22.8 °C, 2.4 m/s, 55.7 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaSācies jaunais mācību gads
Sācies jaunais mācību gads
02/09/2024

Šodien pilsētas izglītības iestādēs svinīgi pavadīta jaunā, 2024./2025., mācību gada pirmā skolas diena. Pilsētas vispārizglītojošajās un profesionālajās izglītības iestādēs šogad mācīsies vairāk nekā 7400 skolēni, tostarp 717 ir pirmklasnieki un 1580 audzēkņi iegūs profesionālo izglītību Jelgavas Amatu vidusskolā un Jelgavas tehnikumā. Savukārt pirmsskolas izglītību mūsu pilsētā apgūs vairāk nekā 3000 bērndārznieki pašvaldības un privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Katra izglītības iestāde savus audzēkņus sagaidīja ar svētku pasākumiem. Pirmā skolas diena īpaši nozīmīga ir pirmklasniekiem, un jau tradicionāli Jelgavas pašvaldība katram 1. klases skolēnam svētkos dāvināja atstarotāju Jelgavas simbola alnīša veidolā, lai drošāks ceļš uz skolu un mājām. Savukārt Spīdolas Valsts ģimnāzija, ievērojot tradīcijas, mācību gadu iesāka Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā un vēlāk kopīgā gājienā devās uz savu skolu Sarmas ielā 2.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš kā skolēniem, tā skolu kolektīviem un vecākiem, uzsākot jauno mācību gadu, vēl izturību, veselību, enerģiju un savstarpēju sapratni. “Tikai no visu iesaistīto pušu – skolotāju, bērnu un vecāku – sadarbības ir atkarīgs tas, vai skolēniem zināšanas būs kā spārni, kas ļauj augstu lidot un īstenot drosmīgus sapņus. Lai šajā mācību gadā izvirzītie mērķi ir sasniedzami, apņemšanās neapsīkst un mācību process sniedz gandarījumu,” tā A.Rāviņš.

Fotogalerijā var apskatīt, kā pilsētas skolās ievadīts jaunais mācību gads.

Šajā mācību gadā vairākām izglītības iestādēm ir nozīmīgas jubilejas – Jelgavas 4. vidusskola un bērnudārzs “Zemenīte” atzīmēs 80 gadu jubileju, bērnudārzs “Pasaciņa” – 50. jubileju, bērnudārzi “Kāpēcīši” un “Zīļuks” – 10 gadu jubileju, bet Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija un jaunrades nams “Junda” svinēs 35. jubileju.

Jāpiebilst, ka mācību gads sācies arī profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – Jelgavas Mākslas skolā, Jelgavas Mūzikas skolā, privātajā mūzikas skolā “BJMK Rokskola”, Jelgavas Ledus sporta skolā, Jelgavas Specializētajā peldēšanas skolā un Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolā. Tāpat jauno mācību ciklu atsāk jaunrades nams “Junda”, piedāvājot 64 interešu pulciņus.

2024./2025. mācību gads Latvijas skolās 1.–8. klasēm un 10.–11. klasēm noslēgsies 2025. gada 30. maijā. 9. klašu skolēniem – 13. jūnijā, bet 12. klašu beidzējiem – 20. jūnijā.

Mācību gada laikā noteiktās brīvdienas:

  • rudens brīvdienas – no 2024. gada 21. līdz 27. oktobrim;
  • ziemas brīvdienas – no 2024. gada 23. decembra līdz 2025. gada 5. janvārim;
  • pavasara brīvdienas – no 2025. gada 10. līdz 16. martam;
  • vasaras brīvdienas – 1.–8. klasēm un 10.–11. klasēm – no 2025. gada 31. maija līdz 31. augustam.

Tāpat kā līdz šim izglītības iestādes ir tiesīgas pieņemt lēmumu par vienu nedēļu ilgām papildu brīvdienām 1. klases skolēniem mācību gada otrajā semestrī.

Šis mācību gads īpašs ar to, ka 2025. gadā no 5. līdz 13. jūlijam notiks Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuriem gatavojas arī mūsu pilsētas bērni un jaunieši.

Jāuzsver, ka, Jelgavas pašvaldībai īstenojot Eiropas Sociālā fonda projektu “Atbalsts privātā pirmsskolas izglītības pakalpojuma iegādei”, no septembra piecos privātajos bērnudārzos – “Pīlādzītī”, “Zvaigznītē”, “Ābelītē”, “Rūķu mājā” un “Auseklītī” – 320 bērni mācās bez vecāku līdzmaksājuma. Projekta īstenošanas laiks ir trīs mācību gadi – no 2024. gada 1. septembra līdz 2027. gada 31. augustam.