14.8 °C, 2.9 m/s, 90.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiTehnoloģiju vidusskola saņem atzinību konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2023”
Tehnoloģiju vidusskola saņem atzinību konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2023”
22/08/2024

Skates “Gada labākā būve Latvijā 2023” apbalvošanas sarīkojumā ceturtdien, 22. augustā, Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē godināja 38 pērn pabeigtos izcilākos būvobjektus astoņās nominācijās. Nominācijā “Pārbūve un atjaunošana” atzinību saņēma arī rekonstruētā Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola.

Nominācijā “Pārbūve un atjaunošana” konkursa finālam bija izvirzītas sešas būves, tostarp Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola. Šīs vidusskolas rekonstrukcijas projekts bija viens no vērienīgākajiem pašvaldības projektiem, kas realizēts pēdējo gadu laikā, gan no paveiktā darba apjoma, gan no tehniskā un profesionālā izaicinājuma viedokļa, gan ieguldīto līdzekļu ziņā. Skolas rekonstrukcija ilga divus gadus.

 

Vidusskola pārbūves rezultātā ir ieguvusi jaunu un modernu veidolu, lai attīstītu skolēnu praktiskās iemaņas, radošumu un interesi par IT un inženierzinātnēm. Pārbūves un energoefektivitātes pasākumu gaitā paaugstināta ēkas energoefektivitāte – nosiltināta ēka, nomainīti logi un durvis, pārbūvēts siltumtīkls un siltummezgls, ventilācijas un apgaismojuma sistēmas, telpas un iekšējie inženiertīkli, veikta ārējo inženiertīklu pārbūve un izbūve, kā arī labiekārtota skolas teritorija.

Būve ir īpaša ar ēkas vadības sistēmas risinājumiem, kas nodrošina maksimāli efektīvu ēkas ekspluatāciju un energoresursu ekonomiju un ietver vairāku ēkas inženiertehnisko sistēmu integrāciju, kas ļauj efektīvi un ekonomiski pārvaldīt ēku, radot komfortablu un drošu vidi. Ēkas inženiertehnisko sistēmu integrācija ļauj uzskaitīt enerģijas patēriņu un optimizēt klimata iekārtas – apkures sistēmu, ventilācijas sistēmu, gaisa kondicionēšanu, kā arī apgaismojuma sistēmas. Sistēmas ir automātiski sasaistītas ar specializētu programmu un tiek vizualizētas vienā monitorā.

Ievērojot arhitektu uzstādījumu, ēkā ir saglabāti vēsturiski akcenti – 1. un 2. stāva gaiteņos atjaunots vēsturiskais grīdas segums – betona mozaīka. Tāpat gaiteņos saglabāti keramiķu Aleksandra un Mārītes Djačenko veidotie keramikas ciļņi.

Vidusskolas ēka rekonstruēta, īstenojot divus Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzfinansētus projektus un tās pārbūvē ieguldīti vairāk nekā 15 miljoni eiro.

Kopumā teju piecdesmit nozares profesionāļu žūrijas vērtējumam astoņās nominācijās bija pieteikti 70 objekti no visiem Latvijas reģioniem. Visas būves eksperti apmeklēja klātienē un vairāk nekā pusi no tām skates finālā vērtēja arhitektu, būvnieku un pasūtītāju prezentācijās.

Visi skatei “Gada labākā būve Latvijā 2023” pieteiktie objekti apskatāmi arī skates gadagrāmatā, kas šogad izdota jau devīto gadu.

Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar “Ceresit” un 23 profesionālajām nozares sabiedriskajām organizācijām un nozares institūcijām rīkotā skate “Gada labākā būve Latvijā” šogad notiek 26. reizi.