20.6 °C, 5.1 m/s, 76.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas zaudējumi plūdos un vētrā pārsniedz 13 miljonus eiro
Jelgavas zaudējumi plūdos un vētrā pārsniedz 13 miljonus eiro
09/08/2024

Jelgavas pašvaldība ir apkopojusi plūdu un vētras radītos zaudējumus pilsētā – tie pārsniedz 13 miljonus eiro. Šodien pašvaldība zaudējumu aprēķinu iesniedza valdībai, pretendējot uz valsts finansējumu plūdu un vētras nodarīto bojājumu segšanai. Zaudējumu aprēķinos pašvaldība lūdz valdībai kompensēt arī iedzīvotāju privātīpašumiem nodarītos zaudējumus.

Visapjomīgākie postījumi nodarīti pilsētas infrastruktūrai. Izskalojumi un iebrukumi reģistrēti daudzās pilsētas ielās – Stacijas, Pasta un Jāņa ielā, Rūpniecības un Veidenbauma ielas krustojumā, Rogu ceļā, Dobeles šosejā, Garozas ielā, Jāņa Čakstes bulvārī, uz Lietuvas šosejas pārvada, abās Lielupes pludmalēs un citviet. Vētrā nolauzti ielu apgaismojuma balsti, ceļa zīmes un norādzīmes. Apjomīgi darbi būs jāveic iebrukušajam Savienības ielas lietus ūdens kolektoram. Vētra un vēlāk arī pārmitrinātā zeme pilsētā izgāzusi vairāk nekā 400 koku. Apjomīgs darba ieguldīts lietus ūdens atsūknēšanā no pilsētas ielām, notekgrāvjiem un privātīpašumiem, piesaistot papildu lieljaudas sūkņus un citu tehniku. Pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” apsaimniekotajiem objektiem kopā nodarīti zaudējumi vairāk nekā 4 miljonu eiro apmērā.

Postījumi nodarīti praktiski visām pilsētas izglītības iestādēm, to teritorijām, sporta laukumiem un infrastruktūrai. Vissmagāk cietusi Jelgavas Valsts ģimnāzija, kur applūda skolas cokolstāvs ar pieciem mājturības mācību kabinetiem, skolas ēdnīcu, garderobi un citām telpām. Pamatīgi cietušas ne tikai applūdušās telpas, bet arī skolas inventārs, tostarp ēdnīcas elektrotehnika. Skolas atjaunošanā būs jāiegulda gandrīz 800 000 eiro.

Plūdi applūdināja arī Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes ēku Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9 un ēku Stacijas ielā 13, kur bojātas specializētās darbnīcas. Tāpat postījumi nodarīti pilsētas kultūras namam, Svētās Trīsvienības baznīcas tornim, bērnu un jauniešu bibliotēkā “Zinītis” bojāts lifts un citiem objektiem. “Jelgavas ūdens” infrastruktūrai nodarīti zaudējumi 307 000 eiro apmērā.

Jāpiebilst, ka par visiem apdrošinātajiem objektiem, kas cietuši vētrā un plūdos, pašvaldība ir vērsusies pie apdrošināšanas kompānijām, taču, līdzīgi kā iedzīvotājiem, arī pašvaldībai vairākās situācijās apdrošinātāji kompensāciju ir atteikuši. Pašvaldība šos gadījumus fiksē, apkopo un par tiem informēs Ekonomikas ministriju.

Zaudējumu aprēķinos pašvaldība lūdz valdībai kompensēt arī iedzīvotāju privātīpašumiem nodarītos zaudējumus, kur daļējai zaudējumu segšanai būtu nepieciešami vairāk nekā 7 miljoni eiro.

Šobrīd aprēķinātie zaudējumi iesniegti valdībai un tiek prognozēts, ka valdība par kompensācijas piešķiršanu varētu lemt nākamnedēļ.