31 °C, 2.7 m/s, 37.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas pilsētas slimnīcā – jauns Traumatoloģijas nodaļas vadītājs
Jelgavas pilsētas slimnīcā – jauns Traumatoloģijas nodaļas vadītājs
30/08/2024

Jelgavas pilsētas slimnīcā darbu sācis jauns Traumatoloģijas nodaļas vadītājs – līdzšinējais Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts traumatologs ortopēds Uģis Zariņš. “Esam gandarīti savā komandā uzņemt augsta līmeņa speciālistu – ķirurgu un vadītāju, kura zināšanas un pieredze palīdzēs realizēt slimnīcas attīstības mērķus. Jau šobrīd tā ir darba kvalitātes paaugstināšana Traumatoloģijas nodaļā, bet perspektīvā – arī ortopēdijas centra attīstība Zemgalē,” vērtē Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis Kārlis Smilga.

U.Zariņš ieguvis augstāko medicīnisko izglītību Latvijas Medicīnas akadēmijā, kas šobrīd zināma kā Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultāte. Pēc augstskolas absolvēšanas viņš guva darba pieredzi Rīgas 2. slimnīcā, bet no 2005. gada turpināja darbu Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Medicīnas iestādē, kas iepriekš zināma kā slimnīca “Gaiļezers”, traumatologs ortopēds ar darba komandu strādāja arī pie Politraumu nodaļas izveides, un zīmīgi, ka izstrādātie politraumu palīdzības algoritmi vēlāk ieviesti un arī šobrīd aktuāli Latvijas medicīnas iestādēs. Savukārt kopš 2016. gada U.Zariņš bija galvenais ārsts un vadīja medicīniskos procesus Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā.

Pieņemot jaunus izaicinājumus, U.Zariņš jau otro mēnesi vada Traumatoloģijas nodaļu Jelgavas pilsētas slimnīcā. Ārsts atzīst, ka pārmaiņām bijuši vairāki iemesli: “Slimnīcas galvenā ārsta ikdiena lielā mērā bija saistīta ar administratīvo darbu, tādējādi laika medicīnai atlika arvien mazāk. Jelgavas pilsētas slimnīcā man ir iespēja pilnvērtīgi pievērsties tieši medicīnai – tā ir pacientu aprūpe Traumatoloģijas nodaļā, turklāt kā nodaļas vadītājam man uzticēts veikt reorganizācijas procesus ar mērķi uzlabot palīdzību slimnīcas pacientiem,” stāsta U.Zariņš.

Viņš norāda, ka Jelgavas pilsētas slimnīca pirmajā darba mēnesī iepazīta kā mūsdienīga un tehniski labi aprīkota medicīnas iestāde. “Secīgas reorganizācijas galvenais mērķis ir vērsts uz starptautiskajās vadlīnijās balstītu ārstniecības procesu ieviešanu. Proti, arī šobrīd visi procesi ir atbilstoši likumdošanai, bet pieredze pārmaiņu vadībā man ļauj meklēt veidus, kā vēl vairāk uzlabot pacientu aprūpes procesu. Galvenokārt koncentrējos uz pacientu drošību – panākt, lai pacienta ķirurģiskā aprūpe būtu vēl modernāka, bet komplikāciju risks – vēl mazāks,” vērtē U.Zariņš.

Ieskicējot nākotnes vīziju, U.Zariņš akcentē perspektīvu attīstīt ortopēdijas centru Zemgalē, tādējādi reģionā vienkopus nodrošinot gan palīdzību pacientiem ar nesenām traumām un kaulu lūzumiem, gan arī plānveida palīdzību pacientiem ar ortopēdiskām saslimšanām. Viņš skaidro, ka ārstu trūkuma apstākļos, jo īpaši mazākās Latvijas pilsētās, Jelgavas pilsētas slimnīca jau organiski ir kļuvusi par dominējošo medicīnas iestādi Zemgalē, kura uzņem pacientus ar akūtām traumām, un ar šādu tendenci ir likumsakarīga arī attīstības perspektīva.

“Uzņemšanā ir relatīvi liels traumu skaits, pacientu dzīvesvieta ir dažādi Zemgales novadi, visai plašs ir arī traumu spektrs – gan politraumas pēc ceļu satiksmes negadījumiem un kritieniem no augstuma, gan kaulu lūzumi, gan arī vieglāki nobrāzumi un sastiepumi. Ar tik augstu darba kapacitāti visi esošie slimnīcas ķirurgi ir noslogoti, tāpēc svarīgākais faktors un reizē nākotnes izaicinājums, lai nostabilizētu traumatoloģijas jomu un attīstītu arī ortopēdisko novirzienu, ir augsti kvalificētu ārstu piesaiste,” tā U.Zariņš. Viņš papildina, ka šobrīd lielas slodzes apstākļos ortopēdijas jomā slimnīcā nelielos apjomos notiek plānveida endoprotezēšana, bet nākotnes vīzija ir nodrošināt, ka slimnīcas operējošie ķirurgi pieņem pacientus ar dažādām ortopēdiskajām saslimšanām un konstatētās problēmas arī spēj risināt. Šāda plānveida palīdzība jau tiek sniegta Rīgā, kas būtībā ir netālu no Jelgavas, tomēr arī galvaspilsētā šo pakalpojumu pieejamība ir ierobežota.

U.Zariņš uzsver, ka traumatoloģijā un ortopēdijā katru gadu ķirurģiskās palīdzības īpatsvars ārstēšanā kļūst arvien lielāks, tieši tāpēc ir svarīgi piesaistīt ārstus, kuriem ir kapacitāte šādas operācijas veikt. Par to slimnīcā rūpējas jau laicīgi, uzsvaru liekot uz jaunajiem ārstiem. Pilsētas slimnīcā jau šobrīd strādā trīs motivēti rezidenti, un nākotnē to skaitu plānots palielināt. Savukārt ar darbaspēka resursu dienaskārtībā secīgi būs arī tehniskā nodrošinājuma papildināšana un darba kārtības sistematizēšana.

K.Smilga atzīst, ka pēc jaunā nodaļas vadītāja stāšanās amatā jau saņemti vērtīgi priekšlikumi, kā racionalizēt un padarīt drošāku darbu operāciju blokā, tādējādi paaugstinot darba kvalitāti un pacientu drošību. Slimnīcas valdes loceklis akcentē, ka U.Zariņa pieredze ir vērtīgs ieguvums arī rezidentu bāzes attīstībā – ārstam ir 20 gadu pieredze, strādājot par pasniedzēju Rīgas Stradiņa universitātes Ortopēdijas katedrā, un rezidentu vēlme mācīties pie augsta līmeņa speciālista pretendentu starpā jau radījusi veselīgu konkurenci, kas bez šaubām ir pozitīva tendence.