23.6 °C, 2 m/s, 49 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaJelgavnieks saņem Kārļa Ulmaņa stipendiju
Jelgavnieks saņem Kārļa Ulmaņa stipendiju
02/09/2024

1. septembrī bijušā Latvijas valsts ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa dzimtas mājās “Pikšas” tika atzīmēta viņa 147. jubileja un sveikti Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) stipendiāti, kuri 2024./2025. studiju gadā saņems K.Ulmaņa vārdā nosaukto stipendiju. Viņu vidū arī jelgavnieks Atis Laksis, kurš studē Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē.

Šajā studiju gadā stipendiju saņems četri universitātes studenti: Dārta Berķe no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) profesionālā bakalaura studiju programmas “Lauksaimniecība”, A.Laksis un Kristiāna Šteimane no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) akadēmiskā bakalaura studiju programmas “Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija”, kā arī Miks Blažuks no Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) profesionālā bakalaura studiju programmas “Mežinženieris”. Ierasti visi stipendiāti studiju gada sākumā tiekas “Pikšās”, lai saņemtu stipendijas apliecības, taču K.Šteimane un M.Blažuks to saņems citā laikā.

A.Laksis ir no Jelgavas un vidējo izglītību ieguva Jelgavas Valsts ģimnāzijā. Pretendējot stipendijai, viņš izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu par tematu “Noziedzība kā sociāla problēma Ulmaņlaikos un mūsdienās”.

Savā pieteikumā viņš raksta: “Iepriekšējo semestri es beidzu ar vidējo svērto atzīmi studiju kursos 9,33 balles un izstrādāju darbu par vēlēšanu sistēmām, ko plānoju prezentēt LBTU zinātniskajā konferencē. Kā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes Studējošo pašpārvaldes (ESAF SP) biedrs esmu pieteicies vadīt gan fakultātes gada balvas pasākumu, gan “Uzņēmēja DNS – ilgtspējīga nākotne sākas jau šodien”. Stipendijas izsniegtos finansiālos līdzekļus izmantošu kā stabilu ienākumu avotu, lai nodrošinātu sevi 2. kursā, īpaši tad, kad būs jāraksta studiju projekts.”

A.Laksis no 2021. gada strādā zemnieku saimniecībā “Lauri” un par viņu tās vadītājs Lauris Nebars atzīmē: “Atis izrāda augstu centības līmeni un interesi saimniecības darbībā. Viņš nebaidās no uzticētajiem darbiem, turklāt bieži mani pārsteidza ar savu ievērību un čaklumu. Manī nav šaubu, ka Atis nākotnē būs izcils sociologs.” Savukārt fakultātes studējošo pašpārvaldes vadītāja Maija Runce rekomendācijas vēstulē par viņu papildina: “Atis vienmēr ir gatavs uzņemties atbildību un izkāpt no savas komforta zonas, kā arī ir pierādījis, ka ir neatlaidīgs, prot ātri adaptēties un apgūt jaunas prasmes.”

Ar pārējiem stipendiātiem un viņu izstrādāto darbu tēmām var iepazīties universitātes mājaslapā www.lbtu.lv.

Kārļa Ulmaņa stipendija ir 20. gadsimta 90. gados LBTU izveidota stipendiju programma, lai atbalstītu izcilus studentus, kuriem ir labas sekmes studijās, aktīva sabiedriskā darbība un kuri pievērsušies zinātniski pētnieciskā darba izstrādei par K.Ulmaņa dzīves un darbības laiku. Tā ik gadu tiek pasniegta bijušā valstsvīra dzimtajās mājās “Pikšas” septembra sākumā, kad tiek atzīmēta viņa dzimšanas diena.