20.6 °C, 3.3 m/s, 59.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaKultūras namā demonstrēs jauno animācijas filmu “Straume”
Kultūras namā demonstrēs jauno animācijas filmu “Straume”
31/08/2024

Šonedēļ Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvoja režisora Ginta Zilbaloža jaunā animācijas filma “Straume”. Sniedzot iespēju arī jelgavniekiem skatīties jaunāko no latviešu režisoru veikumiem uz lielā ekrāna, 8. septembrī un 21. oktobrī Jelgavas kultūras namā notiks kopumā pieci šīs animācijas filmas seansi.

Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas “Straume” darbība norisinās krāšņā un cilvēku pamestā, pārplūdušā pasaulē. Filmas centrālais varonis ir ļoti patstāvīgs un neatkarīgs Kaķis, kurš pieradis visu dzīvē darīt viens pats. Kaķim, kurš ļoti baidās no ūdens, lielu plūdu dēļ nākas pamest mājas – viņš rada patvērumu nelielā laivā, kur kopīga valoda jācenšas atrast arī ar citiem dzīvniekiem. Uz klāja nākas sadzīvot ar līderi Putnu, pacifistu Kapibaru, paļāvīgo Suni un mantu vācēju Lemuru. Lai izdzīvotu applūdušajā pasaulē, kura ar katru brīdi šķiet arvien draudīgāka, Kaķim jāpieņem lēmums – būt neatkarīgam vai sadarboties.

Zīmīgi, ka G.Zilbaloža “Straume” jau kļuvusi par jaunāko laiku lielāko Latvijas kino starptautisko sensāciju – maijā to demonstrēja prestižajā Kannu kinofestivāla konkursa programmā “Īpašais skatiens”, un šajā pirmizrādē tā piedzīvoja vairāku minūšu ilgas stāvovācijas. Nacionālais kino centrs norāda, ka filma kļuvusi par vienu no festivāla favorītēm gan skatītāju, gan kritiķu vērtējumā, un filmas producenti saņēmuši izplatīšanas piedāvājumus vairāk nekā divdesmit teritorijās visā pasaulē. Jau rudenī to demonstrēs arī ASV, Kanādā, Francijā, Šveicē, Itālijā, Austrālijā, Japānā, Dienvidkorejā, Skandināvijas valstīs, Vācijā, Beļģijā un citviet. Savukārt “Ansī” animācijas filmu festivālā tā ieguvusi četras balvas, tostarp žūrijas un skatītāju balvu.

8. septembrī Jelgavas kultūras namā notiks trīs šīs animācijas filmas seansi – pulksten 12, 15 un 18. Savukārt 21. oktobrī interesenti aicināti uz filmas seansiem pulksten 15 un pulksten 18. Biļešu cena ir 5 eiro, tās pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī tiešsaistē www.bilesuparadize.lv. Jāpiebilst, ka filmas garums ir 84 minūtes.

Filmu “Straume” finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, “Eurimages”, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, kā arī reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma producēta studijās “Dream Well Studio” (Latvija), “Sacrebleu Productions” (Francija) un “Take Five” (Beļģija).