14.8 °C, 2.9 m/s, 90.5 %

Pašvaldība

Sākumlapa JaunumiPašvaldībaPlūdos un vētrā cietušo mājokļu atjaunošanai piešķirs vienreizēju atbalstu līdz 3000 eiro
Plūdos un vētrā cietušo mājokļu atjaunošanai piešķirs vienreizēju atbalstu līdz 3000 eiro
22/08/2024

Šodien Jelgavas domes sēdē pieņemts lēmums sniegt atbalstu iedzīvotājiem par mājokļiem, kas cieta 28.–29. jūlija dabas stihijas laikā. Individuālām dzīvojamām mājām tiks piešķirts vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro, bet nepārsniedzot 20 eiro par kvadrātmetru atjaunojamās platības, savukārt daudzdzīvokļu mājām atbalsts nevarēs pārsniegt 20 eiro par kvadrātmetru atjaunojamās platības. Iesniegumu atbalsta saņemšanai var iesniegt līdz 15. septembrim.

Lai arī Ministru kabinets līdz šim vēl nav lēmis par atbalsta piešķiršanu iedzīvotājiem, Jelgavas pašvaldība ir saņēmusi Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbildes vēstuli, kurā norādīts, ka VARAM izskatīšanai Ministru kabineta sēdē virza informatīvo ziņojumu “Par situāciju pašvaldībās pēc vētras naktī uz 2024. gada 29. jūliju un turpmāko rīcību seku likvidācijai”. Saskaņā ar šo ziņojumu atbalstu ārkārtas situācijas seku likvidēšanai paredzēts piešķirt gan pašvaldību īpašumā esošajiem infrastruktūras objektiem, gan dzīvojamo māju atjaunošanai:

– individuālām dzīvojamām mājām piešķirot vienreizēju atbalstu līdz 3000 eiro ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 eiro par kvadrātmetru atjaunojamās platības;

– daudzdzīvokļu mājām piešķirot vienreizēju atbalstu, kas nepārsniedz 20 eiro par kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Pamatojoties uz VARAM sniegto informāciju, Jelgavas dome šodien lēma par atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem, kuru dzīvojamās mājas cieta dabas stihijā.

Domes lēmumā noteikts, ka šo atbalstu iedzīvotāji varēs izmantot gan kā pagaidu risinājumu dzīvojamās mājas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī lai atjaunotu tās iepriekšējo stāvokli. Cietušo mājokļu apsekošanu veiks ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu speciāli šim mērķim izveidota komisija. Savukārt lēmumu par vienreizēja atbalsta piešķiršanu mājokļa remontam pieņems Jelgavas pašvaldības Dzīvokļu komisija.

Iesniegumu par atbalsta piešķiršanu iedzīvotāji var iesniegt līdz 15. septembrim Jelgavas pašvaldības Klientu apkalpošanas centrā (Lielā iela 11):

– pirmdienās no pulksten 8 līdz 19;

– no otrdienas līdz ceturtdienai no pulksten 8 līdz 17;

– piektdienās no pulksten 8 līdz 14.30.

Iesniedzot iesniegumu pašvaldībā, tam jāpievieno apraksts brīvā formā par 28.–29. jūlija vētras un plūdu nodarītajiem bojājumiem mājoklim. Jāuzsver, ka tiem iedzīvotājiem, kuri jau līdz šim ir iesnieguši iesniegumu pašvaldībai, tas atkārtoti nav jādara. Visi pašvaldībā saņemtie iesniegumi ir apkopoti, un īpašumi tiks apsekoti, lai pieņemtu lēmumu par atbalsta sniegšanu.

Pēc atbalsta sniegšanas iedzīvotājiem pašvaldība VARAM pieprasīs atmaksāt izlietotos līdzekļus, paredzot, ka pašvaldības līdzfinansējums ir ne mazāks kā 50 procenti.