25.3 °C, 3.4 m/s, 39.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaĀdolfa Alunāna Jelgavas teātra jubileju atzīmēs ar izrādēm
Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra jubileju atzīmēs ar izrādēm
06/09/2024

Šogad Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris atzīmē 65 gadu jubileju – par godu svētkiem, septembrī un oktobrī pilsētā tiks izspēlētas deviņas izrādes. “Skatītāju iemīļotas, valsts mērogā atzītas un godalgotas, teātra tēvam un ilggadējai teātra režisorei veltītas – tie ir tikai daži atslēgas vārdi, kas raksturo svētku programmu. Aicinām svinēt ar mums un izmantot iespēju baudīt dažādo, pie mums pašiem radīto,” aicina Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra mākslinieciskā vadītāja Dace Vilne.

D.Vilne norāda, ka svētku reizē skatītājus sagaida daudzveidīgs piedāvājums – dažādi iestudējumu žanri un formas, dažādu režisoru redzējums un aktieru sastāvs. Savā daudzveidībā, iestudējumiem ir arī vienojošais elements – katra no tām jau guvusi atsaucību gan skatītāju, gan profesionāļu vidū. Tā izrāžu cikls zīmīgi sāksies un tiks noslēgts ar Ērika Emanuela Šmita “Jūtu tektoniku” – šī izrāde Aijas Treijas režijā Latvijas amatierteātru iestudējumu skates finālā ieguva 2023. gada izrādes titulu. Godalgotais iestudējums būs arī vienīgais, kuru jubilejas programmas gaitā uz Jelgavas Kultūras nama lielās skatuves spēlēs divreiz. Taču jāpiebilst, ka biļetes uz abām šīm izrādēm vairs nav pieejamas.

Savukārt kamerzāles formātā pie skatītājiem nonāks izrāde Arnolds Ridlijs “Spoku vilciens” Daces Vilnes režijā, kā arī Mārtiņa Zīverta “Čūska” un “Cenzūra” Agra Krūmiņa režijā. Kamerzāles formātā tiks izspēlēts arī skatītāju iemīļotais Jasmīnas Rezā ģimenes attiecību kvartets “Slaktiņa dievs”, kura režisors ir Jānis Leščinskis.

Pateicībā par radošo mantojumu, svētkos godā cels vēsturiski nozīmīgākās teātra personības, bez kuriem teātra kolektīvs šodien nemaz nebūtu iespējams. Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā pilsētnieki aicināti uz teātra tēva lugu jeb joku vienā cēlienā “Mūsu pokāls” Jura Bandenieka režijā. Savukārt kultūras nama Lielajā zālē skatītājus sagaidīs Anšlava Eglīša “Kazanovas mētelis” – šīs izrādes režisore ir ilggadējā teātra vadītāja Lūcija Ņefedova, kurai šī bijusi pēdējā iestudētā izrāde.

Jāpiebilst, ka savu dzimšanas dienu teātris skaita no Tautas teātra nosaukuma piešķiršanas 1959. gadā, lai gan radošā darbība tajā pastāvēja arī krietni agrāk. 1959. gadā teātra entuziastu dramatiskais kolektīvs ar Jāņa Jaunsudrabiņa lugu “Jo pliks, jo traks” ieguva pirmo vietu republikas teātru skatē, iegūstot arī goda nosaukumu – Ādolfa Alunāna Jelgavas Tautas teātris. Kopš tā laika teātris aktīvi darbojies bez pārtraukuma, vien aktualizējot nosaukumu.

PROGRAMMA

11. septembrī un 11. oktobrī pulksten 19 – Ē.E.Šmits “Jūtu tektonika” (IZPĀRDOTS)

16. septembrī un 17. septembrī pulksten 19 – M.Zīverts “Čūska”

