17.6 °C, 2.3 m/s, 74.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaFOTO: Gardēži tiekas Jelgavā
FOTO: Gardēži tiekas Jelgavā
31/08/2024

Vasaras izskaņā Jelgavā godā celti latviskākie produkti – piens, maize, medus un siers. Pilsētā notika 24. Piena, maizes un medus svētki un 22. Latvijas novadu Siera diena. Savu produkciju jelgavniekiem un visiem piedāvāja vairāk nekā 200 maizes, medus, piena produktu ražotāju un dažādu amatu pratēju no visas Latvijas. Lai priecētu ne tikai vēderus, bet arī prātus, svētku apmeklētāji varēja baudīt arī kultūras programmu.

Šie svētki Jelgavā tiek dēvēti par gada gardākajiem svētkiem, kuros iespējams izjust īsto Latvijas garšu. Proti, vienkopus pulcējas ļoti daudz Latvijas pārtikas produktu ražotāju. Gardēžu svētkus Jelgavā apmeklēja arī zemkopības ministrs Armands Krauze, uzsverot, ka ar šo svētku produktiem Latvija patiesi var lepoties, un priecē, ka katru gadu svētkos iespējams redzēt un izgaršot ko jaunu. Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Strods norādīja, ka šie svētki vēlreiz apliecina – latvieši ir patiešām radoši un mīl gardi paēst. “Šodien redzam, ka mūsu ražotāji tradicionālos produktus spēj pasniegt visdažādākos veidos, uzrunājot katru pircēju. Paldies visiem dalībniekiem, kuri ik gadu vasaras izskaņā pulcējas Jelgavā, kā arī paldies svētku apmeklētājiem, kuri izvēlas Latvijas produktus,” tā J.Strods.

Svētku apmeklētāji bija aicināti ne tikai nogaršot un izgaršot, bet arī izzināt. Latvijas Biškopības biedrība stāstīja, rādīja un izglītoja apmeklētājus par medus dažādību, kā arī aicināja piedalīties izzinošās aktivitātēs par bitēm un medu. Tāpat jau tradicionāli svētkos Maizes teltī Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem maizniekiem un konditoriem skolotājas Guntas Briedes vadībā piedāvāja uzzināt, “kāpēc rudzu maize lielu dara” un cienāja ar tradicionālo Latvijas desertu maizes zupu.

Skvērā aiz kultūras nama notika Latvijas novadu Siera diena, ko organizē biedrība “Siera klubs”. Apmeklētāji varēja nodegustēt un iegādāties ap 70 siera šķirnes un citus piena produktus no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem un visu novadu zemnieku saimniecībām.

Tāpat apmeklētāji svētkos varēja baudīt plašu kultūras programmu. Uz skatuves Hercoga Jēkaba laukumā priecēja ansamblis “Tandēms trijatā”, kā arī postfolkloras grupa “Rikši”. Savukārt skvērā aiz kultūras nama uzstājās Jelgavas mākslinieks Toms Auza un šlāgermūziķis Kaspars Antess kopā ar pianistu Anatoliju Livču un saksofonistu Raivo Stašānu.