17.9 °C, 1.9 m/s, 92.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPrezidents klātienē novērtē situāciju Jelgavā
Prezidents klātienē novērtē situāciju Jelgavā
31/07/2024

Lai iepazītos ar vētras un plūdu seku novēršanu pilsētā, šodien Jelgavu apmeklēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. “Redzētais apliecina, ka pilsēta no spēcīgajām lietavām ir ļoti cietusi, un, manuprāt, Jelgavas pašvaldība šobrīd dara visu iespējamo, kas tās spēkos, lai novērstu plūdu sekas. Reālos zaudējumus, protams, pašvaldība varēs aplēst tikai pēc kāda laika, taču, tiklīdz tie būs zināmi, sagaidu ātru valdības lēmumu par to, kādā apjomā tos kompensēs valsts, un tam sekos ātra rīcība,” atzīst E.Rinkēvičs.    

Prezidents kopā ar Jelgavas pilsētas un atbildīgo dienestu vadību novērtēja situāciju Pasta ielas un Jāņa ielas krustojumā, kas joprojām ir applūdis. Jāpiebilst, ka arī šodien tur turpinās ūdens atsūknēšana. Tāpat prezidents kopā ar pilsētas vadību caur Alunāna parku, kas būtiski cietis lietavās un vētrā, devās uz Jelgavas Valsts ģimnāziju, lai iepazītos ar plūdu radīto postažu izglītības iestādē. Bet vizīte Jelgavā noslēdzās Pašvaldības operatīvās informācijas centrā (POIC).

Prezidents atzina, ka pēc šīs krīzes situācijas noteikti būs jāaktualizē jautājums par valsts un pašvaldību iestāžu krīzes komunikāciju, jo arī šajā reizē redzami trūkumi. “Novērtēju “Sadales tīklu” brigāžu darbu, lai novērstu vētras un plūdu radītos postījumus, taču komunikācija ar iedzīvotājiem tomēr nav veiksmīga. Cilvēkiem trūkst informācijas, un tas nenoliedzami rada neapmierinātību. Tas ir pamatoti – ja cilvēki jau divas trīs dienas ir bez elektrības, bet viņiem nav informācijas, kad tā varētu tikt atjaunota,” tā prezidents. Tāpat viņš norādīja, ka šobrīd svarīgs ir jautājums par apdrošinātāju kompensācijām. “Arī Jelgavas pilsētas vadība norādīja, ka jau pirmajā dienā iedzīvotāji rakstījuši pieteikumus apdrošinātājiem, kas atteikuši segt zaudējumus, taču šobrīd ir skaidrs Krīzes vadības padomes lēmums, ka arī šādi – lietus izraisīti – plūdi ir plūdi. Mūsu uzdevums ir sekot līdzi, lai apdrošinātāji pēc iespējas ātrāk apstrādā pieprasījumus un atlīdzības nauda pēc iespējas ātrāk tiktu izmaksāta pašvaldībām, iestādēm un iedzīvotājiem,” atzīst E.Rinkēvičs.

Jāpiebilst, ka pilsētā joprojām turpinās plūdu seku novēršana. Diennakts laikā ūdens līmenis samazinājies divos kritiskākajos pilsētas kvartālos. Par vidēji 10 centimetriem ūdens līmenis sarucis Jāņa, Mātera, Zirgu, Pētera, Pulkveža Oskara Kalpaka, Stacijas, Veidenbauma un Vaļņu ielā. Tur joprojām papildus lietus ūdens sūknētavai darbojas arī lieljaudas sūknis.

Tāpat ūdens līmenis ievērojami krities Mazajā ceļā un Sakņudārza ielā. Atbildīgie dienesti prognozē – ja ūdens līmenis turpinās pazemināties šādā tempā, šovakar šīs ielas varētu tikt atvērtas satiksmei.

Mazinoties ūdens līmenim pilsētas ielās, šobrīd tiek atsūknēts ūdens arī no privātajiem īpašumiem. Pieteikt savu īpašumu ūdens atsūknēšanai joprojām var, zvanot POIC pa tālruni 8787 vai pašvaldības iestādei “Pilsētsaimniecība” pa tālruni 63084470.

Ūdens atsūknēšana privātajos īpašumos tiek nodrošināta ar hidrodinamiskajām mašīnām, kas mobili ierodas applūdušajos īpašumos. Ūdens atsūknēšanu privātīpašumiem nodrošina pašvaldība. Šorīt vajadzību atsūknēt ūdeni bija pieteikuši 20 privātīpašnieki.

Joprojām arī “Jelgavas ūdens” nodrošina pārplūdušo kanalizācijas sistēmu atsūknēšanu privātīpašumiem. Pieteikt pārplūdušās kanalizācijas sistēmas atsūknēšanu var, zvanot “Jelgavas ūdens” Avārijas dienestam pa tālruni 63021091.

Turpinās ar vētras lauzto koku zāģēšana. “Pilsētsaimniecība” ziņo, ka visvairāk koku vējš izgāzis Rīgas ielas rajonā, tostarp Svētbirzē, Brīvības bulvārī, kā arī Staļģenes ielas rajonā.

Pašvaldība turpina apzināt visus vētras un plūdu radītos zaudējumus pilsētā.

Par pamanītiem infrastruktūras bojājumiem, nolūzušiem kokiem un applūdušiem īpašumiem iedzīvotāji aicināti ziņot POIC pa tālruni 8787 vai rakstīt uz e-pastu info@poic.jelgava.lv.