“Čūska” ir Mārtiņa Zīverta mazāk zināma luga. Uzrakstīta 30. gados Latvijā, tā bēgļu gaitās nozaudēta un vēlāk jau pēc kara Zviedrijā pēc atmiņas no jauna restaurēta. Te ir gan komēdija, gan farss, absurda elementi, gan arī traģēdija, drāma. Sižeta centrā ir nāvējoši indīga čūska, ap kuru vērpjas visi lugas notikumi. Ekstremālā situācijā mēs ieraugām cilvēkus citādā gaismā, vairāk atklājas to slēptā patiesā daba. Te brīžiem ir spēle uz dzīvības un nāves robežas, brīžiem ir smieklīgi un brīžiem paliek ļoti bail. Lomās: Ilze Beķere, Elīna Skutele, Liene Strauta, Andrejs Vītoliņš, Ilmārs Dūrītis un Ansis Griķis. Režisors Agris Krūmiņš, scenogrāfs Ints Sedlenieks. Biļetes cena 8 eiro. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs. (Kultūras nama Teātra kamerzāle)

29. septembrī pulksten 18 – J.Rezā “Slaktiņa dievs” (IZPĀRDOTS)

2. oktobrī pulksten 19 – M. Zīverts “Cenzūra”

Lugai, kurai autors devis apzīmējumu skumja komēdija ir dokumentāls pamats. Darbība notiek 1947. gadā, latviešu bēgļu nometnē Vācijā. Kaislības, slēpta un atklāta mīlestība, attiecības ar varu, pagātnes rēgi, fantāzijas un sapņu pasaule kā garīgs patvērums

un izdzīvošanas iespēja skarbos apstākļos. Režisors Agris Krūmiņš. Lomās: Elīna Skutele, Raivis Altrofs, Roberts Avots, Artūrs Vasiļjevs. Biļetes cena 8 eiro. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs. (Kultūras nama Teātra kamerzāle)

7. oktobrī pulksten 19 – A. Ridlijs “Spoku vilciens”

Savstarpēji nepazīstami cilvēki nonāk nomaļā stacijā, kura glabā baisu noslēpumu. Spriedzes luga neparastā kamerzāles formātā. Negaidītas situācijas, attiecības un bailes no nezināmā – īsts trilleris. Režisore Dace Vilne. Lomās: Sintija Krēģe, Natālija Samohvala, Elīna Skutele, Ilva Zvilna, Juris Bandenieks, Ansis Griķis, Manfreds Grunde-Zeiferts, Ainars Līcītis, Juris Puiķis, Andrejs Vītoliņš, Augusts Ziemelis. Biļetes cena 8 eiro. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs. (Kultūras nama Teātra kamerzāle)

8. oktobrī pulksten 19 – A. Eglītis “Kazanovas mētelis”

Komēdijas darbība notiek Jelgavā, kur, greznā mētelī tērpies, ierodas Džakomo Kazanova. Līdz ar viņa pirmo parādīšanos, uzreiz iepazīstam Kazanovas azartisko, vieglprātīgo dabu, bet, pavadot laiku ar lugas galveno varoni, pamazām atklājam arī viņa dziļi cilvēcīgo un filozofisko pusi. Režisore Lūcija Ņefedova (In memoriam). Lomās: Jānis Dūrējs, Līga Martinenko, Natālija Samohvala, Elīna Skutele, Gatis Vāczems, Artūrs Vasiļjevs, Juris Bandenieks, Ainars Līcītis, Ilze Freiberga, Liene Strauta, Inga Riharda, Manfreds Grunde-Zeiferts, Andris Jakovelis, Lauris Čekanovskis, Ilmārs Dūrītis, Maija Matisa, Anita Dille. Biļetes cena 6,7,8 eiro. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs. (Kultūras nama Lielā zāle)

10. oktobrī pulksten 19 – Ā.Alunāns “Mūsu pokāls”

Lugu “Mūsu pokāls” Ādolfs Alunāns nosaucis par joku vienā cēlienā. Kādās mājās ierodas trīs vīri, lai pasniegtu pokālu – vai mājas ir īstās un vai vīri vēl atgriezīsies, redzēsiet izrādē! Režisors Juris Bandenieks. Lomās: Inga Riharda, Liene Strauta, Juris Bandenieks, Lauris Čekanovskis, Manfreds Grunde-Zeiferts, Vlads Spunītis, Ģirts Šteinmanis. Biļetes cena 1 eiro. Biļetes var iegādāties muzejā pirms izrādes. Vietu skaits ierobežots, iepriekš pieteikties pa tālruni 63021180 (Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs)