19.2 °C, 3 m/s, 67.9 %

Festivāli

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsFestivāli17. augustā – svētki Vecpilsētas ielā
17. augustā – svētki Vecpilsētas ielā
11/08/2024

17. augustā no pulksten 11 līdz 15 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem. Šajā dienā Vecpilsētas ielas kvartālu pieskandinās amatieru kolektīvi, darbosies amatnieku tirdziņš, būs iespēja radoši izpausties meistarklasēs un piedalīties citās aktivitātēs.

Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā (JRTC) norāda: pirmo reizi Vecpilsētas ielas svētki notika 2013. gadā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai kultūrvēsturiskai pilsētvides teritorijai un tās saglabāšanas nepieciešamībai. Šogad vecpilsēta sagaidīs viesus, aicinot caur dažādām aktivitātēm izzināt tās vēsturi un vienlaikus sajust mūsdienu vaibstus jau pēc vērienīgiem ēku atjaunošanas darbiem.

Uz svētku skatuves no pulksten 11 līdz 15 uzstāsies pilsētas un novada mākslinieki – Ingūna Lipska ar rotaļprogrammu bērniem, dzejas klubs “Pieskāriens”, BJMK Rokskolas audzēkņi, sporta deju klubs “Lielupe”, Elejas pagasta romu tautas deju kolektīvs “Rademila”, kā arī Jelgavas Ebreju biedrības dejotāji un ukraiņu kultūras centra “Džerelo” mūziķi. Ar ziepju burbuļiem un cienastiem bērnus sagaidīs arī biedrība “Ģimene nākotnei”.

Aktivitātes plānotas ne tikai uz galvenās svētku skatuves, bet visas ielas garumā – saimnieki un mājražotāji no dažādām Latvijas vietām piedāvās iegādāties gardus un noderīgus darinājumus, par muzikālo pavadījumu gādās leijerkastnieks, bet par vizuālo noformējumu – Jelgavas Mākslas skolas audzēkņu vasaras prakses plenēra darbu izstāde. Iepriekš piesakoties, interesenti pulksten 11 un 13 varēs pievienoties ekskursijai gides pavadībā – pastaigā pa Vecpilsētas ielas kvartālu gide iepazīstinās ar tā vēsturi, atklājot arī seno ēku stāstus. Dalība ekskursijā ir bez maksas, bet tai obligāti jāpiesakās pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Daudzveidīga pasākuma pro­gramma sagaidīs apmeklētājus arī vēsturiskajās ēkās – Vecpilsētas mājā (Vecpilsētas ielā 14), tās pagalmā, kā arī Dzīvesziņas un arodu sētā (Vecpilsētas ielā 2). Tā Vecpilsētas mājā jau no pulksten 11 notiks Jelgavas Pilsētas bibliotēkas mazizrāde “Lasis Sta­sis un Atlasijas okeāns” pēc Dainas Tabūnas grāmatas motīviem. Durvis apmeklētājiem vērs arī pop up kafejnīca, aicinot nobaudīt tematiskās uzkodas un saldumus, bet no pulksten 12 līdz 14 ikvienam būs iespēja pievienoties sietspiedes darbnīcai – interesentiem līdzi jāņem vienkrāsains T krekls vai auduma maisiņš.

Savukārt Vecpilsētas mājas pagalmā jau no pulksten 12 Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris uzstāsies ar izrādi “Pašu audzināts”, notiks dzejas kluba “Pieskāriens” lasījumi, kā arī izskanēs Jelgavas Mūzikas vidusskolas audzēkņu un biedrības “Romanu Drom” mākslinieces Gitas Mitrauskas muzikāli priekšnesumi. Turpat būs skatāma brīvdabas izstāde “Toreiz un tagad”, kas aicinās ceļot laikā – salīdzināt 18.–19. gadsimtā un nesen uzņemtos attēlus, tā izzinot vecpilsētas kvartāla vēstures liecības.

Jāpiebilst, ka svētku aktivitātes Vecpilsētas mājā ir bez maksas, bet interesentiem, kuri vēlas doties pilnvērtīgā ekskursijā un iepazīties ar multimediālo ekspozīciju “Māja stāsta”, ieeja būs par maksu: pieaugušajiem 4 eiro; studentiem, skolēniem, pensionāriem 1,50 eiro, bet ģimenes biļetes cena ir 6 eiro.

Savukārt Dzīvesziņas un arodu sēta no pulksten 11 līdz 14.30 kļūs par pieturvietu dažādām meistarklasēm un darbnīcām. Viena no zīmīgākajām šajā dienā būs seno rotājumu jeb ķistu darbnīca. Ķisti tiks darināti no lietota apģērba, sagriežot to strēmelēs. JRTC norāda: arodu pratēji palīdzēs ar ķistu veidošanu, bet materiālus – lietotu apģērbu – apmeklētāji aicināti ņemt līdzi. Plānots, ka ķistu darināšana aizsāksies svētku reizē un turpināsies visa gada garumā, aicinot tos veidot gan iedzīvotājus, gan izglītības iestādes. Veidotie darbi vienkopus tiks glabāti arodu sētā, lai vēlāk kļūtu par simbolisku ielas rotājumu. Tāpat uz radošu laika pavadīšanu aicinās apsveikuma kartīšu, smilšu gleznu, kā arī keramikas darbnīcas. Dalība aktivitātēs ir bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās.

Jāpiebilst, ka Dzīvesziņas un arodu sētā, iepriekš piesakoties, būs iespēja piedalīties arī meistarklasēs – no pulksten 11 notiks ekoprinta meistarklase, radot dažādu dabas materiālu rakstus uz dabīgajiem materiāliem, bet no pulksten 13 – maizes cepšanas pēc senču tradīcijām meistarklase. Dalības maksa – 5 eiro, pieteikties var pa e-pastu austras.raksti@gmail.com.

Dzīvesziņas un arodu sētas apmeklējums – TLMS “Staļģene” tekstiliju izstādes, saimes istabas un steļļu apskate – būs par maksu: pieaugušajiem 5 eiro; studentiem, skolēniem, pensionāriem 2 eiro, bet ģimenes biļetes cena ir 10 eiro.