26 °C, 2.2 m/s, 48.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaAicina uz diskusiju par dabas vērtībām Jelgavā
Aicina uz diskusiju par dabas vērtībām Jelgavā
15/08/2024

Kas ir dabas kapitāls un ekosistēmu pakalpojumi? Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, jelgavnieki aicināti 28. augustā no pulksten 10 līdz 13 piedalīties diskusijā par dabas vērtībām Jelgavā. Diskusija notiks Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, Svētes ielā 33. Diskusijas turpinājums plānots 17. septembrī pulksten 13.

“Dabas kapitāla jēdziens ir jauns un sarežģīts, ja uz to lūkojas teorētiski. Taču, ja to pēta, izmantojot pavisam konkrētus un pazīstamus dabas objektus, tas iegūst taustāmas aprises. Mēs vēlamies parādīt, ka, piemēram, liels koks nav tikai koks, bet tas sniedz arī dažādus ekosistēmu pakalpojumus, tāpat mitra pļava nav tikai pļava, bet plūdu regulētājs, bet akmeņu krāvums dod mājvietu daudzām dzīvām būtnēm. Caur konkrētiem dabas elementiem var veidot izpratni par patieso dabas vērtību,” saka Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda eksperte.

Dabas daudzveidības straujā samazināšanās un bioloģiskās daudzveidības krīze prasa tūlītējus risinājumus, un viens no tiem ir dabas kapitāla jēdziena iedzīvināšana mūsu dzīves procesos, lai piešķirtu dabai un tās vērtībām tikpat lielu nozīmi kā ekonomiskajam kapitālam. Lai saprastu kā to īstenot, diskusijas laikā plānotas gan lekcijas par dabas kapitāla būtību un ekosistēmu pakalpojumiem, gan arī praktisks darbs grupās, kurās paredzēts identificēt galvenās dabas vērtības jeb dabas kapitālu Jelgavā.

Pasākumu vadīs Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore B.Baltvilka–Vitajevska un Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes vadošais pētnieks Ivo Vinogradovs.

Lai piedalītos diskusijā, interesenti aicināti līdz 28. augustam reģistrēties ŠEIT.

Diskusiju organizē Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Jelgavas pašvaldību, īstenojot projektu “Sabiedrības dabas aizsardzības interešu aizstāvība ES Zaļā kursa ietvaros”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

2023. gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu tika realizēts projekts “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”, kura laikā notika lekcijas un diskusijas par dabas kapitālu, kā arī tika izveidoti dabas kapitāla demonstrācijas objekti Cēsīs, Madonā un Kuldīgā.