20.6 °C, 5.1 m/s, 76.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaLūzušos kokus un zarus no pašvaldības teritorijām aizvedīs divu mēnešu laikā; privātās teritorijās tie jānovāc īpašniekam  
Lūzušos kokus un zarus no pašvaldības teritorijām aizvedīs divu mēnešu laikā; privātās teritorijās tie jānovāc īpašniekam  
08/08/2024

Pagājušajā nedēļā piedzīvotās vētras rezultātā pilsētā ir ļoti daudz nolūzušu, ar saknēm izgāztu un aizlauztu koku, kā arī koku zari. Pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” uzskaitījusi, ka pilsētā vētras laikā nolūzuši vai izgāzušies ap 350 pašvaldības apsaimniekošanā esoši koki gan pilsētas skvēros, gan parkos, gan ielu malās, bet vairāk nekā 30 koki nolauzti pilsētas kapsētās. “Pilsētsaimniecībā” norāda, ka visi bojātie koki un kritušie zari no pašvaldības teritorijām tiks izvesti tuvāko divu mēnešu laikā, bet privātās teritorijās par to savākšanu jāgādā īpašniekam. Jāatgādina, ka jelgavnieki vētrā kritušos koku zarus bez maksas var nodot visos trīs dalīto atkritumu savākšanas laukumos – Ganību ielā 86, Paula Lejiņa ielā 6 un Salnas ielā 20.

Iestāde saņem daudz iedzīvotāju zvanus un iesniegumus ar lūgumu steidzami novākt un atbrīvot pagalmus un ceļa malas no kokiem, taču jāapzinās, ka nolauzto koku apjoms pilsētā ir ļoti liels un to visu nav iespējams uzreiz savākt. Taču savākšanas darbi turpinās.

Bīstamie koki un koki, kas bija aizšķērsojuši brauktuves, tika novākti jau pirmajās dienās pēc vētras. Šobrīd turpinās koku vākšana no pagalmiem, skvēriem, ielu malām un kapsētām. Plānots, ka visi vētrā cietušie koki no pašvaldības teritorijām tiks izvesti tuvāko divu mēnešu laikā. “Pilsētsaimniecībā” norāda, ka koki izglītības iestāžu – skolu un bērnudārzu – teritorijās jākopj, jāapzāģē un jāuztur pašām iestādēm.

Jāuzsver gan, ka pašvaldība novāc un izved tikai tos kokus, kas atrodas pašvaldības apsaimniekotajos nekustamajos īpašumos, kā arī tos kokus, kas auguši uz pašvaldības zemes un vētras laikā gāžoties ir uzkrituši privātīpašumam, piemēram, žogam vai ēkai.

Ja kritušais koks ir audzis uz privātīpašniekam piederošas zemes, tā novākšana un aizvešana ir paša privātīpašnieka atbildība.

“Pilsētsaimniecībā” stāsta, ka šobrīd iedzīvotāji pastiprināti interesējas par iespējām nozāģēt, viņuprāt, potenciāli bīstamos kokus pie privātīpašuma. “Situācijās, kad koks apdraud infrastruktūru, cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu un nepieciešama tūlītēja rīcība draudu novēršanai, bīstamo koku drīkst nocirst arī bez pašvaldības atļaujas. Piemēram, ja pēc vētras koks ir aizlūzis un draud uzkrist mājas jumtam. Šādā gadījumā koks jānofotografē vismaz no trim skatupunktiem – lai būtu skaidri redzamas drošību ietekmējošās koka daļas, piemēram, paceltas saknes, sašķelts, aizlūzis vai nolūzis stumbrs. Pēc koka nociršanas par šo faktu ir jāinformē Jelgavas pašvaldības Būvvalde, uz e-pasta adresi buvvalde@jelgava.lv nosūtot adresi, kurā koks audzis, nelielu situācijas aprakstu un uzņemtās fotogrāfijas,” skaidro Būvvaldē.

Jāatgādina, ka Jelgavas pašvaldība jelgavniekiem nodrošina iespēju visos trīs dalīto atkritumu savākšanas laukumos – Ganību ielā 86, Paula Lejiņa ielā 6 un Salnas ielā 20 – bez maksas nodot vētrā kritušos koku zarus diametrā līdz 18 centimetriem.