17.1 °C, 1.8 m/s, 94.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaLatvijā izsludināts dzeltenais pērkona negaisa brīdinājums
Latvijā izsludināts dzeltenais pērkona negaisa brīdinājums
06/08/2024

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) Latvijā izsludinājis dzelteno pērkona negaisa brīdinājumu. Meteorologi norāda, ka 6. augustā no pulksten 11 līdz 14 Latvijā gaidāms pērkona negaiss, vietām ar stiprām lietusgāzēm. Negaiss turpināsies līdz vakaram. Tāpat joprojām ir spēkā dzeltenais ūdens līmeņa brīdinājums.

Dzeltenā pērkona brīdinājums spēkā šodien no pulksten 11 līdz 22. Aktuālajiem brīdinājumiem līdzi var sekot https://bridinajumi.meteo.lv/.

ESI INFORMĒTS par stipru pērkona negaisu!

Ja vien iespējams, meklē patvērumu slēgtās telpās, āra aktivitātes tiks traucētas. Īpaši piesardzīgs esi vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei, piemēram, mežos, atklātās teritorijās. Dažviet iespējami arī elektroenerģijas un/vai pakalpojumu traucējumi.

Vairāk par elektrodrošību un rīcību elektrības pārtraukumu gadījumā negaisa laikā lasi https://sadalestikls.lv/lv/padoms/as-sadales-tikls-atgadina-par-drosibas-pasakumiem-negaisa-laika.

Krasu vēja brāzmu gadījumā nolauzti koku zari, citi nefiksēti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un zemāko teritorijas applūšanu. Braukšanas apstākļus uz ceļiem var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Rēķinies, ka dažiem braucieniem būs nepieciešams ilgāks laiks. Pērkona negaisu var pavadīt arī krusa, radot bojājumus kultūraugiem. Parūpējies par mājdzīvniekiem, arī viņus apdraud pērkona negaiss. Vairāk par nepieciešamo rīcību pērkona negaisa laikā lasi https://www.vugd.gov.lv/lv/stiprs-vejs-negaiss.

Jāpiebilst, ka līdz 8. augusta pulksten 10 Latvijas centrālajos rajonos joprojām ir spēkā dzeltenais ūdens līmeņa brīdinājums.

Pēc lietavām pagājušās nedēļas sākumā daudzviet Zemgalē joprojām applūdušas palienes un zemākās vietas ūdenstilpju tuvumā, īpaši Lielupes kreisā krasta pietekām. Lielupes kreisā krasta pietekās, tai skaitā Svētes upē, ūdens līmeņa paaugstināšanās ir mazinājusies. Tas ir stabilizējies, tomēr pazemināšanās notiks pakāpeniski tuvākajās dienās. Nākot ūdeņiem no Lietuvas, Mūsā un Lielupē turpinās ūdens līmeņa kāpums.

ESI INFORMĒTS par potenciāli plūdiem visvairāk pakļautajām teritorijām! Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Plašāka informācija par hidroloģiskajiem apstākļiem pieejama hidro.meteo.lv. Ieteikumus rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā lasi https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi.