulksten 10 līdz 17 sporta un atpūtas kompleksā “Rullītis” notiks Latvijas čempionāts kartingā. Izjust ātrumu un adrenalīnu apmeklētāji varēs arī 15. septembrī, kad “Rullītī” notiks sacensības dažādās autosporta disciplīnās. No pulksten 9 līdz 12 startēs ātruma aplis, no pulksten 12 līdz 14 – veiklības brauciens, no pulksten 14 līdz 17 notiks mini dragreiss, bet no pulksten 17 līdz 22 – drifta turnīrs. Arī šie pasākumi apmeklētājiem ir bez maksas.

Pasākumu apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi Jelgavas pašvaldībā ir pieejama ŠEIT.